Van Vondel txt https://vanvondeltxt.nl Tekst- en marketingbureau | Tekst Gericht is Klant Geraakt Tue, 19 Feb 2019 09:20:46 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 Zo word je een autoriteit in je vak https://vanvondeltxt.nl/zo-word-je-een-autoriteit-met-je-blog/ https://vanvondeltxt.nl/zo-word-je-een-autoriteit-met-je-blog/#respond Tue, 19 Feb 2019 04:12:31 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=5439 Expertstatus verwerven? Zorg dat je blog TOP! is Je hebt een visie of aanpak, die je graag de wereld in slingert. Een bijzonder product of dienst, waarmee je meer bereik wilt hebben dan nu het geval is. Je wilt meer verkoop of leukere, grotere en beter betaalde klussen krijgen. Of je bent gewoonweg steengoed, maar… […]

The post Zo word je een autoriteit in je vak appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Expertstatus verwerven? Zorg dat je blog TOP! is

Je hebt een visie of aanpak, die je graag de wereld in slingert. Een bijzonder product of dienst, waarmee je meer bereik wilt hebben dan nu het geval is. Je wilt meer verkoop of leukere, grotere en beter betaalde klussen krijgen. Of je bent gewoonweg steengoed, maar… hoe breng je dat over? De autoriteit worden in je vak, hoe doe je dat? Het antwoord: met je blog.

Wanneer je al een tijdje blogt, dan krijg je van mij een pluim! Je bedrijf behoort tot de minderheid van bedrijven die een blog heeft. Dat op zich maakt je al uniek.

Jij wilt dit artikel echter lezen, omdat je meer wilt. Je hebt een specifiek doel of wilt meer bereik en/of meer winst. Ik geef je de belangrijkste regels aan de hand van een case. Deze regels zijn onderdeel van de masterclass Contentmarketing voor Gevorderden, alleen ga ik er dan dieper op in en gaan we er dan direct mee aan het werk.

Autoriteit in je vak oftewel expertstatus creëer je zo…

De case voor een expertiseartikel

Leid mensen door een casus uit jouw praktijk. Dat kan met elk onderwerp, kijk maar…

Stel, je hebt een winkel en webshop in kamerplanten en toebehoren, zoals potgrond, groei- en bloeimiddelen, een collectie potten volgens de laatste woontrend en een uitgebreide bibliotheek aan kamerplantboeken.

Je wilt een blog schrijven over zuurstofrijke kamerplanten. Je kunt een casus beschrijven over bij voorbeeld een gezin, waarin verschillende leden kampen met hun gezondheid: slapeloosheid, longgerelateerde klachten of gewoon te weinig buitenlucht. Welke planten zijn toereikend en in welke kamer zet je welke plant neer? En waarom maak je deze keuze? Hoe verzorg je ze? Moet je nog ventileren en waarom?

Wordt de blog wel erg lang en wil je dat niet? Maak er een blogserie van.

Zorg dat je blog gevonden wordt

De autoriteit worden in je vak begint bij vindbaarheid.
Zorg voor een long tail zoekwoord: een zoekwoord bestaande uit meerdere woorden of een korte zin.

In de basis vind je deze door bij voorbeeld ‘zuurstofrijke kamerplanten’ in te tikken in Google. Google geeft je alternatieven die je zoekwoord specifieker maken.

Google zoekwoorden zoeken voorbeeld

 

Je controleert of het zoekwoord veel gezocht wordt en hoe groot je concurrentie in Google zoekwoordenplanner.

Je zoekwoord wordt bij voorbeeld: ‘zuurstofrijke kamerplanten per kamer’
Maak je tekst vervolgens klaar voor Google. Gebruik het zoekwoord:

  • in je URL
  • in je hoofdtitel
  • in de eerste en laatste alinea van je blog
  • in je SEO-titel en meta omschrijving
  • in je afbeelding
  • in een subtitel
  • meer dan eens in je tekst
  • wissel af met een of meer synoniemen.
    Pak vervolgens de belangrijkste synoniem en maak daar een tweede zoekwoord van, bij voorbeeld ‘kamerplanten luchtzuiverend’ of andersom. Pas je tekst aan op het tweede zoekwoord op dezelfde manier. Wees echter voorzichtig: Google straft je als je blog SEO-geschreven is. En je lezers ook: alleen een Lekker Leesbare Tekst wordt goed gelezen.

In de masterclass pak ik er nog andere tools bij om je zoekwoorden nog beter te bepalen.

Een pakkende hoofdtitel

De hoofdtitel is je teaser, dus waar leg jij de nadruk: bij het effect van zuurstofrijke kamerplanten, de beste plaats ervoor, zijn verzorging en de vraag of niet gewoon om een nieuwe trend gaat?

Hoe vat je deze in een pakkende titel? Door te focussen op de hamvraag hierin: hoe helpen zuurstofrijke planten in huis echt?

De volgende stap is: maak er een vraag van: ‘Zuurstofrijke planten in huis, hoe zijn ze effectief voor je gezondheid?’ De vraag of het om een trend gaat, kun je kwijt in je ondertitel. Of simpelweg als paragraaf met zijn eigen subtitel bijna boven aan je blog.

Een hoofdtitel, ondersteund door een ondertitel

De tweede zoekterm is geschikt voor je ondertitel, een trend die vorig jaar doorzette. Je hoofdtitel is de aandachttrekker, je ondertitel vertelt meer over waar je artikel over gaat.

In dit geval is je ondertitel bij voorbeeld: ‘Of zijn luchtzuiverende kamerplanten enkel een trend?’ voor een extra prikkel of simpelweg ‘Welke plant waar en hoe verzorg je ze – een casus’

Een blog ter grootte van 3 of 4 nullen

Ik heb het niet over geld, haha, maar over het aantal woorden. Jeff Bullas, contentmarketeer en top 10 social media influencer, is een van de mensen die zegt dat Google je blog hoger rankt wanneer je hem over de 1000 woorden tilt. Een blog van bijna 2.000 woorden rankt het best. En dat geeft je automatisch meer autoriteit in je vak.

‘Die wordt niet gelezen,’ hoor ik je zeggen.

Het is níet de lengte van je blog die bepaalt of hij goed gelezen wordt.
Een blog wordt goed gelezen als hij relevant is en je doelgroep echt verder helpt. 

Google kijkt bij het bepalen van zijn ranking bovendien steeds meer naar authenticiteit en uniciteit. Vul jij het aantal blogs aan met de zoveelste over de huidige woontrend, namelijk de cactus, en voeg je geen nieuwe ideeën of invalshoek toe, dan brengt alleen SEO je níet langer naar een hoge plek op Googles ladder.

Bloggen voor Google is de verkeerde insteek dus. Bloggen voor je doelgroep met Google als hulpje is de juiste.

Wil jij je content naar een volgend niveau tillen en autoriteit in je vak zijn, creëer dan een super interessante blog van een lengte van 3 of 4 nullen.

Contentmarketingtip

Pak vervolgens een paar blogposts van hetzelfde thema en giet ze in een (gratis) e-book, whitepaper of korte training. Dit zijn een paar van de verdienmodellen die ik behandel in de masterclass.

Feiten, cijfers

Ik heb het al vaker geschreven: mensen zijn gek op concrete informatie (Google ook trouwens).

Giet je content bij voorbeeld in een infographic. Canva is een mooie tool om op een eenvoudige, maar professionele manier een infographic te maken. Hij heeft tal van gratis mogelijkheden.

Omdat er een overdaad is aan content, wordt het steeds belangrijker dat jij bewijst wat je claimt. Het is een trend die al even geleden is ingezet en terrein wint. Gelukkig, want er wordt een hoop beweerd op het Internet.

Onderbouw je beweringen dus met cijfers en feiten van erkende instituten, zoals het CBS, als je de autoriteit in je vak wilt zijn. Het maakt je betrouwbaar en daar steunen mensen graag op.

Quotes, meningen en stellingen van andere autoriteiten

Ondersteun je content door een autoriteit in jouw vak, die hetzelfde beweert. Het is relatief eenvoudig om te achterhalen wat grote namen op jouw vakgebied vinden: lees hun content, luister naar hen en zoek contact. De eerste plek waar je hen vindt is op social media.

De mijne zitten op Instagram en LinkedIn. Waar zitten de autoriteiten in jouw vak?

De R van Regelmaat

Regelmaat in bloggen

De autoriteit worden = autoriteit uitstralen = jezelf en je bedrijf en dus je blog serieus nemen.
Blog met de regelmaat van de klok. Expertstatus krijg je door een groeiende fanclub, die je blog steeds opnieuw leest, deelt, liket en/of een reactie achterlaat. Mensen in je fanclub die dat doen en je eventueel aanbevelen bij anderen zijn ambassadeurs.

Die fanclub groeit als jij je blog op een vaste prik onder hun neus wrijft. Op social media bouw je je netwerk sneller op, maar een betere manier is om je fans naar je e-maillijst te krijgen. Een eenvoudigste manier is door dat e-book, waarover ik het eerder had, te gieten in een gratis versie en te koppelen aan een inschrijfformulier en zo aan je nieuwsbrief.
Stuur vervolgens je nieuwsbrief met de regelmaat van de klok op een vaste dag en een vaste tijd. Zorg voor een goede mix van kennis delen/kennismaken en promotie in je nieuwsbrief.

Even terug naar je blog: hoe consequenter jij blogt, des te harder je groep ambassadeurs groeit. Tenzij je de plank misslaat en het over irrelevante zaken hebt.

Regelmaat in verspreiden

Verspreid met grote regelmaat je blog over je socialmediakanalen. Gebruik je deze nog nauwelijks, start dan met 1 kanaal.

Je blog 1 x delen is onvoldoende, omdat alleen degenen die in die tijdspanne op het socialmediakanaal is, hem voorbij zien komen. Deel hem dus vaker, zeker de eerste week, en elke keer op een ander tijdstip. Zo geef alle mensen in je netwerk de kans hem te lezen.

Heb je een account op LinkedIn? Plaats je belangrijkste artikelen direct onder je profiel door te kiezen voor ‘write an artikel’ en plaats van ‘start a post’ (onder ‘home’). Deze optie staat onder de Engelstalige versie van LinkedIn. Deze versie heeft meer opties dan de Nederlandse, dus stel je taal in op Engels.
Je blog blijft zo in het zicht en direct bij de rest van de informatie over jou en je bedrijf.

De groepen zijn een zachte dood gestorven op social media. LinkedIn kondigde vorig jaar aan de groepen nieuw leven in te blazen. Wanneer en hoe is onbekend.
Als het zover is, deel je blog dan eenmaal in de relevante groepen voor een groter bereik.

Blogplan

Een blog die boven de rest uitsteekt, begint bij een blogplan. Je lijst met onderwerpen en hun invalshoek, ingepland op het juiste tijdstip en een plan voor het creëren van een groeiend lezerspubliek en het genereren van omzet is de start van een blog die je de expertstatus geeft die jij wenst.

In een blogplan zit een socialmediaplan verweven.

Het blogplan is de ruggengraat van je blog. Hij is het hulpje dat je nodig hebt om het bloggen goed vol te houden, echte waarde te creëren en te bereiken wat je wilt. In mijn masterclass leer ik de deelnemers tot in finesses hoe ze een goed blogplan opzetten.

Contentmarketingkalender

Jij blog al een tijdje, dus… heb je hem al? De contentmarketingkalender (gratis te downloaden) geeft je overzicht in wanneer je met welke content bezig bent: je blog, je nieuwsbrief, video, postcast, social media, enzovoort. Hij vertelt je de invalshoek, wie de verantwoordelijkheid heeft voor het creëren ervan, wie verder ingeschakeld worden (bij voorbeeld bij een interview of video) en wie hem plaatst/deelt.

Gastbloggen

Zoek een gastblogplatform in jouw tak van sport met een groot bereik. Een die bekend staat om zijn expertstatus bovendien. Meld je daar aan en plaats er regelmatig een blog. Zijn er criteria aan verbonden? Mooi! Dat betekent, dat ze serieus zijn. Voldoe jij aan de criteria, dan heb je een prachtig uithangbord voor het creëren van jouw eigen expertstatus.

Bestaat er geen gastblogplatform in jouw branche? Creëer er dan zelf een! Een platform onder jouw beheer straalt direct de autoriteit uit die je wenst. Ga professioneel te werk. Onderzoek hoe andere platforms het doen en wees actief in het werven van de juiste bloggers.

Bonustip contentmarketing

Zorg dat je bij blijft. Maak minstens 1 uur per week vrij om de content van de experts in jouw vak te lezen en te kijken. De wereld van relevante informatie is groter dan wat in jouw hoofd zit. Laat je goed informeren en inspireren door anderen.

Ben jij een autoriteit in je vak, dan:

  • trek je meer bezoekers
  • heb je meer ambassadeurs, die jouw boodschap verder verspreiden en je aanbevelen
  • verkoop je beter
  • kun jij je tarieven verhogen
  • krijg je leukere klussen
  • krijg je meer publiciteit, ook buiten je blog, je nieuwsbrief en social media. Je wordt uitgenodigd als spreker of trainer. Ja, ook wanneer je producten verkoopt.
    Zo ben ik gevraagd een boek te schrijven.

Mensen nemen je namelijk serieus wanneer je expertstatus verwerft. Maar dat begint bij jezelf serieus nemen…

Binnenkort

In de masterclass Bloggen voor Gevorderden ga ik niet alleen dieper in op deze regels, je leert er meer over schrijf- en marketingtechnieken. Je krijgt er bovendien de tools om het bloggen gemakkelijker te maken. Het is een concrete en praktijkgerichte training, waarin je direct aan de slag gaat. Je maakt je eigen systeem. Eentje die bij jou past en die effectief is in jouw situatie en tak van sport.

Tot nu toe klinkt het als elke andere blogtraining, maar deze masterclass is toch anders. Ik leer je namelijk op je eigen systeem te komen door je omdenkvragen te stellen. In plaats van dat het systeem van mij komt en jij die op maat maakt voor jezelf, komt het systeem van jouzelf.
Bovendien is de groep klein. Dat doe ik, omdat ik je zo persoonlijke aandacht geven kan. En omdat jij met gelijkgestemden bent en je met zijn allen aan de slag gaat. De ideeën vliegen over tafel! Er wordt gebrainstormd, inspiratie uitgewisseld. De oh-wat-een-goeie!momenten zijn niet van de lucht. Deze kruisbestuiving is nóg effectiever voor je resultaten dan wanneer je in een grotere groep zit.
Er worden deals gesloten onderling. Mensen worden elkaars buddy. En ik laat het gewoon zijn.

Bloggen is namelijk een gewoonte. Ik leer je die gewoonte eigen te maken. De masterclass is alleen geschikt voor diegenen, die echt gezien willen worden als de expert in hun vak. Autoriteit zijn maakt je zichtbaar. Dat moet je willen en durven.
Wat wil jij?

 


Andere relevante blogonderwerpen:

Een kei van een blog = groei
Online verkopen begint met het juiste woordgebruik
Waarom is content zo belangrijk en hoe krijg je er tijd voor?
12 slimme trucs waarmee je meer uit Twitter haalt
Een meta omschrijving die mega nieuwsgierig maakt
Zo creëer je een lijst blogonderwerpen waarmee je de beste klanten trekt

 

 

The post Zo word je een autoriteit in je vak appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/zo-word-je-een-autoriteit-met-je-blog/feed/ 0
6 Zaken die je Google ranking niet direct beïnvloeden https://vanvondeltxt.nl/google-ranking-niet-beinvloeden/ https://vanvondeltxt.nl/google-ranking-niet-beinvloeden/#respond Tue, 05 Feb 2019 17:39:49 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=7752 Marketeers struikelen over elkaar met wat wel en geen effect heeft op je Google ranking. Zo is er nog altijd een discussie gaande over de lengte van je tekst. Yoast, de SEO plug-in van WordPress, vertelt je dat een page met minder dan 300 woorden slecht is voor je ranking, maar dat wordt bestreden. Google […]

The post 6 Zaken die je Google ranking niet direct beïnvloeden appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Marketeers struikelen over elkaar met wat wel en geen effect heeft op je Google ranking. Zo is er nog altijd een discussie gaande over de lengte van je tekst. Yoast, de SEO plug-in van WordPress, vertelt je dat een page met minder dan 300 woorden slecht is voor je ranking, maar dat wordt bestreden. Google legt zijn kaarten niet open op tafel en dus blijven sommige zaken een mysterie.

Er zijn echter een aantal zaken, waar misverstanden over bestaan. Zaken die je Google ranking misschien alleen indirect beïnvloeden.

Zaken die geen direct effect hebben op je Google ranking

1. De leeftijd van je website

Hoe oud je website is, vindt Google onbelangrijk. Ook al heb je in de loop van die jaren in totaal meer bezoekers gehad dan een jongere website, dan nog vindt Google dat oninteressant. Hij kijkt naar je bezoekersaantallen nu. Wat hij een paar jaren geleden deed, neemt hij niet mee.

2. H1- versus H2- versus H3-kopteksten

Merk jij je titels aan als belangrijk, speciaal voor Google, door ze vooral in H2- of zelfs H1-code te zetten? Laat het los, want Google maakt H1 niet belangrijker dan H3. Gebruik de codes voor de leesbaarheid en lay-out van je tekst.

Wel raakt Google in verwarring wanneer je meer dan één H1-koptekst gebruikt in je tekst. Hij begrijpt het hoofdonderwerp minder goed. Dat geldt gelukkig niet voor je andere kopteksten.

3. Je Google-accounts

Google Analytics, AdWords, je G-mailaccount, ze zijn enkel tools en doen niet mee waar het gaat om je vindbaarheid op Google. Het zou ook een slechte zaak zijn wanneer Google aan dit soort belangenverstrengeling doet.

4. Leestekens in je SEO-titel

Je SEO-titel scheiden met een ; of | of ander leesteken heeft geen effect op je Google ranking. Ook niet wanneer je geen spaties gebruikt tussen het woord ervoor of erna.

Zet je (hoofd)zoekterm zoveel mogelijk vooraan in je koptekst, SEO-titel en je meta omschrijving. Synoniemen integreren op die zoekterm helpt ook. Niet iedereen zoekt namelijk op precies dezelfde woorden of formulering.

5. Je bouncepercentage en gemiddelde sessieduur

Is je bouncepercentage hoger en de gemiddelde sessieduur (duur bezoek aan je website) lager dan in je branche? Dat heeft geen effect op je Google ranking. Het zegt namelijk weinig. Vinden mensen snel wat ze zoeken, dan betekent dat eerder dat je website gebruiksvriendelijk is en jij vertelt wat je belooft in je SEO-titel en meta omschrijving. Een kort bezoek aan je website zou dan eerder beloond worden dan bestraft.

6. Delen, likes en reacties op je berichten

Meer dan 25.000 volgers op Twitter, 1766 likes op je facebookbericht, 2089 reacties op je vraag of discussie op LinkedIn en een blog in een groep daar dat 967 keer gedeeld is, ze doen er weinig toe als het gaat om Google. Meer bezoek vanaf je bericht naar je website wel.

Het geeft enkel aan dat je pagina populair is bij een bepaalde groep mensen op een bepaald platform. Meer niet. Het zegt evenmin iets over je verkoop.

7. Techniek die geen invloed heeft op je Google ranking

Technische zaken als coderen in HTML, Javascript en dergelijke beïnvloeden je Google ranking evenmin. Ook robot.txt wel inzetten zonder uitsluitingen aan te geven of robot.txt niet inzetten vindt Google onbelangrijk. Kan Google door je pages crawlen, dan is dat genoeg.

Er zijn nog meer zaken die je ranking in Google misschien enkel indirect beïnvloeden, maar die informatie is technisch en meer geschikt voor marketeers, webbouwers en andere vakspecialisten dan voor ondernemers en medewerkers die zich bezighouden met tekst en de marketing daaromheen.

 


Andere blogonderwerpen, die je bereik en invloed vergroten:

Een lijst met honderden actieve woorden, die je conversie verhogen
Zo ziet een aantrekkelijk linkedinprofiel eruit
12 Zaken die je misloopt zonder blog
Blogonderwerpen vinden die de beste leads trekken
Heb jij al een gratis weggever?

 

 

The post 6 Zaken die je Google ranking niet direct beïnvloeden appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/google-ranking-niet-beinvloeden/feed/ 0
‘Waarom lukt het mij niet mijn eigen teksten te schrijven?’ https://vanvondeltxt.nl/zelf-teksten-schrijven/ https://vanvondeltxt.nl/zelf-teksten-schrijven/#respond Wed, 16 Jan 2019 13:06:21 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=8760 ‘Ik kan best aardig schrijven, maar… arrrg!’ Een paar keer per jaar krijg ik zo’n telefoontje: ‘Ik ben al een tijdje bezig met het schrijven van teksten voor mijn website, maar ik blijf eraan sleutelen.’ ‘Mijn verhaal zit in mijn hoofd, maar ik krijg hem niet geschreven. Ik begin steeds opnieuw, maar het lukt me […]

The post ‘Waarom lukt het mij niet mijn eigen teksten te schrijven?’ appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Ik kan best aardig schrijven, maar… arrrg!’

Een paar keer per jaar krijg ik zo’n telefoontje:
‘Ik ben al een tijdje bezig met het schrijven van teksten voor mijn website, maar ik blijf eraan sleutelen.’
‘Mijn verhaal zit in mijn hoofd, maar ik krijg hem niet geschreven. Ik begin steeds opnieuw, maar het lukt me niet. En ik kan toch best aardig schrijven!’
‘Ik schaam me er best voor. Tenslotte ken ik mijn eigen bedrijf toch het best. Waarom lukt het me niet zelf teksten te schrijven?’

Ik begrijp het wel en leg je uit hoe het komt, dat zelfs vrij bedreven schrijvers vastlopen.

Te dicht bij je bedrijf

Zelfs als je een goede (amateur) tekstschrijver bent, kun je vastlopen op het feit dat je te dicht bij je bedrijf staat. Voor een uitstekende, aansprekende boodschap moet je op een afstandje naar je business kunnen kijken. Die afstand heb je nodig, om vanuit het gezichtspunt van je klant je tekst te benaderen. Dan moet je dus in de schoenen van je persona kunnen staan.

Het is een kwaliteit als je dat kunt. En dus begrijpelijk als het je niet lukt je tekst vanuit je klant te schrijven.

Te veel kennis

‘Ik heb te veel te vertellen. Wat is belangrijk en wat niet, vraag ik me constant af. Ik kan het niet filteren.’

Jij hebt alle informatie direct beschikbaar. Gedocumenteerd, dan wel in je hoofd. Ik denk dat ik niets vreemds vertel als ik schrijf dat je een behoorlijke encyclopedie aan informatie tot je beschikking hebt. En dat alle details ongeveer even hard roepen, dat ze belangrijk zijn.
Klopt, he?

Ook hier komt je talent voor het filteren van de juiste informatie om de hoek kijken. Zelfs ik loop hier tegenaan. Zelf tekst schrijven kan dan aanvoelen als een hordeloop.

Te weinig kennis

Je doelgroep is nog te onduidelijk of simpelweg te groot of te klein.
Je aanbod sluit te weinig aan bij de behoefte van je doelgroep. Of je communiceert de verkeerde redenen om op je aanbod in te gaan.
De boodschap mist het een en ander, waardoor mensen met vragen blijven zitten.
Je vertelt of weet niet, waarom die ene groep mensen bij jouw bedrijf aankloppen zou.
Je weet niet hoe je de aandacht van die groep mensen trekt.

Met andere woorden: de boodschap is onscherp of/en je weet niet hoe jij je doelgroep bereikt.
Deze factoren vormen de basis van je bedrijf en de eerste voorwaarde voor succes en vrijheid: naamsbekendheid opbouwen. Het maakt daarbij niet uit wat jij verstaat onder ‘succes’ en ‘vrijheid.’

Of…

Je leert hoe je de juiste invalshoek inneemt én je informatie filtert

Uiteindelijk lukt het mij altijd. Daar heb ik mijn manieren voor. En mijn kennis en ervaring als copywriter:

  1. Luister goed naar de klanten die je nu hebt. Ik heb het over diegene, die al afnemen wat jij promoot. Welk probleem los jij op? Waarmee en wat is het resultaat daarvan? En waar zijn zij actief, online én offline
  2. Onderzoek waarom je klanten bij jou aankloppen en zoek uit wat jouw bedrijf anders maakt
  3. Luister naar je doelgroep en de vragen die uit je netwerk komen
  4. Houd onderzoek op jouw vakgebied goed in de gaten en blijf op de hoogte van data die je bedrijf verzamelt (je CRM en Google Analytics bij voorbeeld) en cijfers uit algemeen verzamelde data, zoals bij het CBS en het Nibud
  5. Initieer zelf onderzoek als die nog niet gedaan wordt
  6. Weet hoe je een verkopende tekst opbouwt en afsluit. Maak je de diverse schrijf- en marketingtechnieken eigen. Deze vormen de leidraad bij het filteren van de juiste informatie en het schrijven van een superaantrekkelijke promotietekst:
    – je eerste alinea is dé aanhaker. Het is cruciaal dat deze nieuwsgierig maakt
    – het middenstuk behandelt de vraag ‘waarom deze oplossing’ en ‘waarom jij/jullie’ en minder de vraag ‘hoe’
    – je eindigt met het resultaat dat je potentiële klant verwachten kan en een uitnodiging om direct een aankoop te doen. Of contact op te nemen.

Conclusie

In de schoenen van je potentiële klant gaan staan en de juiste informatie filteren uit al je kennis en ervaring kun je leren. Het vergt kennis over je doelgroep en schrijf- en marketingtechnieken. En oefening.

Zelf teksten schrijven met een flinke steun in de rug

‘Esther, kan ik op jouw kennis en kunde leunen als ik zelf mijn teksten schrijf?’
‘Ik begrijp het nu, maar het kost me toch te veel tijd. Kan ik die tijd inkorten? Heb jij daar technieken voor?
Ondertussen wil ik natuurlijk wel scoren. Kan dat?’
‘Ik begrijp de schrijftechnieken. En ook de invalshoek. Maar jij hebt vast meer van dat soort adviezen en technieken en ik wil professioneel voor de dag komen én daarmee mijn bedrijfsresultaten verbeteren. Vraag is te veel?’

Ja, dat kan! En nee, dat is niet te veel gevraagd!

vertel mij meer

 

The post ‘Waarom lukt het mij niet mijn eigen teksten te schrijven?’ appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/zelf-teksten-schrijven/feed/ 0
5 W’s en 1 H voor een ijzersterke opbouw van je commerciële tekst https://vanvondeltxt.nl/doe-mij-5-ws-en-1-h-alsjeblieft/ https://vanvondeltxt.nl/doe-mij-5-ws-en-1-h-alsjeblieft/#comments Thu, 10 Jan 2019 10:33:24 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=2031 ‘Kun je mij zeggen wat de basis is van een aantrekkelijke, commerciële tekst, Esther?’ Ja, dat kan ik. Elke wervende tekst kan je benaderen vanuit een andere invalshoek. Je hebt bovendien een scala aan schrijfmethodes die je mixt: AIDA, storytelling, klantbeleving, klantgericht, enzovoort. En de 5 W’s en 1 H.  De basis van elke verkopende […]

The post 5 W’s en 1 H voor een ijzersterke opbouw van je commerciële tekst appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Kun je mij zeggen wat de basis is van een aantrekkelijke, commerciële tekst, Esther?’
Ja, dat kan ik.
Elke wervende tekst kan je benaderen vanuit een andere invalshoek. Je hebt bovendien een scala aan schrijfmethodes die je mixt: AIDA, storytelling, klantbeleving, klantgericht, enzovoort. En de 5 W’s en 1 H

De basis van elke verkopende tekst bestaat echter uit het beantwoorden van deze 4 vragen:

  1. met welk probleem kan ik als klant aankloppen of waar voeg jij plezier toe?
  2. wat is jouw oplossing?
  3. wat is het resultaat daarvan?
  4. waarom zouden mensen bij jouw bedrijf aankloppen?

Je eindigt bovendien altijd met een call to action, een uitnodiging aan je lezer om iets te doen.

De 5 W’s en 1 H staan voor 6 vragen, die je beantwoordt: wat, wie, waarom, waar, wanneer en hoe.

5 W’s en 1 H

De 5 W’s en de H behandel je in de promotietekst van een training, seminar, conferentie, vakbeurs of andere gelegenheid. Dat ligt wellicht erg voor de hand en ik laat je zien hoe je ze ook verwerkt wanneer je reclamemaken wilt voor je product of dienst.

Ik behandel ze een voor een en toon in een voorbeeld hoe je ze samenvoegt in je commerciële boodschap. En zo de 3 basisvragen hierboven beantwoord.

Wat?

Wat doe je?
Wat los jij op?
‘Wij helpen u van uw rugpijn af!’

En wat is het resultaat?
‘Binnen 2 maanden bent u permanent van uw rugpijn af.’

Wie?

Voor wie doe je dat?
‘U hebt al lange tijd rugpijn en tot nu toe helpt geen enkele pijnstiller of therapie.’

Waarom?

Waarom doe je dat?
Waarom is deze oplossing zo goed?
Waarom moet de lezer bij jou aankloppen en niet verder zoeken?
‘Blokkades worden opgeheven en nieuwe pijnklachten voorkomen. In 95% van de gevallen verdwijnt de rugpijn via deze methode.’

Hoe?

Hoe doe je dat?
‘Door uw ruggengraat recht te zetten worden blokkades opgeheven en ontspannen de spieren rondom de wervelkolom. Vervolgens kijken we naar uw houding tijdens de dagelijkse bezigheden. Dat begint bij uw zit- en loophouding, maar wij gaan verder en kijken ook hoe u zich beweegt tijdens dagelijkse werkzaamheden, zoals huishoudelijke taken en autorijden.’

Zorg voor een korte beschrijving. Mensen zijn vaak enkel geïnteresseerd in de kern, niet in het hele proces.

Waar?

Waar doe je dat?
Bij mij of bij jullie?
‘Bent u niet in staat naar onze praktijk te komen, dan komen wij bij u thuis.’

Waar kun je hier echter ook vertalen naar ‘waarin.’ Waarin zit die oplossing dan?
‘We hebben een speciale methode ontwikkeld, die de rugpijn van binnenuit aanpakt.’

Wanneer?

Wanneer doe je dat?
Bij deelname, bij voorbeeld aan een training of webinar, is het belangrijk dat je datum en tijd aangeeft.
En anders:
‘Bel ons nu en u heeft binnen een week uw eerste afspraak.’

Je vertelt bovendien hoe lang het duurt:
‘De ervaring leert dat de pijn binnen 2 maanden verdwenen is.’

Nu voeg je ze samen in je klanten wervende tekst

Je weeft het antwoord op de vragen gemakkelijk in je verhaal:
‘Hebt u langdurige rugpijn en helpt geen enkele pijnstiller of therapie u ervanaf? Wij hebben een speciale methode ontwikkeld, die de rugpijn van binnenuit aanpakt. Door uw ruggengraat recht te zetten worden blokkades opgeheven en ontspannen de spieren rondom de wervelkolom. Wij kijken bovendien naar uw houding tijdens de dagelijkse bezigheden, van uw zit- en loophouding tot de optimale houding tijdens dagelijkse werkzaamheden, zoals huishoudelijke taken en autorijden. Dit voorkomt nieuwe pijnklachten.
In 95% van de gevallen verdwijnt de rugpijn binnen slechts 2 maanden.

Wilt u eindelijk vrij bewegen? Bel ons nu en u heeft binnen een week uw eerste afspraak.
Bent u niet in staat naar onze praktijk toe te komen, dan komen wij bij u thuis.’

5 W’s en 1 H bonustip

Deze 6 antwoorden maken je verkopende boodschap compleet, zoals je ziet. Zelfs zonder de 6 vragen te benoemen.

Bij de commerciële tekst van een bijeenkomst, zoals een workshop of netwerkbijeenkomst benoem je de vragen echter beter een voor een. Het fijne daarvan is, dat je de 5 W’s en 1 H in de titels benoemt. Dat maakt je boodschap niet alleen super overzichtelijk, maar geeft jou de mogelijkheid om je zoektermen erin terug te laten komen.

Een voorbeeld

Stel, je organiseert een workshop WordPress voor beginners. Je zoekterm wordt ‘workshop WordPress voor beginners.’
Je titels worden bij voorbeeld:
‘Wat houdt de workshop WordPress voor Beginners in?’
‘Wil jij zelf je website in WordPress bouwen? Je leert alle kneepjes in deze workshop’ Ik maak hier even gebruik van dichterlijke vrijheid. In de titel beantwoord je de vraag voor wie de workshop bestemd is, maar niemand zoekt op ‘Voor wie is de workshop WordPress voor Beginners?’ Menige collega zal bovendien zeggen dat een koptekst nooit uit 2 zinnen mag bestaan. Het is echter geen wet en deze zinnen dienen de helderheid van de informatie eronder. De regels zijn daarom best buigzaam. Daar komt bij, dat je een alternatief hebt op je oorspronkelijke zoekterm: ‘zelf je website in WordPress bouwen.’ Ik heb geen onderzoek gedaan naar deze zoektermen. Ze zijn enkel een voorbeeld.
‘Waarom zou je deze cursus WordPress volgen?’ Een derde alternatief op de oorspronkelijke zoekterm en goed voor je vindbaarheid. Het is bovendien goed voor de leesbaarheid van je tekst.
‘Wat kun je verwachten en wat heb je nodig voor de workshop?’ Je beantwoordt de vraag hoe de workshop is ingericht op een klantgerichte in plaats van procesgerichte manier. Houd de informatie eronder bondig en informatief. Het is soms verstandig om tussendoor de zoektermen even los te laten om je tekst lekker leesbaar te houden en niet vol te stoppen met keywords.
‘Wanneer is de workshop WordPress voor Beginners?’
‘Waar leer jij de basis over het bouwen van je website in WordPress?’ Nog een alternatief op de zoekterm.

Conclusie 5 W’s en 1 H

Werk je antwoorden op wat, wie, waarom, waar, wanneer en hoe uit en voeg ze samen tot een aantrekkelijk, lekker lopend verhaal.
Vergeet SEO niet als je een online middel inzet.
En sluit altijd af met een call to action.

‘Ja, ik volg hem. En je geeft goede voorbeelden, maar… jij bent de expert, merk ik. En ik besef dat slappe teksten niets uithalen. Kan ik leren om teksten te schrijven die raak zijn?’

ja, natuurlijk


Interessante blogonderwerpen:

‘Waarom is tekst anno nu nog steeds zo belangrijk?’
Zo bouw je snel een interessante bibliotheek aan content op
Een blog die viral gaat, die begint… hier!
‘Ik doe aan marketing, maar waarom verkoop ik niets?’
Bloggen bij een grote doelgroep, hoe doe je dat?
Marketingtrend van de toekomst: zichtbaarheid en jezelf laten zien

 

The post 5 W’s en 1 H voor een ijzersterke opbouw van je commerciële tekst appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/doe-mij-5-ws-en-1-h-alsjeblieft/feed/ 2
Een blog beginnen? Maak een blogplan https://vanvondeltxt.nl/een-blog-beginnen-maak-een-blogplan/ https://vanvondeltxt.nl/een-blog-beginnen-maak-een-blogplan/#respond Tue, 08 Jan 2019 04:34:49 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=4603 Content creëren uit de losse pols. Het kan, maar het veel kost tijd en inspanning en jij wilt zien dat wat je te melden hebt ook daadwerkelijk wat verandert bij je lezers. En dan is een blog beginnen zonder te weten wat je doet als een schietoefening met blinddoek. Je pakt je wapen blind, laadt […]

The post Een blog beginnen? Maak een blogplan appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Content creëren uit de losse pols. Het kan, maar het veel kost tijd en inspanning en jij wilt zien dat wat je te melden hebt ook daadwerkelijk wat verandert bij je lezers. En dan is een blog beginnen zonder te weten wat je doet als een schietoefening met blinddoek. Je pakt je wapen blind, laadt en richt hem kijkend naar niets, maar je schiet toch, meer hopend dan vol verwachting. En dat vind ik zonde van de inspanning. Jij ook?

Misschien ken je mij inmiddels als de copywriter en (content)marketingstrateeg, opererend vanuit eenvoud. Marketing lijkt ingewikkeld, omdat er zoveel disciplines bij elkaar komen en het moeilijk is te weten wat je doelgroep precies raakt. Daarom bouw ik graag plannen, van kleine tot grote, via een flexibel systeem. Zo combineer jij je strategie, de invulling en uitvoering ervan tot een boodschap die daadwerkelijk aankomt.

Dat geldt zeker bij contentmarketing! Mijn plan voor een blog waarmee je doelen binnen handbereik komen? Dat geef ik je nu…

Wil jij een blog beginnen? Maak dan eerst een blogplan

Maak een blogstrategie voor het aankomende jaar.

Het voordeel van een blogplan is:

  • je hebt genoeg schrijfinspiratie en blogonderwerpen
  • je komt in de flow van het bloggen, waardoor je gaandeweg steeds gemakkelijker door zure appels heen bijt en het schrijven sneller gaat
  • je wordt steeds beter. Je artikelen worden steeds interessanter en relevanter
  • bezoekersaantallen groeien
  • meer bezoekers komen terug
  • is je blog relevant, dan trek je niet zomaar meer, maar betere klanten.

De gereedschappen van een goed blogplan

Gereedschap #1 van je blogplan: je blogdoel

  1. Waarom wil je een blog beginnen?
    Wil je mensen iets leren, hen inspiratie geven, aan het denken zetten of zelfs motiveren om iets te doen?
    Tip: ga eerst na of jouw potentiële klanten tekstueel ingesteld zijn. Zo niet, steek dan in op vloggen of podcasts. Je tekst blijft praktisch dezelfde als in je blog, alleen de manier waarop zij de inhoud tot zich nemen is anders
  2. Wat wil je dat je blog oplevert?
    Kent je doelgroep je nauwelijks? Trek je te weinig klanten? Of wil je bewustwording creëren of zelfs een beweging in gang zetten?
  3. Wat is je bedrijfsdoel?
    Is je bedrijfsdoel enkel uitgedrukt in een omzetdoel, kijk dan naar wat je wilt met die extra omzet. Wil je een investering doen in je bedrijf om het productieproces beter te laten verlopen? Wil je je wagenpark uitbreiden? Heb je meer personeel nodig, maar lukt het nu nog niet? Wil jij investeren in opleiding? Of ben jij toe aan kortere werkdagen dagen maken en meer vakantie?
    Hang aan elk doel een bedrag en een tijdspanne: bij elkaar is dat je omzetdoel per periode.
    Draait je bedrijfsdoel om een missie, zoals het tot stand brengen van een beweging? Wat wil je bereikt hebben in een bepaalde periode? Wil je een grote naam verbinden aan je missie? Duizend nieuwe volgers hebben? Zorgen dat je event doorgaat én volgens de wensen die je hebt, zoals de juiste sprekers en workshops?

Noteer ze. Uit het hoofd en op papier gaan ze leven.

Gereedschap #2 van je blogplan: je doelgroep

Als jij kiest tussen veel of de beste klanten, voor welke kies je dan?

In het maken van een contentmarketingstrategie voor mijn klanten ga ik altijd uit van de allerbeste klanten. Deze nemen meer af, komen terug, houden je minder van je werk en betalen de prijs die je vraagt. Met ‘veel klanten’ ben je vaak onnodig druk. Met je blog stuur je gemakkelijk op welk type klant je wilt aantrekken door de inhoud naadloos aan te laten sluiten op zijn of haar uitdagingen en wensen.

Schrijf jij graag voor die groep mensen, die jou echt nodig heeft, zoek dan uit wie je allerbeste klant is en maak een klantanalyse en -profiel.

Gereedschap #3 van je blogplan: blogfrequentie

Hoe frequenter je blogt en hoe relevanter je content is, des te meer resultaat. Met een wekelijkse blog blijf je beter op iemands netvlies staan dan wanneer je eens in de twee weken een nieuw item plaatst. Uit mijn eigen blogonderzoek blijkt, dat 2 artikelen per week de allerbeste en snelste resultaten geven.

Een maandelijkse blog raad ik je af. Twaalf blogposts per jaar zijn enkel een druppel op een gloeiende plaat. Tenzij je een monsterblog schrijft, een diepgaand, lang artikel.

Stuit jij op het algemene probleem van tijdgebrek, schrijf in te drukke periodes dan mini- of microblogs.

Gereedschap #4 van je blogplan: blogplanning

Veel mensen vragen mij hoe ze het bloggen volhouden gaan. Het antwoord is simpel: blok tijd af in je agenda, gearceerd, zodat hij daadwerkelijk vaststaat en jij er zo weinig mogelijk aan zit.

Ben jij op een vast tijdstip bezig met je marketing, dan creëer je een nieuwe gewoonte. Dat heb je nodig bij het bloggen: hoe consequenter je bent, des te beter je op de radar blijft van je doelgroep. En des te sneller je netwerk en lezerspubliek groeien, met de groeiconsequenties die daarbij horen.

Gereedschap #5 van je blogplan: blogonderwerpen en invalshoek

Het is handig om een lijst met onderwerpen te hebben voordat je start met bloggen. Hoeveel en welke onderwerpen heb je nodig het aankomende jaar?

Tip: plan de periode-gebonden onderwerpen direct in in je agenda. Acties, aankomend nieuws, seizoensgebonden activiteiten en dergelijke, daarop steek je zeker een maand van tevoren al in.

Bepaal ook je invalshoek per blogpost. Maak je een serie, beginnend met een case? Vertel je een verhaal in de vorm van een gesprek dat je voerde met een klant? Geef je tips of geef je de gevolgen weer van een nieuwe ontwikkeling? Je kunt je blog bovendien ondersteunen met video. Of andersom.

Gereedschap #6 van je blogplan: socialmediaplan

Je wilt de groep mensen, die jouw bedrijf het hardst nodig heeft ook daadwerkelijk vinden en naar je website leiden. Dat begint bij het verspreiden van je blog op social media.

Welke kanalen, wanneer en hoe je je blog daar verspreidt, bepaal je in je socialmediaplan. Daar vertel ik je een andere keer meer over.

Aanvullend advies voor je blogplan

Overweeg een gratis incentive (weggever) te maken. Koppel deze aan je e-maillijst. Je e-maillijst bevat geïnteresseerde, potentiële klanten. Met een frequente mailing houd je hen laagdrempelig op de hoogte. En ga jij na wat de precieze wensen en behoeften zijn van deze groeiende groep.

Schrijf- en marketingtechnieken

Een onderwerp en invalshoek zijn vaak voldoende om je blog gelezen te krijgen, maar te weinig om klanten te werven. Daar heb je schrijf- en marketingtechnieken voor nodig.

Wat het meeste aanspreekt zijn tips, een stappenplan, verhalen (ik schreef laatst een blog voor een klant in de vorm van een sprookje) en achtergrondinformatie. En links naar andere artikelen. En natuurlijk een uitnodiging om iets te doen: je call to action. Het is slechts het tipje van de top van de ijsberg, maar het geeft je een goede start.

Blogtip om het vol te houden

Niets frustreert zo als een blog beginnen om vervolgens na maandenlang schrijven te merken, dat hij je te weinig brengt. Sinds twee jaren heb ik mijn eigen proeftuin, waarin ik test wat de grote jongens binnen contentmarketing als CMI en Joe Pulizzi zoal beweren. Zo ontwikkel ik best practices voor het creëren en inzetten van content, beginnend bij de blog. Deze pas ik weer toe in mijn eigen marketing. En bij mijn klanten.

Ik startte met elke dag een blog. Na 4 maanden ging mijn onderzoek verder in op de mix frequentie en relevantie. In het begin gebeurde er niet zoveel, maar na een aantal weken zag ik langzaam verandering. Ik viel meer op in social media, mijn nieuwsbrief ontwikkelde zich tot een magazine, die echter slecht gelezen werd wegens te veel informatie. 3 Maanden in het onderzoek steeg het aantal klanten met een factor 3, de grootte van de opdrachten ook.

Dus ook al merk je weinig in het begin, er gebeurt vaak wel degelijk wat. Op de achtergrond. Een blog beginnen krijgt echter alleen een goede basis én de beste resultaten met een blogplan.

Er is geen truc voor snelle resultaten. Blijven je resultaten minimaal na 3 maanden bloggen, klop dan eens bij me aan. Of voordat je begint.

Er zijn meerdere wegen als je een blog beginnen wilt, die genoeg oplevert.
Is er genoeg capaciteit in je bedrijf om de blog op te pakken, geef jezelf of je medewerker(s) dan op voor de masterclass bloggen. Ik doe een nogal grote belofte. Deelnemers aan deze training, die hun systeem direct goed inzetten en hun blog een serieuze kans geven, bereiken dit daadwerkelijk!

Ja, ik wil succesvol bloggen

Heb je deze capaciteit niet, omdat je al zo druk bent? Maar wil je wel de beste klanten trekken en zo ruimte hebben om te doen wat jij wilt? Besteed je blog dan uit via een voordelig blogabonnement. Ook nu beloof ik een aangenaam soort reuring in je bedrijf.

Daarover wil ik meer weten

 


Andere interessante blogonderwerpen:

Wat is contentmarketing?
Wat is het verschil tussen een nieuwsbrief en een blog?
Hoe krijg je meer grip op de omzet?
Waarom is tekst nog zo belangrijk?
Het waarom en hoe van onderscheidingsvermogen

 

The post Een blog beginnen? Maak een blogplan appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/een-blog-beginnen-maak-een-blogplan/feed/ 0
Waarom een marketingplan maken voor kleine bedrijven zo eenvoudig is https://vanvondeltxt.nl/marketing-voor-kleine-bedrijven-is-eenvoudig/ https://vanvondeltxt.nl/marketing-voor-kleine-bedrijven-is-eenvoudig/#respond Mon, 07 Jan 2019 09:51:01 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=3036 Een basis marketingplan maken in een paar stappen Een marketingplan maken lijkt ingewikkeld, zelfs een basis blijkt vaak al een ver-van-mijn-bedshow. Je hebt echter een plan nodig dat gebaseerd is op je doelen, je doelgroep, je aanbod, missie, visie en onderscheidend vermogen om te weten waar je naartoe wilt. En waarmee je gemakkelijk nagaat of je […]

The post Waarom een marketingplan maken voor kleine bedrijven zo eenvoudig is appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Een basis marketingplan maken in een paar stappen

Een marketingplan maken lijkt ingewikkeld, zelfs een basis blijkt vaak al een ver-van-mijn-bedshow. Je hebt echter een plan nodig dat gebaseerd is op je doelen, je doelgroep, je aanbod, missie, visie en onderscheidend vermogen om te weten waar je naartoe wilt. En waarmee je gemakkelijk nagaat of je op de juiste koers zit. Die strategie bevat de inzet van marketingmiddelen en elk middel heeft zijn eigen doel en boodschap. Daar komen technieken bij kijken. En een planning. Pfffff… er komen zoveel zaken bij elkaar, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet, dus waarom zou je beginnen met de opzet van zo’n marketingplan?

Meer dan de helft van zzp en klein mkb onderneemt zonder een basis marketingplan te maken, maar wil dat wel als het praktischer was dan de specialisten vertellen. En toch willen ze succesvol zijn.
Maar een bloeiend bedrijf zonder marketingplan is als de Mount Everest willen beklimmen zonder voorbereiding. Je kunt je lichaam trainen op klimmen onder ijskoude, gevaarlijke omstandigheden en ijle lucht, maar zonder kaarten en een route, hulp voor en tijdens je klim, bevoorrading en een uitstekende uitrusting haal je de top nooit.
Ondernemen is topsport en hoe behalen topsporters topprestaties? Juist: met een gedegen plan. Als klein bedrijf kun jij al goed uit de voeten met een basis marketingplan.

Ik heb goed nieuws

Juist als klein bedrijf is een basis marketingplan maken en uitvoeren is relatief eenvoudig. En voordelig. Zzp en klein mkb hebben geen groot budget nodig voor billboards, tv- en radiocommercials, advertenties in dag- en weekbladen en dure campagnes. Als kleine onderneming heb je slechts een paar middelen nodig om naamsbekendheid te creëren, online en offline, en deze zijn deels gratis, deels betaalbaar. Je hebt geen website nodig van bedragen die eindigen op 4 nullen, geen duur reclamebureau die je campagne maakt of grafische ontwerpen en fotografie die het neusje van de zalm zijn. En die eventuele stand op de beurs verdien je terug wanneer je goed omgaat met de leads die je daar opdoet. Een professioneel uithangbord en een deels geautomatiseerd systeem volstaan.

Dat maakt het opstellen en uitvoeren van een strategie direct een stuk simpeler.

Een eenvoudig marketingplan maken voor een klein bedrijf

Een stevige basis zorgt voor een groter bereik en een professioneel uithangbord. En daarmee trek jij gemakkelijker de juiste klanten.

Deze volgende stappen worden eenvoudiger als je ze aanpakt op deze manier…

Bedrijfsdoelen: waar doe je het voor?

Een effectief marketingplan maken begint bij het stellen van doelen.
Veel bedrijven ondernemen zonder bedrijfsdoelen. Zij varen dus zonder kompas of bestemming. Ze zien wel waar ze terechtkomen. Een kapitein die dat doet, ziet waarschijnlijk dagenlang alleen maar water, meert ergens aan maar is ook snel weer weg, want het is niet wat hij zoekt. Elke kapitein heeft namelijk best een favoriete bestemming, maar deze stippelt geen route uit daarnaartoe. Misschien omdat hij niet weet waar het ligt.

Degene die wel doelen stellen, bepalen vaak enkel hun omzetdoel en deze is praktisch altijd gebaseerd op nattevingerwerk, zonder achterliggende redenen. Dat maakt het ook direct ingewikkeld: waarop baseer je je omzetdoel? Ben jij graag de kapitein die ‘een exotisch oord aan wil doen, omdat dat je leuk lijkt’ of heb jij redenen waarom jij daarnaartoe wilt?

Doelen stellen die je echt volgen en halen wilt, dat is mogelijk als je de juiste route volgt.

De denkfout zit ‘m in het feit, dat omzet geen op zichzelf staand doel is, maar een middel om een ander doel te halen. Geld kun je namelijk niet eten, het houdt je niet warm en dient enkel tot brandstof als je je papiergeld in de fik steekt en het vervoert je ook niet naar A naar B. Deze zaken kun je echter wel aanschaffen met je omzet.

Je wilt bij voorbeeld een grote investering doen om je klanten nog beter te helpen, het werk van je mensen gemakkelijker te maken door een nieuwe applicatie of een aanvulling op je productlijn op de markt te brengen. Of je moet eigenlijk een extra kracht aannemen, maar kan dat financieel nog net niet bolwerken. Of je wilt meer tijd hebben om andere dingen te doen. Of…

Hoe bepaal je doelen die wél werken?

Om een omzetdoel te bepalen, kijk je dus eerst naar wat je de aankomende periode nodig hebt en wenst voor je bedrijf, je werknemers/partners en jezelf. Je rekent uit wat die investeringen kosten, hoe lang je daarover wilt doen en je hebt je omzetdoel.

Kijk bovendien naar wat je privé nodig hebt. En wat je wensen zijn. Wil je minder werken, 2 x op vakantie aankomend jaar, studiekosten en een verbouwing van je woning of…? Maak deze plannen en behoeften concreet en reken uit wat je nodig hebt.

Een basis marketingplan met een omzetdoel uit de losse pols geeft je weinig motivatie om hem daadwerkelijk na te streven. Een omzetdoel gebaseerd op achterliggende doelen wel. Deze doelen kun je bovendien op tijd bijstellen. Je omzetdoel is namelijk eenvoudig te meten.

De juiste groep mensen voor de juiste oplossing

In de volgende stap in je basis marketingplan bepaal je welke klanten je nodig hebt voor welk aanbod om je doelen te halen. Maar…. wil jij veel klanten trekken? Of de juiste? Waarop leg jij de focus?

Veel klanten trekken brengt extra en vaak onnodige drukte. Wanneer je namelijk doelt op hoeveelheden, trek je ook degenen aan die veeleisend zijn, altijd pingelen, je aandacht blijven vragen en nooit tevreden zijn. Of klanten die weinig kopen, maar voor wie jij wel druk bent.

De juiste klanten doen niet moeilijk over de prijs, zijn coöperatief, zijn echt geholpen met jouw oplossing en komen terug. Zij geven je naam door en delen je berichten.

Bepaal dus welke klant jij het allerbeste helpen kunt. Of wie jij het liefste helpen wilt en pas daar je aanbod op aan.
Ga daarbij na wie het laatste jaar jouw beste klanten waren en waarom. Verloopt de samenwerking prettig, plaatsten zij een grote order en/of zij zijn herhaalde kopers, enzovoort? Je brengt deze zaken in kaart en maakt vervolgens maximaal 3 klantprofielen.

Klantprofiel maken

Maak een profiel op basis van type klant/bedrijf, het probleem waarmee ze aanklopten en jouw oplossing. Of je nu B2B of B2C onderneemt, een klantprofiel maken blijft grotendeels hetzelfde. Het accent ligt alleen anders: bij de consument meer op de (privé)persoon, bij een bedrijf meer op zaken als functie, bevoegdheden, branche en dergelijke. Hoe dan ook, maak maximaal 3 klantprofielen op basis van de wensen en behoeften van je allerbeste klanten en bepaal voor elk profiel de leeftijd, sekse, inkomen/jaaromzet, functie, branche waarin ze werkzaam zijn, grootte bedrijf, belangrijkste karaktertrekken, voorkeuren, hobby’s, gezinssamenstelling, type huis en omgeving waarin ze wonen, tot de kleur van hun ogen en hun voornaam aan toe. Elke keer wanneer jij aan je marketing werkt, houd je diegene voor ogen en richt jij het woord aan hem of haar.

Je hebt nu een profiel van je allerbeste klant. Dat profiel helpt je bij het inzetten van je marketing: er zijn meer mensen of organisaties die voldoen aan dat profiel, die jouw oplossing nodig hebben. Deze groep zoek je op en spreek je rechtstreeks aan in je marketinguitingen.

Weten hoe je beste klanten bij jou terecht komen

Weten = kunnen sturen. Een basis marketingplan maken geeft je richting en zet jou aan het roer, maar voor wie heb jij je bedrijf of praktijk?

Het is belangrijk te weten hoe je beste klanten je vinden. Zo weet je namelijk wat werkt en wat niet. Wat werkt kun je kopiëren, wat niet werkt loslaten of bijschaven. Wanneer iemand bij je aanklopt, vraag dan hoe hij of zij jouw bedrijf gevonden heeft. En houd dat bij in een systeem:

  • wie neemt contact op: naam en eventueel functie/bedrijf? Hoe en wanneer?
  • hoe kwam degene bij jouw bedrijf terecht?
  • wat is zijn of haar vraag of behoefte?
  • heeft diegene wat afgenomen en zo ja, wat? Zo nee, waarom niet?

Deze data houd je bij in een CRM-systeem. Ikzelf houd alle contacten, afspraken en gesprekken bij, inclusief data en uitslag/volgende afspraak. Volgende acties en afspraken blok ik af in mijn agenda, met alarm.

Google Analytics en de analysedata van je socialmediakanalen helpen je met het meten van je online bereik. En je vindbaarheid onderzoeken kan ook zonder tool: tik je zoekterm in het zoekvenster van Google (en andere zoekmachines). Staat je pagina niet op de eerste pagina, dan heb je wat te doen aan je SEO.
In een volgend artikel vertel ik meer over hoe je je marketingactiviteiten meet. Als je weet hoe je klanten jou vinden en welk resultaat je berichten en acties hebben, dan heb je genoeg in handen om de juiste dingen te doen op de juiste platformen, online en offline.

Heb jij in kaart waar je beste klanten vandaan komen? En zie je daarin een patroon? Dát zijn de kanalen waar jij je beste klanten vindt.

Welk(e) product of dienst verkoopt?

Je hebt wat cijfers nodig. Hoofdvraag is: sluit je aanbod aan bij de wensen en behoeften van je beste klant?
Welk aanbod verkoopt het beste? En welke het slechtst? Onderzoek de reden en bepaal waar je je aanbod verandert.

En hoe ligt de verhouding tussen de tijd die je erin moet steken en je prijs? Is het nodig je tarieven te verhogen bij voorbeeld? Of meer uren te rekenen voor een bepaalde dienst? Of je ordertraject verder te automatiseren?

Stel jij je tarief nog vast op basis van uren, kijk dan eens of het anders kan en doorbreek het plafond van tijd.

Branding: Persoonlijkheid in je marketingplan

Jouw bedrijf is anders dan alle andere. De Persoonlijkheid van jou en je bedrijf of praktijk liggen opgeslagen in je missie, visie, je aanpak en onderscheidend vermogen. En die is anders dan bij elke andere onderneming. Laat deze verschillen doorsijpelen in elke boodschap die je naar buiten slingert.

Jouw eigen persoonlijke voorkeuren komt hierbij ook om de hoek. Leg jij als ondernemer de grootste stempel op het bedrijf? Of doen jullie dat met zijn allen? Waarom? En hoe?
Ben je zzp’er, leg je focus dan op personal branding en laat mensen zie wie jij bent. Tenzij jij je bedrijf straks wilt overdragen of verkopen. Steek dan in op corporate branding.

  1. Vertel verhalen. Verhalen van je klanten, je werkzaamheden, je teams en projecten en laat zien waarom je het aanpakt zoals je bedrijf dat doet
  2. Laat je kernwaarden zien. Overal. In de kleuren en stijl van je logo en huisstijl. In het type klanten dat je aantrekt en de zaken die je binnenshuis en naar buiten communiceert.
    Kernwaarden die je hebt in je bedrijfsvoering, gelden vaak ook privé. Laat ook dat af en toe doorschemeren in je marketing. Vind je dat niet kunnen? Dan heb ik een vraag voor je: heb jij een foto van je gezin of vriend/vriendin op je bureau staan? Of op de startscherm van je smartphone en laptop? Ja? Waarom? Omdat je dat normaal vindt. Je onderschat de impact van ‘het gezicht achter het bedrijf.’ Test het eens door bij voorbeeld een kiekje van de maatregelen die je hebt genomen op je werkplek bij een hittegolf te delen. Zie wat er gebeurt.
    Mensen doen zaken met… juist… mensen.

Integreer je missie, visie, onderscheidend vermogen, aanpak, bedrijfscultuur en je kernwaarden in het basis marketingplan. Het is belangrijk dat deze zaken op papier staan en gecommuniceerd worden naar je samenwerkende partners en medewerkers.

Stretch yourself

Nuchter, realistisch en no-nonsens. Het past bij ons Nederlanders, maar als ondernemer heb je juist verbeeldingskracht en experimenten buiten het gebruikelijk nodig om via andere routes en nieuwe doelen je klanten echt te helpen.
Buiten proporties denken en doen brachten grote namen al tot de top van de Mount Everest. En zelfs buiten de dampkring.

Dus stretch yourself. Immers…

Met beide benen op de grond kom je geen stap vooruit

Een eenvoudig marketingplan maken, waar begin je?

Je kent je bedrijfsdoelen, je doelgroep, hoe hij jouw bedrijf vindt en waar jij hem vinden kunt. En je voelt tot in elke haarpunt waarvoor je gaat, staat, hoe je dat doet en waarom je dat zo doet.

Deze zaken vormen de basis bij het maken van een marketingplan. Je ziet, dat je slechts enkele zaken nodig hebt om die groep mensen te bereiken en in beweging te krijgen.

gratis marketingscan voor kleine bedrijven

Neem jij je marketing serieus, dan doet je doelgroep dat ook. Voorkom dat mensen denken dat je hen niet goed helpen zal vanwege je verwaarloosd uitziende uithangbord. Jij trekt het liefst klanten die je goed betalen, samenwerken, terugkomen en het doorvertellen, toch?

Waar wacht je dan nog op? En als jij nu denkt dat ik te snel ga, dan heb ik een aanbod voor je waarmee je voor jezelf bepalen kunt hoe eenvoudig het is. Gratis!

Wil je rendement zien op de korte én de lange termijn? Met overzicht in je investering, terwijl jij ontlast wordt en jij en je mensen door kunnen gaan waar jullie goed in zijn?
Ik heb een lucratieve oplossing voor je.

 


Andere interessante blogonderwerpen:

‘Ik is klein en zij zijn groot, en dat is heerlijk, hoor!’
Waarom ik 25 jaren geleden niet voor mijzelf kon beginnen. En jij waarschijnlijk ook niet
De 3 geheimen van een succesvolle mailing
Wat is marketing eigenlijk?
Eenvoudig reclamemaken en toch opvallen tussen al het geroep? Dat kan!

 

The post Waarom een marketingplan maken voor kleine bedrijven zo eenvoudig is appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/marketing-voor-kleine-bedrijven-is-eenvoudig/feed/ 0
Marketing geschiedenis: haargroeimiddel & investeren in je imago https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-haargroeimiddel-investeren-imago/ https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-haargroeimiddel-investeren-imago/#respond Thu, 27 Dec 2018 04:58:11 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11420 Soms móet je van een dubbeltje een kwartje worden om mensen te kunnen helpen Het is rond 1900. Sarah Breedlove is weduwe en voedt alleen een dochtertje op. Als zwarte vrouw in de Verenigde Staten, waar slavernij is afgeschaft maar racisme hoogtij viert, is het leven hard voor Sarah. Ze werkt als een wasvrouw, maar […]

The post Marketing geschiedenis: haargroeimiddel & investeren in je imago appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Soms móet je van een dubbeltje een kwartje worden om mensen te kunnen helpen

Het is rond 1900. Sarah Breedlove is weduwe en voedt alleen een dochtertje op. Als zwarte vrouw in de Verenigde Staten, waar slavernij is afgeschaft maar racisme hoogtij viert, is het leven hard voor Sarah. Ze werkt als een wasvrouw, maar droomt van een beter leven voor haar en haar dochter.

Tijdens het ochtendritueel ontdekt ze iets, dat haar zorgen baart: ze verliest bossen haar. En daarin is ze niet alleen: veel negroïde vrouwen kampen met hetzelfde probleem. Ze leven zonder waterleidingen en wassen hun haren slechts eens per maand. Roos is een veelvoorkomend fenomeen. Deze roos kan zo erg worden, dan het krabben zweren veroorzaakt, waardoor haarzakjes ontstoken raken en haren loslaten.

Sarah’s droom

Sarah droomt van een volle, gezonde bos haar. Het duurt niet lang voor die letterlijk werkelijkheid wordt: op een nacht droomt ze van een man, die haar de ingrediënten vertelt van een genezende zalf.
Sarah koopt de ingrediënten van het weinige geld dat ze heeft en voert experimenten uit op haar eigen hoofdhuid met een mix van zwavel tegen ontstekingen, paraffineolie (vaseline), lavendel voor een lekkere geur, bijenwas en kokosolie.

In een paar weken ziet ze het verschil: ze ziet haargroei. Eerst voorzichtig langs haar haargrens en de kalen plekken op haar hoofd. De zweren verdwijnen uiteindelijk helemaal en haar volle haardos is na een tijdje als vanouds.

Hoe Sarah tegen de stroom in succesvol wordt

Sarah ziet een mogelijkheid om ander vrouwen te helpen en haar eigen armoedige bestaan eindelijk van zich af te schudden. Ze wil deze zalf aan de vrouw brengen. Maar ja, ze is slechts een wasvrouw en daarbij zwart. Met die combinatie bungel je in de onderste regionen van de samenleving.
Maar ze wil het niet opgeven. Ze heeft iets gevonden om als negroïde vrouw goed voor de dag te komen en er mooi uit te zien (‘als je haar maar goed zit’ is immers de uitdrukking). En vrouwen hun zelfrespect terug te geven.
Dit is bovendien haar ticket naar een ander leven voor haar en haar dochter.

Fake it till you make it

C.J. Walker's Wonderful Hair GrowerZe heeft een plan nodig. Sarah beseft dat niemand een zwarte wasvrouw serieus zal nemen, maar als zij zichzelf heruitvindt als een serieuze zakenvrouw en cosmetisch specialiste, dan maakt ze kans! Ze weet, dat Frankrijk leidend is in de wereld van cosmetica en mode en kijkt naar hoe zij hun producten aan de vrouw brengen.

Wanneer ze hertrouwt, neemt ze haar mans naam aan en voegt er een Franse titel aan toe: Madame C.J. Walker.
Haar promotie: Madame C.J. Walker’s Wonderful Hair Grower, Preparations for the Hair, Worth more than it Costs.

Met haar nieuwe identiteit gaat ze langs de deuren om haar haargroeimiddel te verkopen. Elk dorp met een Afro-Amerikaanse gemeenschap gaat ze langs met haar party’s. Vrouwen zijn dolenthousiast, blijven terugkomen en geven het verhaal van het wondermiddel door!

Sarah kan haar tijd van armoede achter zich laten.
Uiteindelijk heeft ze zelfs genoeg geld om een fabriek te bouwen en haar verpakkingen te verbeteren.

In 1919 overlijdt Sarah Walker als de eerste vrouwelijke selfmade miljonair.

Het is niet enkel doorzettingsvermogen dat haar succes bracht.
De clou zit hem in haar onverwoestbare geloof dat ze het kon. Met andere woorden…

…Faith it till you make it

 

The post Marketing geschiedenis: haargroeimiddel & investeren in je imago appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-haargroeimiddel-investeren-imago/feed/ 0
Marketing geschiedenis: Henry Ford en hoe het fenomeen barbecueën ontstond https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-henry-ford-barbecueen/ https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-henry-ford-barbecueen/#respond Mon, 24 Dec 2018 03:58:43 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11529 Wist jij dat het idee van buitenshuis bakken- en grillen komt van Henry Ford, de uitvinder van de productielijn en massaproductie? En zijn T-Ford? Henry Ford had een enorme drang naar extreme efficiëntie. Hij wilde de meest economische fabriek ter wereld hebben. Daar komt zijn idee van de productielijn vandaan: hij brak het hele bouwproces […]

The post Marketing geschiedenis: Henry Ford en hoe het fenomeen barbecueën ontstond appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Wist jij dat het idee van buitenshuis bakken- en grillen komt van Henry Ford, de uitvinder van de productielijn en massaproductie? En zijn T-Ford?

Henry Ford had een enorme drang naar extreme efficiëntie. Hij wilde de meest economische fabriek ter wereld hebben. Daar komt zijn idee van de productielijn vandaan: hij brak het hele bouwproces van zijn auto’s op in kleine stukjes. Elke werknemer was verantwoordelijk voor dat ene, kleine onderdeel van zijn T-Fords. Bovendien kwamen alle grondstoffen en halffabricaten uit zijn eigen bedrijf. Niets kwam van leveranciers van buiten zijn bedrijf (behalve rubber).

Tegen 1920 rolde elke minuut een T-Ford van de productieband.

Van restafval naar een nieuw product

Bij zijn ronde in de fabriek ontdekte Henry Ford echter iets, dat hem tegen het zere ondernemersbeen stootte: de productie van auto’s genereerde veel restafval. Henry Ford wilde zo weinig mogelijk restafval. Hij zocht manieren om het restafval te recyclen en zo de prijs van de T-Ford drukken.

Zo ontdekte hij, dat veel van het restafval bestond uit hout. Zijn houtzagerij produceerde veel stukjes hout en zaagsel. In samenwerking met scheikundigen bedacht hij een plan om het hout te recyclen. Het hout werd iets nieuws: het resthout werd geperst tot kleine kussens, die gebruikt werden als een brandstof. Hij noemde het ‘briketten’ of ‘houtskoolbriketten.’
Naast zijn houtzagerij bouwde Ford een houtskoolfabriek.

Cross marketing voor een win-winsituatie

Vervolgens zag Ford een mogelijkheid om zijn auto’s en deze briketten samen te voegen tot een nieuws concept. Steeds meer mensen trokken er namelijk op uit met hun auto. Via een crossmarketingcampagne stimuleerde hij deze mensen om onderweg te picknicken, inclusief bakken en grillen. Hij verkocht zijn briketten in kartonnen verpakkingen.

Het werkte: mensen kochten kleine barbecues en namen die mee om onderweg vlees, vis en groente te bereiden. Ze gebruikten hun barbecue bovendien steeds meer in hun eigen achtertuin, waar ze ‘s zomers mensen uitnodigden voor een gezellig samenzijn met hapjes van de barbecue.

Zo zie je dat het recyclen van materialen en spullen niet alleen van deze tijd is.
Ervaar jij neveneffecten van je productie of verkoop? Denk dan goed na over wat je daarmee doet. Een nieuw concept of product zit in een klein hoekje. Wie weet creëer je zelfs een nieuwe beweging of gewoonte

 

The post Marketing geschiedenis: Henry Ford en hoe het fenomeen barbecueën ontstond appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-henry-ford-barbecueen/feed/ 0
Dames, mag ik even? https://vanvondeltxt.nl/dames-mag-ik-even/ https://vanvondeltxt.nl/dames-mag-ik-even/#comments Thu, 20 Dec 2018 08:17:37 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11268 Jij werkt meer dan 3 dagen per week en je voelt je schuldig tegenover je kinderen. Als je thuis komt, ben je moe. Je partner en je kinderen vragen om aandacht, je huishouden wacht op je en je vrienden en familie trekken aan je. Je hebt geen tijd voor jezelf. Pffff… Als ondernemer krijg je […]

The post Dames, mag ik even? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Jij werkt meer dan 3 dagen per week en je voelt je schuldig tegenover je kinderen. Als je thuis komt, ben je moe. Je partner en je kinderen vragen om aandacht, je huishouden wacht op je en je vrienden en familie trekken aan je. Je hebt geen tijd voor jezelf. Pffff…

Als ondernemer krijg je voortdurend te maken met demotiverende opmerkingen, zeker als je vertelt hoe hard je werkt of als het niet gaat zoals jij wilt. Vertel je dat je moe bent, dan krijg je de opmerking dat je hier zelf voor gekozen hebt. Dat je een baan moet zoeken.
Je voelt de moed in je schoenen zakken en vraagt je regelmatig af, waarom je voor jezelf begonnen bent.

Tja, vrouwen geven sneren over je moederschap, noemen je de carrièremiep. En mannen nemen je niet serieus.

Ik zie er regelmatig discussies over op social media. Wij vrouwen hebben het maar moeilijk, vinden wij.

Nou, sorry dames, maar… houd eens op met zeuren.
Ja, ik ben zelden hard en ik krijg misschien een hoop commentaar over mij heen. Maar dit artikel is bedoeld voor die vrouw, bij wie het kwartje valt en voor zichzelf gaat staan.

Ik weet waarover ik het heb

Ik ben kostwinner. Met mijn eigen business werk ik zeker 40 uren per week. Daarnaast breng ik 3 tieners groot. En ik voel me niet schuldig! Nooit gedaan ook.

Ik werk hard, omdat ik voor mijn missie ga. Omdat ik ambitieus ben daarin. En mijn kinderen wil laten zien wat mogelijk is als je ergens voor gaat.

Moeders op het schoolplein begrijpen het niet, mijn familie moedigde me aan toen ik een tijd geleden aankondigde dat ik weer een baan ging zoeken en ik kan niet sparren met mijn beste vrienden. Ja, en ik kom mannen tegen die mij niet serieus nemen, omdat mijn ballen iets hoger zitten dan die van hen… Mijn voormalige vriend vertelde me dat Van Vondel txt een wassen neus was.

Nee, ik voel me lang niet altijd gesteund. En ik twijfel ook weleens.

Nou en? Ik heb… mij.

Voor het geval jij denkt dat ik gemakkelijk praten heb…

Ik ben de enige volwassene in ons huishouden, heb een tophypotheek, een slechtziende zoon en een dochter die al bijna een half jaar revalideert. Mijn vangnet is klein en ik doe veel alleen.

Wie voor mij zorgt? Ik.
Ja, het gaat soms ten koste van mijzelf.

En toch loopt het goed. Van Vondel txt groeit en ik heb een warm thuis. Onze band is hecht.

Hoe?

Ik haal mijn eigenwaarde uit mijzelf.
Bevestiging van buiten definieert mij niet. Commentaar en onbegrip evenmin. Natuurlijk is het leuk om te horen hoe goed ik iemand geholpen heb. Natuurlijk doet kritiek wat met mij, maar ik ontleen er niet mijn waarde aan.
Ik vraag ook niet, dat iedereen in mijn omgeving me snapt. Lang niet iedereen onderneemt. Of is alleenstaande ouder. En niemand is mij!
Met de nieuwe groeispurt van mijn business heb ik aan de bel getrokken en hulp gezocht.
En hoewel hier nog een uitdaging ligt, zorg ik steeds beter voor mijzelf.

Dus ondanks dat ik af en toe ontmoedigd word, ga ik door zolang IK erachter sta.

Dames, ga voor jezelf staan!

Dames, houd op met zeuren en doe jouw ding! Het is onaantrekkelijk, slachtofferig en je stelt de verantwoordelijkheid voor jouw gevoelens, keuzes en verantwoordelijkheid buiten jezelf.
Je hoeft geen feminist te zijn om voor jezelf te gaan staan.

‘Mevrouwtje-mevrouwtjemannen’ kom je overal tegen. Mannen die jou voor vol aanzien echter ook.
Datzelfde geldt voor vrouwen, die een ander leven leiden dan jij.

‘Wil jij een feestje maken van je leven, dan moet je zelf de slingers ophangen’

Besteed kwaliteittijd met je kinderen, laat hen meedoen in het huishouden en vertel je partner dat je doorgaat. Zijn opmerkingen zijn goed bedoeld. Hij wil enkel dat het goed met je gaat.
Trek je elke dag even terug als je dat nodig hebt en wees duidelijk naar je ‘huisgenoten’ over die tijd. En wees aanwezig de rest van de tijd.
Zoek gelijkgestemden, die je motiveren. Je kunt niet verwachten dat je omgeving je keuzes of je pad begrijpen als ze zelf niet in dergelijke schoenen staan.
Zoek hulp om het ondernemen en je huishouden gemakkelijker te maken.
Doe wat jou blij maakt en houd je hoofd erbij! Dan heb je niemands permissie nodig! Alleen die van jouzelf.

En… word je eigen beste maatje!

Bedenk bovendien, dat het voor een ander benauwend en eng is als je zoveel gewicht legt in zijn of haar mening.
Hoe serieuzer jij jezelf neemt, hoe meer je omgeving daarin meegaat. Ook al duurt dat even…

 

The post Dames, mag ik even? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/dames-mag-ik-even/feed/ 4
Foutloos werkwoorden vervoegen https://vanvondeltxt.nl/foutloos-werkwoorden-vervoegen/ https://vanvondeltxt.nl/foutloos-werkwoorden-vervoegen/#comments Wed, 05 Dec 2018 14:00:09 +0000 http://GoedwerkwoordenvervoegeninelketijdAlstekstschrijvermerkikdagelijkshoemoeilijkmensenhetvindenomwerkwoordengoedtevervo Werkwoorden vervoegen met een paar simpele trucs Als copywriter merk ik dagelijks hoe moeilijk mensen het vinden om werkwoorden goed te vervoegen. Het lijkt ook ingewikkeld door de vele regeltjes, maar met een paar handige trucs wordt werkwoorden foutloos vervoegen ineens eenvoudig. De tegenwoordige tijd Werkwoorden vervoegen in de tegenwoordige tijd lijkt ingewikkeld, maar als je onderstaande regels […]

The post Foutloos werkwoorden vervoegen appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Werkwoorden vervoegen met een paar simpele trucs

Als copywriter merk ik dagelijks hoe moeilijk mensen het vinden om werkwoorden goed te vervoegen. Het lijkt ook ingewikkeld door de vele regeltjes, maar met een paar handige trucs wordt werkwoorden foutloos vervoegen ineens eenvoudig.

De tegenwoordige tijd

Werkwoorden vervoegen in de tegenwoordige tijd lijkt ingewikkeld, maar als je onderstaande regels volgt heb je het zo onder de knie. Bovendien heb ik een eenvoudige truc voor je, die altijd toe te passen is.

Je gaat bij het vervoegen uit van de stam = werkwoord -en, uitgaand van de Nederlandse spellingsregels enkelvoud/meervoud (zie tabel).

De ik-vorm wordt niet vervoegd met een extra ‘t’.
Voorbeelden: ik onderneem, ik word, ik verbrand.

De je-/jij-, u-, hij-, zij- en het-vorm vervoeg je met een ‘t’ achter de stam.
Uitzondering: vervoegen in de jij-vorm verandert wanneer het werkwoord voor de persoonsvorm staat.
Voorbeelden: jij wordt, hij verbrandt, het gebeurt.
Maar: word jij, verbrand jij, maak jij.
En: … wordt je huis… ‘Je’ hoort hier bij ‘huis.’ ‘Je huis’ is als in ‘jouw huis’ en ‘hij/het.’
Zo ook: werken houdt je scherp… ‘Werken’ is hier het onderwerp en hoort bij ‘houden.’ Je controleert het door de vraag te stellen: ‘Wat houdt je scherp?’ Het antwoord is ‘werken.’

Er is een pyromaan actief in het dorp en wordt jouw huis slachtoffer van zijn praktijken, dan brandt het af en word jij slachtoffer.

Bij gebiedende wijs (is zonder persoonsvorm): houd rekening met…, rijd naar de gemarkeerde route…

En bij een opsomming: hij of zij krijgt de opdracht, hij en zij krijgen de opdracht. ‘Of’ geeft een van meerdere zaken of personen aan en is dus enkelvoud, tenzij de persoonsvormen of zelfstandig naamwoorden in de zin al meervoud aangeven. ‘En’ geeft meerdere zaken of personen aan en is dus meervoud.

Werkwoord Stam: enkelvoud* Stam: meervoud*
merken merk merk
braden braad brad
bakken bak bakk
halen haal hal
verhuizen verhuis verhuiz
storten stort stort

* met inachtneming van de Nederlandse spelling enkelvoud/meervoud

Truc bij vervoegen tegenwoordige tijd

Vul dan het werkwoord ‘maken’ in. Je hoort direct of er een ‘t’ achter hoort.

De verleden tijd

Wij kennen sterke en zwakke werkwoorden. Sterke werkwoorden worden anders vervoegd in de verleden en soms in de voltooide tijd. Deze
leer je uit je hoofd: gaan/gingen/gegaan, lopen/liepen/gelopen, denken/dachten/gedacht, worden/werden/geworden, helpen/hielpen/ geholpen, enzovoort.
Voorbeeld: ik word/ik werd, jij wordt/jij werd, hij helpt/hij hielp/hij heeft geholpen.

Zwakke werkwoorden vervoeg je in de verleden tijd met ‘de’ of ‘te.’
Werkwoorden die in de stam al eindigen op een ‘d’ vervoeg je met een extra ‘de.’ Werkwoorden die in de stam al eindigen op een ‘t’ vervoeg je met een extra ‘te.’
Voorbeeld: ik brandde, hij stortte, wij braadden, zij katte.

Er is een truc om te bepalen of een werkwoord met een ‘d’ of ‘t’ vervoegd wordt.

Truc bij vervoegen verleden tijd

Eindigt de meervoudige stam -en op een van de medeklinkers uit het
‘T KOFSCHIP-X? Dan vervoeg je het werkwoord in de verleden (en voltooide) tij met een ‘t.’
Voorbeelden: ik verhuisde (stam -en = verhuiz: ‘z’ zit niet in ‘T KOFSCHIP-X), hij merkte, het gebeurde.

De voltooide tijd

De voltooide tijd wordt geholpen door de werkwoorden ‘zijn,’ ‘hebben’ of ‘worden.’ Voltooide tijd geeft aan dat iets voorbij is. Voltooid dus.
Werkwoorden beginnend met ge-, her-, ver-, en be- lijken voltooid, maar dat zijn ze niet altijd. Gebeuren, herinneren, veranderen en bedruipen zijn gewoon werkwoorden die nog vervoeging nodig hebben.
Voorbeelden tegenwoordige tijd: hij verandert, je begrijpt me wel, zij bemoeit zich met haar broer, hij herinnert (zich).
Voorbeelden voltooide tijd: hij is veranderd, je hebt me wel begrepen, zij heeft zich met haar broer bemoeid, hij wordt herinnerd aan.

De voltooide tijd wordt vervoegd volgens de regels van de verleden tijd. Ook hier kun je dus het ‘T KOFSCHIP-X gebruiken.

Foutloze tekst

Foutloos werkwoorden vervoegen is dus een kwestie van even goed nadenken. Wij copywriters en tekstschrijvers doen het ook wel eens fout in de snelheid van het schrijven. Ook bij ons gaat het niet altijd automatisch. En we zien weleens wat over het hoofd. De Nederlandse taal is immers niet de gemakkelijkste ;-).

Maar volg je deze eenvoudige regels en neem je de tijd, dan ziet je tekst er snel een stuk professioneler uit. Een professionele tekst spreekt meer aan, dringt beter door en zet eerder aan tot actie.

Conclusie foutloos werkwoorden vervoegen

Wil je professioneel overkomen? En klanten trekken die je serieus nemen? Zorg dan dat je teksten professionaliteit uitstralen. En jouw bedrijf vertegenwoordigen. Een aantrekkelijk genoeg zijn om noodzaak te creëren.

Dat begint bij foutloos werkwoorden vervoegen, maar het gaat nog verder. Dat merk je wanneer je achter je scherm of papier zit en je woorden kiest.

Heb je hulp nodig? Dan kun je je tekst uitbesteden, maar je kunt ook leren je boodschap zo te vertalen in tekst, dat hij inderdaad noodzaak creëert bij je lezers.

ja, dat wil ik


Interessante blogonderwerpen:

De marketingmix in jouw strategie: de P van Product (of dienst)
Verkopende tekst in 4 vragen
Marketing voor kleine bedrijven en zijn grote voordelen
‘Ik doe aan marketing… maar waarom verkoop ik niks?’
Tekst kopiëren: kijk uit!

 

The post Foutloos werkwoorden vervoegen appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/foutloos-werkwoorden-vervoegen/feed/ 6
Marketing geschiedenis: tandenpoetsen als gewoonte https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-tandenpoetsen-gewoonte/ https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-tandenpoetsen-gewoonte/#respond Mon, 03 Dec 2018 09:20:10 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11410 Pepsodent tandpasta Het is begin 1900. Claude Hopkins is marketeer en wil een nieuwe tandpasta, Pepsodent, promoten. Het is echter niet gebruikelijk om aan mondhygiëne te doen in die tijd. Mensen doen weinig tot niets aan mondverzorging. Ze zijn gewend dat ze niet hun hele leven met hun eigen gebit doen en aan een kunstgebit […]

The post Marketing geschiedenis: tandenpoetsen als gewoonte appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Pepsodent tandpasta

Het is begin 1900. Claude Hopkins is marketeer en wil een nieuwe tandpasta, Pepsodent, promoten. Het is echter niet gebruikelijk om aan mondhygiëne te doen in die tijd. Mensen doen weinig tot niets aan mondverzorging. Ze zijn gewend dat ze niet hun hele leven met hun eigen gebit doen en aan een kunstgebit moeten. Rotte tanden worden simpelweg getrokken.
Bij het uitbreken van de Eerst Wereldoorlog melden veel mannen zich om mee te vechten. Velen worden afgekeurd of moeten eerst de problemen met hun slechte tanden oplossen, voordat ze worden gerekruteerd.
Hopkins gelooft in Pepsodent tandpasta en denkt een nieuwe gewoonte te kunnen creëren door zijn campagne te gooien op gezonde tanden.

Een nieuwe gewoonte creëren bij de massa is echter geen sinecure en dat blijkt.

Bewustwoording creëren: zwengel de juiste motivatie aan

Claude Hopkins gooit zijn reclamecampagne op tandbederf en de bewustwording dat als je zuinig bent op je tanden, ze langer meegaan. Tot zijn verbijstering slaat zijn campagne helemaal niet aan. Mensen vinden elke dag de tanden moeten poetsen te veel gedoe.

Marketing geschiedenis Pepsodent tandenpoetsen als gewoonteMaar Hopkins geeft het niet op. Hij duikt in de wereld van mondverzorging en vindt een artikel over een laagje dat op de tanden ligt. Een film, die de tanden verkleurt. Tegenwoordig heet die film ‘tandplak.’
Hij beseft dat mensen misschien geen gezond, maar wel een schoon gebit willen. En nog meer… een mooi gebit (keeping up appearances), waarmee je er direct aantrekkelijker uitziet.

Wanneer hij zijn reclamecampagne insteekt vanuit het motief van uiterlijk, slaat deze aan. Verwijder de film door je tanden te poetsen met Pepsodent, en die gelige laag verdwijnt. Witte tanden geven je een aantrekkelijk gezicht.

Het aantal mensen over Amerika dat in de ban is van tandenpoetsen en daarbij Pepsodent gebruikt, groeit met het besef dat hun tanden onderdeel uitmaken van hun verschijning. Binnen een jaar creëert Claus Hopkins met zijn reclamecampagne een nieuwe gewoonte in Amerika. Binnen 10 jaren vind je Pepsodent in 65% van de huishoudens.

Conclusie

Je ziet in de geschiedenis van marketing, dat bewustwording creëren en overtuigen van alle tijden is.

Wil jij bewustwording creëren en een nieuwe gewoonte aanleren bij een groep mensen? Zorg dan dat je de intrinsieke motivatie aanzwengelt. En die ligt niet altijd in de lijn van de redenen die jij hanteert bij het verkopen van een dienst of product. Onderzoek dus voor welke redenen jouw doelgroep een nieuwe gewoonte aanleren wil.

 

 

The post Marketing geschiedenis: tandenpoetsen als gewoonte appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/marketing-geschiedenis-tandenpoetsen-gewoonte/feed/ 0
Tip van de copywriter: vervang ‘maar’ door… https://vanvondeltxt.nl/tip-copywriter-vervang-maar-door/ https://vanvondeltxt.nl/tip-copywriter-vervang-maar-door/#comments Fri, 30 Nov 2018 10:05:27 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=7939 Vraagje: hoe vaak gebruik jij het woord ‘maar’ in je commerciële tekst? Ik vraag het, omdat er iets is met dit woord. Als copywriter heb ik een lijst met woorden die ik graag gebruik. Woorden die psychologisch doorwerken en de verkoop of andere actie stimuleren. Daarnaast ligt een korte lijst met woorden die ik zoveel […]

The post Tip van de copywriter: vervang ‘maar’ door… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Vraagje: hoe vaak gebruik jij het woord ‘maar’ in je commerciële tekst? Ik vraag het, omdat er iets is met dit woord. Als copywriter heb ik een lijst met woorden die ik graag gebruik. Woorden die psychologisch doorwerken en de verkoop of andere actie stimuleren. Daarnaast ligt een korte lijst met woorden die ik zoveel mogelijk vermijd. Het woord ‘maar’ behoort tot die lijst. Gebruik jij hem regelmatig, vervang hem dan door ‘en.’ Ik laat je zien wat het doet met je boodschap.

Het woord ‘maar’…

‘Je wilt groeien als bedrijf, maar je bent nu al te druk.’

Ga bij jezelf na hoe deze zin klinkt. Een beetje zeurderig? Als een smoes? Een patstelling?

Misschien is het ook zo bedoeld. Waarschijnlijk niet. Je loopt zelfs het risico dat het averechts werkt. Het klinkt namelijk alsof je je doelgroep met een korrel zout neemt. Door het woord ‘maar’ vlak je bovendien de eerste helft van de zin uit. ‘Je bent nu al te druk’ blijft over. De wens verdwijnt naar de achtergrond. Wil jij uitstralen dat jij je doelgroep serieus neemt? Vast. Voer daarom deze kleine wijziging door.

Vervang ‘maar’ door ‘en’…

‘Je wilt groeien als bedrijf en je bent nu al te druk.’

Wens en blokkade om die wens te vervullen blijven overeind. Deze zin klinkt anders. Minder als bezwaar of smoes. Meer als erkenning voor de situatie.

Maar dan…

Mag je ‘maar’ dan nooit gebruiken?
Jawel, bij voorbeeld wanneer je iemands gedachtegang volgt in je tekst, zoals ik doe in de titel ‘maar dan..’ hierboven. Of wanneer je bezwaren tackelt en mensen aan het denken wilt zetten.

‘Moet ik nu al mijn teksten doorworstelen?’

Die keuze ligt bij jou natuurlijk. Het is eenvoudig:

  • in Word klik je in de bovenste balk op ‘Zoeken.’ Type ‘maar’ in de balk en druk op ENTER
  • online, bij voorbeeld op je website, gebruik je de functie ctrl + f. Druk deze tegelijkertijd in en rechtsboven op je scherm verschijnt een invulbalk. Type daar ‘maar’ in en klik op ENTER.

Het woord ‘maar’ licht overal op in je tekst. Ga deze een voor een na. Deze manier maakt je werk minder intensief dan wanneer je zin voor zin je tekst doorneemt.

 


Andere artikelen, die je bedrijf vooruit helpen:

Write to action! Zo zet je je lezers in beweging
Waarom al je kennis delen werkt!
Een ministappenplan voor een blog dat met gejuich ontvangen wordt
Wanneer is contentmarketing uitbesteden echt nodig? En wanneer niet?
Een linkedinprofiel als trekpleister en groeimiddel voor je bedrijf

 

The post Tip van de copywriter: vervang ‘maar’ door… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/tip-copywriter-vervang-maar-door/feed/ 2
‘Herbereken route’ – Waarom je marketing weinig oplevert https://vanvondeltxt.nl/waarom-levert-je-marketing-weinig-op/ https://vanvondeltxt.nl/waarom-levert-je-marketing-weinig-op/#comments Mon, 19 Nov 2018 07:50:28 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=1157 ‘We doen aan marketing, maar de resultaten blijven achter. Hoe kan dat?’ Je bedrijf heeft een website, een blog en/of  een nieuwsbrief, gebruikt social media en heeft een flyer… maar het haalt niets uit: je marketing levert weinig op. Je trekt de verkeerde prospects en suspects (potentiële klanten, waarmee je direct contact onderhoudt). Of het traject om […]

The post ‘Herbereken route’ – Waarom je marketing weinig oplevert appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘We doen aan marketing, maar de resultaten blijven achter. Hoe kan dat?’
Je bedrijf heeft een website, een blog en/of  een nieuwsbrief, gebruikt social media en heeft een flyer… maar het haalt niets uit: je marketing levert weinig op. Je trekt de verkeerde prospects en suspects (potentiële klanten, waarmee je direct contact onderhoudt). Of het traject om klanten binnen te halen en te houden kosten veel tijd en inspanning. En daarom ben je altijd druk en heb je eigenlijk te veel ballen hoog te houden.
Waaraan ligt dat? vraag jij je af.

Een marketingmachine die niet doet wat hij moet doen frustreert. En met recht! Je stopt er namelijk een hoop tijd en energie in en wanneer al die inspanning de verkoop niet stimuleren, waar doe je het dan voor?! Je hebt wel betere dingen te doen!

Dit zijn de 10 belangrijkste dingen die mis kunnen zijn als je marketing te weinig oplevert.

       1. Je weet waar je heen wilt, maar niet waar je heen gaat

‘We zien wel, als het maar goed gaat.’
‘Wij weten wat we willen bereiken, dat is genoeg.’
‘Wanneer ik mijn doel bereik, maakt niet zoveel uit.’
‘Het gaat om de reis, niet om de eindbestemming, toch!’

Slechts eenderde van de bedrijven werkt vanuit een doel en een strategie. Degene die dat wel doen, gaan ervoor hun ambitie waar te maken. Hun marketing is daarop gericht. Als onderweg dingen gebeuren, kunnen ze bijsturen. Door resultaten te blijven meten, zien ze patronen en verbeterpunten. Zo is het gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Ze werken slim in plaats van hard en gemotiveerd, met de blik voorwaarts.

Wordt de ambitie gaandeweg nooit bijgesteld? Natuurlijk wel. Door voortschrijdend inzicht verplaatsen zij de stip op de horizon naar een beter doel.

Moet je ambitie realiseerbaar zijn? Niet per se, is mijn mening. Het ligt er ook aan. Is het een kwestie van je bedrijf overeind houden? Maak dan een doel op korte termijn en haal de juiste specialisten erbij om je te helpen.
Is je bedrijf gezond, wat is dan je missie? Is die zo groot als 365 Dagen Succesvol, die Nederland het gelukkigste land ter wereld wil maken? De 2 mannen zijn echter al geslaagd bij elk persoon die gelukkig is en blijft.

Stel je een extreem ambitieus doel en ga je daarvoor, ondanks dat je weet dat je het misschien niet haalt, dan is het waarschijnlijk dat je verder komt dan je had gedacht van tevoren. Als je dat doel maar vasthoudt.

  • Heb jij een nieuw(e) dienst of product, en promoot je deze de eerste maand en vergeet je dat vervolgens steeds?
  • Is er al 3 jaren niets meer gedaan aan je website?
  • Wordt er een blog geplaatst of nieuwsbrief gestuurd ‘als je inspiratie hebt’ of ‘iets te melden hebt?’
  • Weet je niet hoe je vaste, rustige periodes opvangen moet?
  • Is er 1 uur overlegd over de promotie van nieuw en bestaand aanbod en trekt vervolgens niemand de kar?
  • Weet je niet dat en welke resultaten je meten kunt om je strategie bij te stellen?
  • Vallen de bedrijfsresultaten tegen en heb je de neiging de oorzaak buiten je bedrijf te leggen?

Dat zijn tekenen dat je zonder eindpunt of koers onderneemt.

Ga met je onderneming om als met je vakantie. Als je op vakantie gaat, heb ik ook een bestemming, een koers en een lijst met wat je meeneemt en wat je voorbereiden moet. Marketing die wat oplevert werkt vanuit datzelfde principe.

       2. Je weet waar je heen wilt, maar koerst daar niet op

‘Als het niet lukt, is het mislukt.’
Dat voelt niet goed inderdaad.

‘We hebben onze doelen wel in ons hoofd.’
Maar de strategie daarnaartoe niet. En kent iedereen in het bedrijf die doelen?

‘We zijn te druk om de strategie te volgen. We worden simpelweg ingehaald door de dagelijkse werkelijkheid.’
Dat begrijp ik. Daar is een eenvoudige oplossing voor: blok vaste tijden af voor marketing in de juiste agenda(‘s).

‘Neem jij je marketing serieus, dan neem je je doelgroep serieus. En neemt je doelgroep jouw bedrijf serieus.’

  1. Zet je bedrijfsdoel en strategie op papier, maak een planning en blok tijd af in de agenda voor deze activiteiten
  2. Deel je bedrijfsdoel en missie met alle medewerkers. Daarmee zet je alle neuzen dezelfde kant op en voelen je mensen zich meer betrokken bij het bedrijf
  3. Je marketingresultaten meten is essentieel om op koers te blijven en je marketing steeds beter in te zetten. Meet de resultaten elke 3 maanden, evalueer en stel je plannen en planning bij.

        3. Je onderneemt alleen online

Mensen doen zaken met mensen, niet met een bedrijf, een website of flyer. Wanneer jij jezelf niet laat zien, leren mensen je niet kennen. Je mensen misschien, maar de drijvende kracht achter de onderneming niet.

Spreek live af, ga naar bijeenkomsten en pak de telefoon in plaats van dat je een e-mail stuurt. Dat advies krijg je van iemand die telefoonangst heeft! Het zal je verbazen als je mij kent of al eens aan de telefoon hebt gehad, maar ik doe alles liever dan onverwacht langskomen… en bellen. Ik moet elke keer over mijn angst heen stappen, maar dat doe ik dan ook. Ik heb vaak de leukste gesprekken.
Mensen hebben het liefst live contact. Ze krijgen graag jouw persoonlijke aandacht, leren je liever persoonlijk kennen dan vanaf die koude afstand van alles wat je online doet.

Kom dus achter je bureau en uit je werkplaats vandaan en ontmoet anderen.
Geen tijd? Maak tijd!

       4. Je onderneemt alleen offline

Tweederde van de ondernemingen heeft geen website. Ik dacht dat zo langzamerhand iedereen wel online was met minimaal een weblog, one page website, webshop of complete website. Ik schrok van dat cijfer, want de website dient als spil in je hele marketing in mijn ogen. En in mijn praktijk.

Met enkel offline ondernemen schiet je alleen raak in je eigen netwerk. En leun je ook op dat netwerk om via mond-tot-mondreclame aan nieuwe klanten te komen. Dat kan gemakkelijker.

Voor de helderheid: ik vind het fantastisch wanneer je vooral focust op persoonlijk contact! Het aantal ondernemers dat enkel vanachter de laptop en andere apparaten zakendoet groeit en daarmee missen ze de directe connectie met de hun (potentiële) klanten. Op hen heb jij een streepje voor. Je kunt je bedrijf echter een handje helpen door toch ook een deel van je marketing online te doen. Een eenvoudige ‘marketingmachine’ voldoet vaak al. Het belangrijkste is dat je online aanwezig en goed vindbaar bent.

Zet je website in als spil van je marketing en daarmee als verkoopkanaal. Zo heb je naast je kartonnen versie een groot online visitekaartje, waar je mensen tot ver buiten je netwerk vangt. En opvangt.

‘Offline én online is de allerbeste combinatie als je goede zaken wilt doen.’

       5. Je website wordt niet gevonden

‘Mooie website hebben we! Alleen… hij wordt slecht bezocht.’
‘Alle traffic komt via via en het aantal bezoekers groeit nauwelijks. Nauwelijks 10% komt bovendien via Google. Onze marketing levert weinig op zo, dus we kunnen er net zo goed mee stoppen. Scheelt weggegooid geld.’

Weinig bezoekers via Google kan wijzen op de volgende zaken:

  • Je hebt geen SEO toegepast: je gebruikt geen zoektermen in je koppen en je tekst en dergelijke en/of je zoektermen en samenvatting achter je website zijn leeg 
  • Je gebruikt de verkeerde zoekwoorden: je doelgroep zoekt ergens anders op
  • Je website is statisch. Google kijkt naar beweging op je website. Verandert je content niet, bij voorbeeld doordat je website een blogfunctie mist, dan ben je oninteressant voor hem
  • Je hebt nauwelijks tekst. Weinig tekst heeft 2 nadelen: Google pikt je pagina’s nauwelijks op, tenzij je veel waardevolle backlinks hebt (daarover een andere keer meer) en je informeert je bezoekers te weinig over welk probleem je oplost en welk resultaat ze kunnen verwachten
  • Je zet de verkeerde (mix van) marketingmiddelen in. Elke marketeer roept het: zoek waar je doelgroep zit. Een tijd geleden besprak ik een marketingscan met iemand die een doelgroep bedient, die minder online is: provinciehuizen en gemeenten. Ze sprak bovendien de niet-beslissingsbevoegde ambtenaren aan. Ik heb haar wat adviezen gegeven om de juiste mensen te bereiken, online en offline. Ze zit nu sneller bij de juiste mensen aan tafel.

       6. Je uithangbord is te klein

Je vergeet je aanbod van de daken te schreeuwen of roept niet hard genoeg:

  • Je gebruikt je social media niet optimaal: je doet aan marketing zonder social media in te zetten of zit op de verkeerde socialmediakanalen. Of je deelt je boodschap onregelmatig
  • De blog, vlog en/of podcast deel je slechts een keer. Daardoor lopen veel mensen hem mis, simpelweg omdat ze op een ander tijdstip op dat kanaal zitten
  • De verschillende mogelijkheden op je socialmediakanalen benut je eigenlijk nauwelijks
  • Je hebt geen nieuwsbrief, stuurt er slechts een paar het jaar of stuurt hem te onregelmatig. Of het aantal abonnees is te klein en breidt zich nauwelijks uit, doordat je geen gratis weggever hebt of hij niet aansluit bij de behoeften van je doelgroep
  • Je zet te weinig marketingmiddelen in. Ik hoor het vaak: ‘Wij doen het anders.’ Dat begrijp ik niet: ben jij je doelgroep? Aan wie verdien jij? Jouw manier is wellicht niet de manier van je doelgroep. Ga altijd uit van je klant, dus pas je aan. Vraag je bovendien af welke boodschap je uitzendt als je je bedrijf enkel runt vanuit een persoonlijke drijfveer, zoals geld.

       7. Je uithangbord hangt scheef oftewel…

Je aanbod en doelgroep sluiten niet op elkaar aan.
Ontwikkel je diensten en of producten zonder goed onderzoek naar of het aansluit bij je doelgroep, dan sla je de plank mis. Je trekt geen klanten of de verkeerde.

Kijk dus elk jaar of je aanbod (en je boodschap) nog aansluit bij je doelgroep.

Of je doelgroep is simpelweg te groot of te klein. Of heeft te weinig budget.
Je kent vast de uitspraak ‘onderneem je voor iedereen, dan onderneem je voor niemand.’ Nu pleiten velen voor een niche, een specialisme. Dat schept duidelijkheid en zorgt dat je kristalhelder communiceert wat je doet en voor wie precies.
Daar zet ik echter een kanttekening bij: het mkb vraagt bij sommige hulp juist om een generalist, omdat ze iets liever bij een bedrijf onderbrengen.

Dit geldt bij voorbeeld bij marketing. Een bedrijf, dat een nieuwe website nodig heeft, heeft behoefte aan een webbouwer, copywriter, SEO-specialist, vormgever en een marketeer. Dat zijn een hoop lijntjes die hij uitzetten moet. Een bureau waar deze specialismen zijn ondergebracht is al een pré. Iemand die een groot deel van deze specialismen in huis heeft en de anderen in huis haalt voor een totaaloplossing werkt ook uitstekend. De mkb’er wordt ontlast én heeft overzicht.

De doelgroep kan te klein zijn. Een huiswerkbegeleidingsinstituut dat zich enkel richt op de 2 basisscholen in het dorp is te klein.

Ikzelf heb me eens gericht tot de mensen die moesten besparen op hun uitgaven. Ik had 365 besparingstips opgesteld op elk gebied binnen het huishouden, gecreëerd in de tijd dat mijn gezin onder de armoedegrens leefde. Ik liep echter tegen 2 problemen aan:

  1. het was crisis, maar niemand zet in op besparen en zeker niet op dat niveau. Actief de broekriem aantrekken, zodat je gewoonweg meer overhoudt voor leuke dingen is praktisch niemands mindset
  2. mensen die moesten besparen, hebben geen tientje voor de 365 bespaartips.

Resultaat: de tips werden fantastisch gevonden door degenen, die ze kenden (mijn proeflezers), maar ik verkocht ze niet één keer. Mijn marketing leverde weinig op, of eigenlijk niets, omdat de doelgroep geen budget had.

       8. Je presenteert je aanbod op de verkeerde manier

  • Je website en andere marketingmiddelen zijn niet representatief en onprofessioneel. Lezers zien direct dat je je website zelf gemaakt en/of gevuld hebt. Dat geeft de boodschap dat je bedrijf en daarmee je doelgroep niet serieus neemt. Waarom zou je doelgroep jou dan wel serieus nemen?
  • Bezoekers zien niet in een oogopslag wat je bedrijf precies doet
  • Je teksten zijn zendergericht geschreven: je schrijft vanuit jezelf en je bedrijf, niet vanuit de klant
  • Je teksten zijn procesgericht: je beschrijft hoe in plaats van wat je doet. Je lezers willen weten welke pijn jij wegneemt of waarmee je hen blij maakt. En wat het resultaat is van jouw product of dienst. Hoe je dat doet is van ondergeschikt belang
  • De tekst spreekt onvoldoende aan. Kun jij je tekst kopiëren naar elke andere concurrent, dan missen je lezers een persoonlijke noot, onderscheidingsvermogen en bevlogenheid. Ze zoeken snel verder
  • Je tekst mist professionaliteit: zinnen lopen niet lekker en je maakt spel- en taalfouten. Of je verhaal wordt niet begrepen omdat het taalgebruik te weinig aansluit bij de taal van je doelgroep
  • Het aanbod ziet er weinig aantrekkelijk uit: je foto’s zijn te klein, zijn overduidelijk zelf genomen of wisselen van formaat. Je beschrijvingen sluiten onvoldoende aan bij de informatiebehoefte of je geeft te veel informatie weg, waardoor je lezers niet geprikkeld worden
  • Je hebt geen goede call to action of hij mist helemaal.

       9. Je selecteert op prijs bij het vinden van hulp

‘Ik heb tekst nodig voor een flyer. Geef me even een prijs.’ Ik citeer uit een e-mail en zo komen aanvragen vaak bij mij binnen.

Herkenbaar?
Ik ga altijd eerst het gesprek aan, voordat ik bepaal of en hoe ik kan helpen en wat de investering is in tijd, inspanning en kosten.

Kijk naar je eigen beleid bij het zoeken naar hulp van buitenaf. In hoeverre selecteer je zelf op kwaliteit/inspanning, inhoud en tijdspanne. En beantwoord de vraag waar jij het eerste naar kijkt: naar de prijs of …?

      10Er is geen behoefte aan je product of dienst

Deze is pijnlijk, maar wanneer je weinig tot niets verkoopt, vraag je dan af of je het juiste aanbiedt. Wanneer je merkt dat je jouw aanbod enkel afstemt op wat jij leuk vindt, dan sla je de plank mis.

Je product of dienst verkoopt wanneer hij in een behoefte voorziet, niet van jou, maar van anderen. Zorg dat je je product of dienst verandert, zodat jij andermans pijn stilt of plezier toevoegt aan zijn leven of business. Laat je aanbod naadloos aansluiten bij de groep mensen die jij het beste helpt.

Wat levert marketing op?

Marketing is minder ingewikkeld dan je waarschijnlijk denkt. En minder kostbaar.

Levert jouw marketing te weinig op? Twijfel jij over de marketingmiddelen die je inzet? Er zelf aan blijven sleutelen kost vaak veel tijd en ergernis aan jouw kant. Laat een prof ernaar kijken. Of begin met de gratis marketingscan wanneer je de focus kwijt bent.
Heb je vragen over je tekst of hoe je je marketing voeren moet? Dan leg ik je verschillende mogelijkheden voor.

 

 

The post ‘Herbereken route’ – Waarom je marketing weinig oplevert appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/waarom-levert-je-marketing-weinig-op/feed/ 4
Voorwaarde nummer 1 voor succes: naam maken als… https://vanvondeltxt.nl/naam-maken-als-naamsbekendheid/ https://vanvondeltxt.nl/naam-maken-als-naamsbekendheid/#respond Mon, 05 Nov 2018 12:39:16 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11334 Afgelopen weekend was ik in Braunschweig, Duitsland. Samen met mijn beste vriend ga ik alle schilderijen van Johannes Vermeer langs. Johannes Vermeer was kunstschilder en tijdgenoot van Rembrandt van Rijn. Je kent hem misschien van zijn Meisje met de Parel, Het Melkmeisje, Het Steegje en Gezicht op Delft. Hij was echter weinig bekend, noch geliefd […]

The post Voorwaarde nummer 1 voor succes: naam maken als… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Afgelopen weekend was ik in Braunschweig, Duitsland. Samen met mijn beste vriend ga ik alle schilderijen van Johannes Vermeer langs. Johannes Vermeer was kunstschilder en tijdgenoot van Rembrandt van Rijn. Je kent hem misschien van zijn Meisje met de Parel, Het Melkmeisje, Het Steegje en Gezicht op Delft. Hij was echter weinig bekend, noch geliefd in zijn eigen tijd. Vermeer weigerde in opdracht te schilderen, had eigenlijk één grote fan die veel van zijn werken kocht en heeft nooit goed rond kunnen komen van zijn schilderkunst. Pas de afgelopen 20 jaren maakte Johannes Vermeer naam als een van de grootste Hollandse meesters. Postuum inderdaad en dus had hij geen invloed op zijn nieuw verworven naamsbekendheid. En hij is daar niet alleen in. Denk aan Vincent van Gogh en Paul Gauguin.

Het Meisje met de Parel - Johannes VermeerOp de havo schreef ik een scriptie over Vermeer. Ik had nog nooit een werk van hem live gezien, maar was toen al gevangen door zijn alledaagse taferelen. Ongeveer 15 jaren geleden zag ik voor het eerst een meesterwerk van hem. En direct zijn aller, allermooiste. Ik stond met open mond en aan de grond genageld voor het schilderij. Ze keek me aan met de zachtste blik. Niet nieuwsgierig, maar uitnodigend. Met een paar grote, dromerige ogen en het zachte licht op een poederfijn gezicht met rozerode, glimmende lippen, die iets leken te willen zeggen. Twee penseelstreken suggereerden de parel in haar oor.

Ik was verkocht. En toen ik mijn beste vriend een keer meenam naar het Mauritshuis, hij ook. We besloten alle 35 te bezichtigen schilderijen van hem af te gaan. Ze hangen voornamelijk in Europa. De laatste in New York en Washington (vreselijk om daar heen te moeten ;-).

Het is jammer en zonde dat veel kunstenaars zo laat ontdekt worden. In hun tijd lukte het hen niet naam te maken. Mijn eigen vader is regionaal bekend. Als hij nu ‘ontdekt’ wordt, plukt hij de vruchten daar ook niet meer van. Helaas zijn zijn grootste werken in vlammen opgegaan 1 jaar voordat hij overleed. Ik zou zijn groeiende naamsbekendheid nu dubbel zuur vinden, dus ik sta er zo weinig mogelijk bij stil.

Naam maken voorwaarde nummer 1

Naam maken of in marketingtermen ‘naamsbekendheid opbouwen’ is goed voor de kunstenaar. Als bedrijf is het voorwaarde nummer 1 voor succes. Zonder naamsbekendheid moet je meer moeite doen om vindbaar te zijn. Meer moeite ook om te verkopen, omdat je mensen nog moet overtuigen. Naam maken verkoopt dus gemakkelijker. Je kunt de prijs vragen die jij wilt, de klanten selecteren die jij het liefste of beste helpt en ondernemen met een gevoel van vrijheid.

Of je starter bent of je bedrijf al honderden jaren bestaat, je hebt naamsbekendheid nodig om (de juiste) klanten te trekken.
Zonder heeft je bedrijf geen bestaansrecht

Vermeer heeft zijn huidige naamsbekendheid te danken aan zijn gepenseelde kiekjes van het leven van mensen, zijn kleurgebruik en het subtiele gebruik van licht. Beter laat dan nooit? Mijn beste vriend en ik vragen ons af hoe hij zou reageren als hij wist dat zijn werk nu miljoenen waard zijn. En bekend over de hele wereld.

Mijn vraag aan jou is: waarmee maak jij naam?

Naam maken als…

Naamsbekendheid opbouwen is een mix van expertstatus en uitingen waaraan mensen je bedrijf direct herkennen.

Naamsbekendheid opbouwen met je deskundigheid helpt je bedrijf en je klanten verder. Wil jij naam maken als…, onderzoek dan goed waar die expertise precies in zit.
Je niche.
‘Se nicher’ betekent ‘zich nestelen’ in de biologie. Een niche een plaats waar een dier of plant het meest tot zijn recht komt, omdat de natuurlijke voordelen optimaal zijn om te overleven.
Vertaald naar jouw niche is het een plek waar jij als ondernemer met het meeste gemak voorspoed genereert door de mogelijkheden die er zijn, waardoor een jij voorsprong neemt op je concurrentie.

Je niche zit in een combinatie van factoren, zoals je doelgroep en klantprofiel, missie, visie, en aanpak. Ze sluiten naadloos aan op elkaar. En op je aanbod. En daarmee je kennisgebied, je expertise.
Het is mede deze combinatie, die bepaalt of jij je inkopen doet bij de buurtsuper, Lidl of AH. Of je je zakelijke verbinding afsluit bij KPN of Ziggo. En waarom ik Vermeer verkies boven Rembrandt.
Je ziet dat je niche gelieerd is aan je onderscheidend vermogen en Persoonlijkheid.

Welke favoriete winkels heb jij en waarom bezoek je hen altijd als eerste? Onderzoek waar hun naamsbekendheid op gebaseerd is: imago en/of deskundigheid? Waarom identificeer jij je wel met het ene merk en minder of niet met het andere?

Naam maken als expert

Zakelijk gezien is expertise leidend voor een goed imago. Je reputatie is breekbaar, zeker wanneer er weinig expertise achter schuilt. Ga daarom eerst na wat jouw deskundigheid precies inhoudt en vervolgens de manier waarop jij je doelgroep het beste bereikt.

Onderzoek wat je doelgroep nodig heeft en welk resultaat deze verwacht van jouw bedrijf.
Ga na welke kennis en kunde jij in huis hebt om te zorgen dat de mensen in deze groep krijgen wat ze behoeven.
Onderzoek via welke kanalen je deze groep mensen bereikt. En in welke vorm jij je deskundigheid verspreidt.
Zorg dat jouw aanbod vlekkeloos aansluit bij dit alles.

Herkenbaar zijn: de verpakking

De tweede pijler van naamsbekendheid is herkenbaarheid: je verpakking.
Als jij denkt aan vicepremier De Jonge, wat komt er dan het eerste in je op? Juist, zijn schoenen.
En Audrey Hepburn? Breakfast at Tiffany’s. En Unicef.
Zie je rond de kerstdagen grote, rode vrachtwagens met kerstverlichting op je scherm voorbij rijden, dan herken je ze direct: Coca Cola.

Zorg voor eenheid in je uitingen en je wordt herkend. Of het nu zit in je cadeauverpakking, je beeldmateriaal, je outfit of je manier van schrijven of spreken, voer het consistent door. Hoe consistenter je bent, des te groter je herkenbaarheid.

Aan het verhaal van Johannes Vermeer zie je, dat expert zijn alleen onvoldoende is voor succes. En als ondernemer wil je ook niet overgeleverd zijn aan andermans invloed alleen.
Heb je moeite naam te maken? Of met een van de onderdelen of de mix ervan daarnaartoe? Spar daar dan eens over met mij.

ik heb hulp nodig

 

The post Voorwaarde nummer 1 voor succes: naam maken als… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/naam-maken-als-naamsbekendheid/feed/ 0
12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 2 https://vanvondeltxt.nl/12-zaken-die-jij-misloopt-wanneer-je-niet-blogt-deel-2/ https://vanvondeltxt.nl/12-zaken-die-jij-misloopt-wanneer-je-niet-blogt-deel-2/#comments Sat, 03 Nov 2018 15:17:46 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=1268 ‘Waarom Bloggen? Teveel gedoe en te weinig opbrengsten’ In het vorige artikel vertelde ik je de meest bekende zaken die je misloopt zonder blog. De rode draad: je maakt jezelf onzichtbaar. Verkopen zonder blog is moeilijk wanneer je zonder al te veel tijd en moeite de juiste klanten trekken wilt. De afgelopen jaren staken steeds meer bedrijven […]

The post 12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 2 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Waarom Bloggen? Teveel gedoe en te weinig opbrengsten’

In het vorige artikel vertelde ik je de meest bekende zaken die je misloopt zonder blog. De rode draad: je maakt jezelf onzichtbaar. Verkopen zonder blog is moeilijk wanneer je zonder al te veel tijd en moeite de juiste klanten trekken wilt.

De afgelopen jaren staken steeds meer bedrijven in op contentmarketing en de resultaten mogen er zijn: bedrijven merken bijna 20% meer omzetgroei! Zij plukken hier steeds meer de vruchten van. En jij?

Contentmarketing neemt deelt hiermee deels de plaats in van rechtstreeks reclamemaken en heeft een groeiende rol binnen de marketingstrategie.

De laatste 6 zaken die je misloopt zonder blog zijn misschien niet allemaal even voor de hand liggend, maar wel belangrijk.

Als je wilt verkopen zonder blog…

… bungelt je website in de onderste regionen op Google

De meeste bedrijven zijn gestart om te helpen. Jij de jouwe hoogstwaarschijnlijk ook. Je doelgroep moet je zaak dus kunnen vinden. Google kijkt daarbij steeds meer naar online beweging. Deelbaarheid en unieke content. Een blog helpt daar uitstekend bij. Hoe hoger je website klimt op Googles ladder, des te gemakkelijker degenen die jouw bedrijf zoeken hem ook vinden.

Is je website slecht vindbaar, dan ontzeg je degene die jou nodig heeft iets.

… mis je de mogelijkheid te laten zien dat je bedrijf de klant centraal stelt

Je blog gaat over je doelgroep. Samen met je referenties vormt hij het grootste instrument op je website, waarmee je laat zien dat je doelgroep en je klanten centraal staan binnen jouw bedrijf.

… mis je een geweldig uithangbord voor aanbiedingen, nieuwtjes, je aanbod, de dienstverlening erachter, enzovoort… zonder direct te verkopen

Heb jij een hekel aan marketing? Vind jij reclamemaken maar niets? Ga bloggen!
In je bedrijfsblog zwengel je voortdurend de hoofd- en bijzaken en de randverschijnselen van je producten of diensten aan. Van je expertise. En wrijf je de doelgroep regelmatig in met redenen om je dienst of product te gebruiken, zonder direct te verkopen.
Heb je een aanbieding of nieuwtje, dan leg je daar de aandacht op via een blog, zonder direct te verkopen.

‘Nederlanders houden niet van verkooppraatjes, maar ze willen ook niets mislopen. Ze willen bovendien het gevoel hebben dat zij uit vrije wil kiezen in plaats van dat ze worden overgehaald. Je blog verkoopt via inspiratie in plaats van praatjes’

… mis je een kans om je kennis te checken

Bloggen houdt je een spiegel voor. Zaken waarover je te weinig af weet, komen bovendrijven. Liever bij het schrijven van een blog dan tijdens je hulp aan een klant. Bloggen houdt jou en je mensen  bij de les.

… mis je de kans om je eigen kennis uit te breiden

Je leert van bloggen. Je moet sowieso goed op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in je vak. Bovendien moet jij of iemand anders in je bedrijf weleens onderzoek doen om je onderwerp verder uit te diepen. Daarmee verbreed en verdiep je de kennis intern. Je wordt beter in je vak. Dat geldt voor jou als ondernemer, maar ook als medewerker die het bloggen op zich neemt. En zelfs wanneer je je blog uitbesteedt, zorgt dat voor meer kennis intern. Een professionele blogger vraagt door, onderzoekt en zorgt voor een waardevol, relevant artikel. Elke keer.

… mis je de mogelijkheid om met potentiële klanten te communiceren en zo te onderzoeken wat hen bezig houdt

Met je blog communiceert je bedrijf gemakkelijk met de doelgroep. Zo weten jullie snel wat er speelt, met welke problemen jullie lezers graag geholpen worden en welke oplossing ze zoeken.
Met de interactie zet je bovendien je onderneming in de kijker.

Het wordt steeds moeilijker om overeind te blijven zonder zichtbaarheid en dat is geen voorbijgaande hype. Een statische website wordt overgeslagen door Google en mensen selecteren steeds meer op basis van vertrouwen. Daarvoor moeten ze je bedrijf en de mensen erin eerst kennen. Zichtbaarheid is dus geen marketingtrend die marketeers in het leven hebben geroepen, maar is juist gebaseerd op wat de markt wil. Verkopen zonder blog zal steeds meer aanvoelen als een wedstrijd touwtrekken.

Iedereen zit op het Internet.
Je onderscheidt je door je te laten zien.
Kopers vinden je door je te laten zien.
Je trekt de juiste en beste door je te laten zien.

Dus nu een vraag aan jou: welke kant van de statistieken vult jouw bedrijf graag aan?

Neem een voorsprong met je blog

Waarom bloggen? Omdat pas 50% van de bedrijven blogt momenteel. Uit onderzoek van Contany blijkt zelfs dat 8 op de 10 bedrijven al na gemiddeld 7 berichten stopt. Daar neem jij al snel een voorsprong op dus. De hoofdoorzaken zijn gebrek aan tijd, kwaliteit en dus aan gegenereerde opbrengsten. Ik begrijp maar al te goed waarom velen stoppen.

Het probleem is:

  1. dat ze stoppen precies op het moment dat ze verschil gaan maken (denk even aan het aantal contactmomenten)
  2. dat ze onvoldoende weten hoe ze een groeiend lezerspubliek krijgen
  3. dat ze onvoldoende weten wat een goede blog nodig heeft.

Bloggen vergt tijd en inspanning. Ga daarom voor echt resultaat vanaf de start

Waarom bloggen? Het kost namelijk inspanning en dus tijd. Er zijn echter manieren om een blog zo op te zetten, dat het gemakkelijker wordt en je het volhoudt. En je resultaat boekt. En wanneer je artikelen klanten trekt, wordt die inspanning ineens een stuk minder relevant.

Er zijn genoeg ondernemers die omzet halen uit hun blog. Daarom is bloggen ook nog steeds zo in.
Ikzelf genereer 70% van mijn omzet door te bloggen, maar ik ben niet de enige. Deelnemers aan mijn contentmarketingtrainingen ervaren hetzelfde als ze het geleerde blijven volgen. En wanneer je denkt dat vloggen tegenwoordig het bloggen overneemt: een van de deelnemers aan mijn masterclass is videospecialist.

ik wil succesvol bloggen

Degenen wiens blog ik verzorg plukken er ook de vruchten van.
Nu hoor ik je denken: ‘Jij als ghostblogger voor mijn bedrijf? Dat kan toch niet? Jij weet immers nooit zoveel als wij.’
Dat klopt. Maar ik weet precies wat ik nodig heb voor een blog die scoort. Er komt een blogplan en achterliggende strategie en ik zorg er dus voor dat ik weet wat ik moet weten, doe onderzoekjes via interviews en leesgerei en schrijf soms zelfs op locatie, zodat ik in de flow kom, de cultuur opsnuif en je mensen leer kennen. En daarmee je vak en manier van werken. Ik sta echter op genoeg afstand om te kunnen kijken door de bril van jouw klanten. Ik bouw van daaruit aan je onderscheidingsvermogen en vindbaarheid/zichtbaarheid.

daarover wil ik meer weten

‘Zaai en je zult oogsten’ is het motto van bloggen. Je oost dus wat je zaait. Dat zit hem niet alleen in de hoeveelheid, maar meer in kwaliteit en consistentie. Wat zaai jij?

‘Je hoeft het niet leuk te vinden om te schrijven. Het moet een missie van je zijn om anderen echt verder te helpen.’

Zie je de afbeelding bovenaan dit artikel? Elk bord roept, maar wat vertellen ze je nou eigenlijk?

Is de investering echter nog te groot of wil je weten wat voor vlees je in de kuip hebt? Ga dan voor een lage investering om vast zelf aan de slag te gaan met het boek (en los te downloaden gratis werkboek) Contentmarketing met Rendement.

boek Experttips voor Contentmarketing met Rendement

 

Je ziet het: je blog is pokon voor je bedrijf. En een voorsprong nemen op je concurrentie vergt een kleinere investering dan jij denkt.

Je hoeft alleen te kiezen…

 


Andere interessante blogonderwerpen:

Een waardevol netwerk en de beste leads trekken via LinkedIn start met je profiel
10 Copywritingfouten die je bedrijf de das omdoen
Waarom korting niet werkt
‘Onze website is klaar voor de komende 5 jaar…’
‘Marketing… jak!’

 

 

The post 12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 2 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/12-zaken-die-jij-misloopt-wanneer-je-niet-blogt-deel-2/feed/ 3
12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 1 https://vanvondeltxt.nl/wanneer-je-niet-blogt-deel-1/ https://vanvondeltxt.nl/wanneer-je-niet-blogt-deel-1/#respond Sat, 03 Nov 2018 15:16:31 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=1250 ‘Zeg nou eens eerlijk, Esther, bloggen kosten veel tijd en wat leveren al die uren eigenlijk op?’ ‘Bloggen moet ik natuurlijk zelf doen. Daar heb ik geen zin in, ook geen tijd voor. En mijn mensen moeten zich vooral bezighouden met hun eigen taken.’ ‘Niemand in het bedrijf kan schrijven, dus ook niet bloggen.’ Waarom […]

The post 12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 1 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Zeg nou eens eerlijk, Esther, bloggen kosten veel tijd en wat leveren al die uren eigenlijk op?’

‘Bloggen moet ik natuurlijk zelf doen. Daar heb ik geen zin in, ook geen tijd voor. En mijn mensen moeten zich vooral bezighouden met hun eigen taken.’

‘Niemand in het bedrijf kan schrijven, dus ook niet bloggen.’

Waarom bloggen?

Een website is allang het stadium van online brochure voorbij. Ieder bedrijf dat echt mee wil doen, zet hem in om klanten te werven. Daar heb je echter wel een paar basisingrediënten voor nodig:

  1. je aanbod heeft een aanlokkelijke etalage nodig en dus een professioneel ogende website, maar ja, in hoeverre onderscheidt dat je nog van je collega-ondernemingen?
  2. een page waarop je de mensen achter je bedrijf introduceert, maar ook dat doen velen met jou
  3. je laat klanten aan het woord over jouw product of dienst en de dienstverlening erachter, maar je concurrenten zijn niet gek, dus die laten ook zien hoe goed ze zijn door anderen erover te laten vertellen.

Ja, de ene website is beter dan de andere en jij hebt misschien hetzelfde aanbod, maar aantrekkelijker geëtaleerd. En toch kan het zomaar zijn, dat je concurrent meer klandizie heeft. Hij heeft namelijk iets wat jij niet hebt: hij wordt beter gevonden en etaleert zijn kennis en kunde op nóg een manier, waardoor mensen zijn bedrijf goed leren kennen en beter begrijpen hoe zijn aanbod voor zijn klanten werkt.

Zijn bedrijf heeft geïnvesteerd in een blog (en/of eventueel andere content).

Zonder blog (vlog of podcast op of gelinkt naar je website) sluit je uitstekende kansen om je bedrijf op de kaart te zetten uit.
Waarom bloggen (vloggen of podcasten)? Omdat het je alles brengt wat je mist als je er geen hebt.
12 Voordelen maar liefst. Lees en oordeel zelf…

Even wat contentcijfers als inspiratie voor 2018

Het Content Marketing Institute doet elk jaar onderzoek in samenwerking met Marketingprofs naar de huidige stand en de toekomst van contentmarketing. De afgelopen periode bleek al duidelijk uit de cijfers, dat insteken op kwaliteit meer oplevert dan kwaliteit. Daar voegde de laatste cijfers het bouwen aan een lezerpubliek en het genereren van een groeiende lijst leads aan toe.

Geweldig content creëren is leuk voor je expertstatus, maar het moet wel wat opleveren. Content creëren, copywriting en marketing gaan daarom hand in hand. Dat hebben wij contentmarketeers inmiddels goed in onze oren geknoopt. Lees maar:

  • 80% van de B2B-contentmarketeers is inmiddels gefocust op het creëren van content met als doel een groeiend en waardevol publiek en het genereren van betere leads. Zonder dat is een blog enkel een goed artikel, een vlog slechts een video en…
  • strategie vormen en uitvoeren is essentieel bij het slagen van contentmarketing, evenals tussentijdse metingen. Zo zie je namelijk wat werkt en wat bijsturing nodig heeft. Alleen zo bereik je de beste resultaten
  • contentmarketing is meer dan ooit een mix van creativiteit, proces en wetenschap als je gaat voor topprestaties. De ervaring in mijn eigen dagelijkse praktijk onderschrijft dit. Zonder gedegen strategie en systeem is contentmarketing een langzaam en vaak frustrerend proces. Mis je een stukje uit het systeem of laat je het even los, dan zie je dat direct in de resultaten. Zo heb ik door het schrijven van mijn boek Contentmarketing met Rendement, dat in een paar maanden moest staan, mijn gebruikelijke methoden losgelaten. Mijn omzet kelderde bijna direct met de helft
  • feiten, beleving en storytelling voeren de boventoon in contentmarketing.

Contentmarketingstrategie succescijfers

Bron: CMI

Variatie in content zoals bloggen: je invalshoek

Bron: CMI

Nou schrijf ik hier over content in het algemeen. Daaronder verstaan we ook de vlog, podcast, e-book, training, checklist, white paper, case study, presentatie en dergelijke. De blog is echter de basis van alle content in mijn visie en aanpak, omdat in de blog de inhoud al staat als een huis. Dat maakt de blog multifunctioneel inzetbaar: voeg een aantal samen en je hebt een e-book. Voeg daaraan opdrachten en oefeningen toe en je hebt een training. Van je blog maak je gemakkelijk een podcast of vlog (en andersom). Haal de kern eruit en voeg cijfers en feiten toe en je presentatie is klaar.

Waarom bloggen? Zonder een weblog…

… missen je lezers relevante en interessante informatie over je aanbod

Heb je er weleens bij stil gestaan dat je doelgroep jou selecteert op iets specifieks? Een gevoel? Dat ene specifieke voorbeeld? Die speldenprik? Mensen vinden ‘dat ene dingetje’ vaak in je blog, omdat je een andere kant van je bedrijf laat zien. Je geeft mensen een kijkje in jouw keuken, relevante en inspirerende informatie over je product of dienst en praktijkvoorbeelden van situaties, waarin ze je product of dienst toepassen. Ze leren je kennen en vertrouwen (de voorwaarde voor een goede verkoop) en krijgen een idee van het gemak van jouw aanbod. Je brengt hen op ideeën, die zij zelf nog niet hadden bedacht. Pas dan gaan ze over tot een aankoop.

… mis je de mogelijkheid lezers te besmetten

De uitslagen van onderzoeken wisselen wat, maar meeste mensen nemen contact op nadat ze 5 – 7 x wat van je gezien of gelezen hebben. Ze willen een klik voelen, besmet raken met wat jij hen te bieden hebt. Dat geldt voor elk bedrijf. Iedereen is consument en elk bedrijf wordt immers gerund door mensen. De een selecteert op basis van andere zaken dan de ander, maar ieder is op zoek naar de klik. Een blog geeft bovendien de mogelijkheid om een onderwerp te belichten vanuit verschillende invalshoeken. Daarmee bedien je elke keer een groep die vanuit een bepaald perspectief kiest.
Mensen die besmet raken, praten daarover en verspreiden je blog. Het woord verspreidt als een olievlek. Het gevolg: anderen worden nieuwsgierig en zoeken je bedrijf op. Dan kun je maar beter klaar staan met meer dan de gebruikelijke informatie…

Je blog maakt de cirkel rond.

… laat jij onvoldoende zien waarin je deskundig bent

Hoe laat je zien dat jouw bedrijf een specifieke oplossing heeft? Je doelgroep kijkt daar steeds meer naar namelijk. Heb jij een boek geschreven of geef jij regelmatig een presentatie of inspirerende speech voor een groep? Babbelen en schrijven anderen over jou? Nee? Hoe ziet je doelgroep dan dat ze bij jouw bedrijf moeten zijn en niet verder hoeven zoeken? En hoe kom jij aan je podium als mensen niet weten waar je expertise precies ligt?

En trek jij de juiste klanten? Met een blog geef je sturing aan wie jij als klant wilt, omdat je laat zien wie je waarmee het allerbeste helpt.

… laat jij onvoldoende je missie en visie zien

Waarom bloggen? Omdat je de juiste klanten trekken wilt: degenen die het meest baat hebben bij jullie product of dienst, zodat ze terug blijven komen. Ze begrijpen beter waarmee je hen helpt en hoe wanneer ze je missie en visie kennen. Hoe draag jij je missie en visie uit, anders dan onder de gebruikelijke kopjes? Sijpelt je aanpak door in alles wat je schrijft, zegt en doet? Hoe je deze integreert in je aanbod en je service geeft je lezers een beter idee ervan. Welke kennis jij deelt is hier onderdeel van. En daarvoor heb je je blog.

… leert je doelgroep jou pas echt kennen wanneer ze spreken

Mensen maken graag kennis met het gezicht of de gezichten achter het bedrijf. Zij doen tenslotte geen zaken met je bedrijf, maar met jou en je mensen. In een Over Ons stel je jezelf, je partner(s) en je personeel voor, maar jullie kennis en kunde, de bedrijfscultuur en je drijfveer laat je pas echt zien in de blog.

… mis je de beste kans dat je bedrijf gevonden wordt

Je website is je grootste uithangbord, maar hij is onderdeel van een groter geheel. Staat hij op zichzelf en trek je niet actief bezoekers naar je website, dan wordt hij niet gevonden. Bezoekers uitnodigen doe je het gemakkelijkst via je socialmediakanalen, de ondertekening van je mail, je e-maillijst, je offline netwerk, je klanten en ambassadeurs, enzovoort. Deze kanalen en mensen trekken bezoekers naar je website. En je blog. Deel je artikelen via deze kanalen en mensen en het aantal bezoekers gaat omhoog. En het aantal klanten stijgt.

Je hoeft maar een paar lezers per maand aan het denken te zetten of te helpen met je idee en hij (of zij) klopt bij je aan en vertelt het verder. Missie volbracht. Bedenk maar eens wat het doet met je omzet wanneer je 1 goede klant per maand trekt via je blog. Of 2. Of meer. En wat het betekent wanneer klanten terugkomen.

Het grote voordeel van klein zijn

Ik heb er al eens over geschreven: juist als je een klein bedrijf hebt, is marketing relatief eenvoudig. En het budget dat je ervoor reserveert valt mee. De meeste kanalen zijn gratis of betaalbaar. Een marketeer inhuren is bovendien goedkoper dan een deskundige in dienst nemen.

Deze 6 redenen geven je voor nu genoeg stof om over na te denken waarom bloggen belangrijk is als je succes hebben wilt. In de volgende blog geef ik je de 6 andere zaken die je misloopt wanneer je geen blog hebt. Deze zijn minder voor de hand liggend en je hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar ze zijn minstens zo belangrijk als bovenstaande zaken.

 


Andere interessante blogonderwerpen:

Waarom levert je marketing niets op?
Een klanten wervende website, wat heeft die nodig?
‘Ik is klein en zij zijn groot… en dat is heerlijk, hoor!’
Woorden die je beter vermijdt in je communicatie
8 Fouten van de beginnende blogger

 

The post 12 zaken die jij misloopt zonder blog, deel 1 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/wanneer-je-niet-blogt-deel-1/feed/ 0
Er zit omzet in jouw tekst https://vanvondeltxt.nl/12-schrijftips-er-zit-omzet-in-jouw-tekst/ https://vanvondeltxt.nl/12-schrijftips-er-zit-omzet-in-jouw-tekst/#comments Wed, 24 Oct 2018 03:06:11 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=2596 12 Overtuigende schrijftips voor meer omzet Wat als jij je woorden zo formuleert, dat je tekst het resultaat oplevert dat jij wenst? Ik ben wars van spierballentaal, schreeuwerige teksten of wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eenduitingen. Ik ben wat dat betreft een echte Hollandse. Ik steek graag boven het maaiveld uit, want daar is het uitzicht mooier en beter, maar […]

The post Er zit omzet in jouw tekst appeared first on Van Vondel txt.

]]>
12 Overtuigende schrijftips voor meer omzet

Wat als jij je woorden zo formuleert, dat je tekst het resultaat oplevert dat jij wenst? Ik ben wars van spierballentaal, schreeuwerige teksten of wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eenduitingen. Ik ben wat dat betreft een echte Hollandse. Ik steek graag boven het maaiveld uit, want daar is het uitzicht mooier en beter, maar ik blijf in mijn (en andermans) teksten en marketing graag realistisch. Je kunt doel treffen zonder je groter te maken en ik heb geleerd hoe.

Dus ondanks mijn doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoegmentaliteit gebruik ik een aantal overtuigende woorden of formuleringen die helpen om het resultaat te bereiken dat ik wens. Zonder te roepen of zaken op te blazen.

Ik geef je er 12. Er zijn er meer.

  1. Wat als…?

Ik begon mijn blog met ‘wat als…’ Trok hij direct je aandacht?
Dat komt door de belofte die hij oproept: ik ga iets leren wat mij helpt mijn doelen te bereiken.

‘Wat zou jij doen, als …?’ is hier een variant op.

  1. Jij/jou/jouw

Met ‘jij,’ ‘jou’ en ‘jouw’ wijs je direct jouw lezer aan. En dat voelt hij (of zij).

‘Mis je de tijd om te bloggen? Dan hier wat tips die je helpen…’
overtuigt minder dan
‘Mis jij de tijd om te bloggen? Dan hier wat tips die jou helpen…’

  1. Ja

Wil jij, dat je lezers zichzelf herkennen in je tekst?
En dat zij klikken op de link naar je aanbod?
En vervolgens iets van je kopen?

Heb jij met ‘ja’ geantwoord? Elke keer?

Dat is precies de bedoeling!

Stel een paar vragen, waarvan jij weet dat je doelgroep er met ‘ja’ op antwoordt. Je leidt hen naar hun de oplossing.

  1. Kiezen voor…

Verander je ‘moeten’ eens in ‘kiezen voor’ in je tekst. Het klinkt niet alleen vriendelijker, het geeft je lezers het gevoel dat ze kunnen kiezen en als ze dan de keuze maken bij jou aan te kloppen, doen ze dat vanuit hun eigen wil. Dat maakt het contact gemakkelijker. Mensen die op deze manier voor jou kiezen, zijn over het algemeen gemakkelijker klanten, die meer samenwerken voor een optimaal resultaat en minder onderhandelen over jouw prijs.

  1. Omdat & want…

‘Omdat’ en ‘want’ geven een verklaring, een reden dat iemand er beter voor kiest om het zus of zo te doen. Gebruik ‘omdat’ of ‘want’ dan ook altijd om je voordelen van jouw product of dienst uit te leggen:

‘Ons systeem werkt tijdbesparend, omdat je slechts met een enkele druk op de knop bij alle klantinformatie komt. Met slechts een paar basisgegevens maak je een offerte of verstuur je een elektronische factuur.’

‘Neem een ski-jack mee, want de winters zijn extreem koud in Siberië. Een ‘gewone’ winterjas beschermt je te weinig bij temperaturen lager dan -50 °C.’

  1. Daardoor…

Je ‘omdat’ kun je verder aanvullen met het gevolg of voordeel:

‘Daardoor heeft je personeel meer tijd om de klanten te bedienen. Het gevolg is meer verkoop, dus meer omzet.’

  1. Bereid zijn

‘Ben jij bereid elke week 2 uren te besteden aan je blog als het je elke maand een extra klant oplevert?’

Is het antwoord ‘ja,’ dan heb je direct het commitment van degene te pakken.

Heb jij dus een speciaal aanbod, dat niet geschikt is voor iedereen, geef dat dan aan met een ‘ben jij bereid…?’ Je selecteert automatisch degenen die hier echt iets aan hebben.

  1. Actief schrijven

Ik heb hier al vaker over geschreven: geef beweging aan in je tekst, waardoor jij je lezers in beweging zet.

‘Bij    vragen   kun    je    ons   mailen  via    bovenstaand    e-mailadres.    Binnen
2 werkdagen wordt contact met je opgenomen’
wordt
‘Heb    je   een     vraag?   Mail    ons   dan    direct    via…   (e-mailadres). Binnen
2 werkdagen krijg jij een telefoontje van ons.’ Je leidt de hand van de ander naar de e-maillink of -knop.

  1. Jargon en clichés

Schrijf zoals je praat en vermijd jargon en standaard uitdrukkingen zoveel mogelijk om dicht bij je lezerspubliek te blijven.

Vakjargon en managementtaal geven je zelden de naam ‘deskundige.’ Vaak werken ze juist tegen je, zeker wanneer je doelgroep een andere taal spreekt. En jij eigenlijk ook. Houd het daarom eenvoudig en gebruik de taal van je doelgroep.

In mijn vak gaan clichés rond als ‘content is king’ en ‘the money is in the list.’ Ik ben het wel eens met deze uitdrukkingen, maar het is niet mijn taal. Ik vertel het op mijn manier.

  1. Bijvoeglijk naamwoorden

‘Heb jij veel pijn? Slaap je daardoor erg slecht en ben je dus heel vaak moe?’

De meeste bijvoeglijk naamwoorden kun je achterwege laten. Zeker degene die de zaken aandikken of juist bagatelliseren, zoals ‘veel,’ ‘erg,’ ‘heel’ en ‘klein’ (zoals in ‘een klein beetje’).

Laat ze in bovenstaande zin maar eens weg:
‘Heb jij pijn? Slaap je daardoor slecht en ben je dus vaak moe?’

‘Ontzettend veel meer omzet’ en ‘heel veel klanten’ klinken schreeuwerig, he.
Zonder het geschreeuw zijn ze overtuigender en geloofwaardiger:
‘Meer omzet’ en ‘meer klanten.’

  1. Lange en korte zinnen

Wissel lange en korte zinnen af voor een lekker leesbare tekst.
Is je tekst lang, maak je zinnen dan overwegend kort, zodat de tekst toegankelijk blijft en je lezers de inhoud gemakkelijker opnemen. Ze blijven langer aangehaakt.

  1. Leestekens

Maak goed gebruik van de leestekens om je tekst lekker leesbaar te maken. Hierover heb ik al eens geschreven.

Natuurlijk heeft een tekst die resoneert meer nodig dan alleen deze technieken. Krijg jij je boodschap niet goed opgeschreven? Waarschijnlijk mist er dan wat in de basis en is bij voorbeeld je aanbod of doelgroep niet helder genoeg.
Mijn tip: zorg dat de basis van je bedrijf staat als een huis en dat je doelen, doelgroep, aanbod, onderscheidend vermogen, missie, visie en Persoonlijkheid een complete puzzel vormen. Zelfs je high-endaanbod verkoop je zo gemakkelijker.
Heb jij hulp nodig bij het neerzetten van die basis, zodat je teksten aankomen bij de juiste mensen?

ja, dat wil ik

The post Er zit omzet in jouw tekst appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/12-schrijftips-er-zit-omzet-in-jouw-tekst/feed/ 6
Je high-endaanbod via een omdenkstrategie(tje) https://vanvondeltxt.nl/high-end-aanbod-omdenken/ https://vanvondeltxt.nl/high-end-aanbod-omdenken/#respond Wed, 17 Oct 2018 17:42:01 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11278 Het verschil tussen en 500- en een 5000-euroklant ‘Ik moet de prijs bepalen van mijn trainingsweekend en dat vind ik zo ingewikkeld! Wat vind jij van 500 euro, Esther?’ ‘Waarom 500?’ ‘Zodat mijn trainingsweekend vol is straks.’ ‘Je up sell is een traject van 10.000 euro, je high-endaanbod.’ ‘Precies, dus ik moet mijn training zo […]

The post Je high-endaanbod via een omdenkstrategie(tje) appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Het verschil tussen en 500- en een 5000-euroklant

‘Ik moet de prijs bepalen van mijn trainingsweekend en dat vind ik zo ingewikkeld! Wat vind jij van 500 euro, Esther?’
‘Waarom 500?’
‘Zodat mijn trainingsweekend vol is straks.’
‘Je up sell is een traject van 10.000 euro, je high-endaanbod.’
‘Precies, dus ik moet mijn training zo vol mogelijk hebben, anders verkoop ik straks niks.’
‘Dus hoe meer deelnemers, hoe groter de kans…’
‘Precies.’
‘Denk jij dat mensen die voor 500 euro komen straks 10.000 euro uitgeven?’
Het viel stil.
‘Geef eens antwoord op deze vraag: welk type deelnemer wil jij straks voor je traject van 10.000 euro?’
‘Degene die serieus zijn. Die de top willen bereiken.’
‘En waar staan zij nu?’
‘Ze maken carrière.’
‘Zijn ze gewend te investeren in die carrière?’
‘Ja… Dan is 500 euro te laag.’

High-endklanten trekken

‘Oké, jij wilt dus deelnemers die serieus aan hun carrière werken. Wat wil je dat ze doen met je trainingsweekend?’
‘Je bedoelt erna? Met wat ik ze meegeef? Dat ze ermee aan de slag gaan natuurlijk.’
‘Ik ga je wat laten zien,’ vertelde ik al browsend door mijn bestanden, ‘Ik laat je 2 evaluatieformulieren zien. De een betaalde 600 euro, de ander meer dan 3.000. Ik stuurde ze 1 week na hun training.’

Dit is wat de deelnemer geschreven had, die 600 euro betaalde: ‘Het was een leuke, inspirerende dag… Heb veel tips gehad… Ik wil er wel wat mee doen. Zal zien wanneer ik tijd heb.’
De ander schreef dit: ‘Je hebt mij de hele training door aan het denken gezet! Er viel een grote spaarpot vol met kwartjes! Thuis gekomen kon ik niet slapen. Mijn vriend mopperde, maar ik MOEST mijn ideeën op papier zetten ‘s avonds. ‘s Nachts legde ik pen en papier naast mijn bed. En vol geklad. Ik plan 1 uur per dag in mijn agenda om mijn plannen om te zetten in actie, zoals je had geadviseerd. Ik ben lekker bezig! Voelt goed.’
‘Ik begrijp wat je bedoelt. Ik moet…’
‘Ik wil je nog wat laten zien, namelijk hun referenties.’

De referentie van de eerste luidde: ‘Ze is een prettige trainer en geeft veel persoonlijke aandacht. Ik heb al wat adviezen geïmplementeerd. Zodra ik meer doe merk ik zeker weten het verschil.’ Ik had gevraagd om een aanbeveling.
Dit schreef de ander, spontaan: ‘Jij hebt mij zo aan het denken gezet tijdens de training! En omdat je mij op mijn eigen antwoorden liet komen, kon ik het op mijn manier invullen. En het werkt: binnen 1 maand heb ik de investering in jouw training er dubbel uit! Ik heb een grote klant binnengehaald. Ik wilde het je even laten weten. Dank je wel!’

‘Je wilt high-endklanten. Dan moet je die vanaf het begin van je salesfunnel aantrekken. Je wilt dat zij vanaf het begin aanhaakt en wat je meegeeft niet op de lange baan schuift, maar ermee aan de slag gaat. Omdat zij geïnvesteerd heeft. En omdat zij actie onderneemt, proeft ze aan de resultaten van jouw training. De stap naar het volgende niveau is klein. Het resultaat smaakt naar meer. En jij hebt bewezen dat je je belofte waarmaakt.’

High-endaanbod is niet groot, maar…

‘Maar… als ik mensen 3.000 euro wil laten betalen… dan is mijn aanbod niet aantrekkelijk genoeg. Een dagje training, daar komen ze niet voor.’
‘De waarde van je training zit niet in tijd. Hij zit in de inhoud en hoe je die brengt. Naar welk eindresultaat en welke belofte werk jij in die training toe?’
‘Dus voor 3.000 euro moet die belofte groot zijn.’
‘De inhoud moet impact hebben. Een kleine shift kan al grote gevolgen hebben. Zo heb ik ooit het trainingsweekend Breakthrough to Success van Open Circles gevolgd. Prijs: 4.000 euro. Door de inhoud en hun manier van werken stond ik wagenwijd open voor nieuwe inzichten. Het gevolg: het was geweldig leerzaam, maar uiteindelijk waren het 2 oefeningen, die mijn ogen opende en mijn hele kijk op mij veranderde! Die aardverschuiving vind ik nog steeds magisch. De reminders van deze oefeningen staan op een speciale plek thuis. Maak het resultaat impactvol in plaats van groot.’
‘Dat past niet in 1 dag.’
‘Dat is goed mogelijk, maar het is niet je eerste insteek.’
Ze krabbelde een aantal zinnen in haar notitieblok, knikkend en met een groeiende glimlach op haar gezicht.
Het kwartje was gevallen.

Vrijheid

Dit gesprek vond plaats tijdens een VIP-dag met een nieuwe deelnemer aan mijn bijzondere jaarprogramma Copy 10 x Beter. Ik noem het bijzonder, omdat ik met iedere deelnemer een reis maak. Mét hen, niet naast hen. En elke keer een andere.
Ik zet mensen graag aan het denken in hun proces naar het schrijven van tekst die raakt. Je ziet, dat zulke tekst ergens anders begint dan bij het geven van schrijftips en het leren van schrijf- en marketingtechnieken. Eigenlijk is het er slechts een onderdeel van. Of eigenlijk het eindproduct van hun hele reis.
Zij krijgen energie van die reis. En ik ook! Het is zo gaaf om mensen door ‘eigen toedoen’ te zien groeien! Ik hoef alleen de juiste instrumenten aan te reiken…

In dit gesprek ging het over haar high-endaanbod. Haar focus ligt daar, terwijl een andere deelnemer een andere reis maakt. De gesprekken zijn anders, al volgt hij in grote lijnen dezelfde stappen.
Beide bedrijven groeien en beide ondernemers willen slimmer zijn met hun marketing, waardoor ze hun tijd en inspanning slimmer inzetten. Of zelfs minder werken, terwijl het bedrijf verder groeit. Alle deelnemers van het jaartraject Copy 10 x Beter werken toe naar een ander eindresultaat, maar die wens heeft altijd te maken met een gevoel van vrijheid.

Wil jij vrijheid voelen in je onderneming én daarbuiten? Vraag dan jouw doorbraaksessie met mij aan. Dan bepalen we samen of ik de beste persoon ben om je te helpen en of dit traject bij je past.

ik wil die vrijheid ook voelen!

 

The post Je high-endaanbod via een omdenkstrategie(tje) appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/high-end-aanbod-omdenken/feed/ 0
Goede, goedkope en snelle dienstverlening, welke bied jij? https://vanvondeltxt.nl/goede-goedkope-en-snelle-dienstverlening/ https://vanvondeltxt.nl/goede-goedkope-en-snelle-dienstverlening/#respond Sun, 07 Oct 2018 19:33:58 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11232 De 3 formules van dienstverlening in deze blog kwam ik tegen op social media en ze triggerden mij. De formules kloppen namelijk. Ik leg ze aan jou voor. Zo kun jij bij jezelf nagaan, om welke jouw klanten het meest vragen. En of dit klopt met wat jij wilt. Bij elke formule past namelijk een […]

The post Goede, goedkope en snelle dienstverlening, welke bied jij? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
De 3 formules van dienstverlening in deze blog kwam ik tegen op social media en ze triggerden mij. De formules kloppen namelijk. Ik leg ze aan jou voor. Zo kun jij bij jezelf nagaan, om welke jouw klanten het meest vragen. En of dit klopt met wat jij wilt. Bij elke formule past namelijk een type klant. De vraag die jij jezelf stelt, is welk type jij aantrekken wilt.

In deze formules van dienstverlening wierp de schrijver van de socialmediapost Kwaliteit, Prijsniveau en Snelheid en Snel in de mix.
Het maakt hierbij niet uit of je diensten of producten verkoopt.

De 3 formules in je dienstverlening

Formule 1. Goed + Goedkoop = niet Snel

Je hebt net je kinderen aan tafel wanneer een grote schaduw door de woonkamer schuift. Je kinderen beginnen te gillen van enthousiasme. Als je je omdraait, zie je hoe een grote kraanwagen zich voorzichtig een weg baant door je straat.
‘Mogen we kijken, mam?’
Je zucht. Over 1 uur moeten ze namelijk weer op school zijn. Maar je stemt in en loopt mee.
Het is ook wel een ontzagwekkend gezicht: een kraan groot genoeg om er niet omheen te kunnen, tilt de prefab dakkapel van de achterburen in slow motion helemaal over het dak!
De buurvrouw staat voor haar huis het schouwspel te volgen.
‘Ik ben blij dat het vandaag gebeurt. Morgen gaat het regenen,’ zegt ze.
‘Morgen komen ze bij ons. Eindelijk! We hebben lang genoeg gewacht.’
De buurvrouw draait zich verbaasd naar je toe.
‘Hoezo lang? Ons dakkapel hebben we 4 weken geleden besteld. En die van de overkant hier ook.’
‘Wij een halfjaar! Na veel bellen en mailen gingen ze eindelijk overstag. Wat een gedoe was het! Ja, ze hadden het ons wel gezegd, hoor, dat het even kon duren. Hun planning was vol… Ze hebben ons wat gematst,’ komt er wat kleintjes achteraan.
‘Gematst?’
Je loopt rood aan.
‘Ja, we hadden geen 5000 euro, dus we kregen wat korting.’
‘Zo zo, wij betalen het volle pond! Hoeveel korting kreeg je?’
‘1000 euro.’
‘1000 euro! Geen wonder dat je zo lang moest wachten! Het kon waarschijnlijk niet uit om één dakkapel te produceren en meer dan 100 kilometer verderop te monteren.’

Formule 2. Snel + Goed = niet Goedkoop

‘Goedemorgen, met Jan van Dijk. Ik zoek een administratiekantoor die mijn ib-aangifte kan verzorgen. En u werd mij aanbevolen.’
‘Oh, het is al half april, dus we hebben nog maar 2 weken.’
‘Ik heb een eenvoudige boekhouding.’
‘Er komt meer bij kijken dan uw boekhouding, meneer Van Dijk.’
‘Ja, natuurlijk. Dat snap ik, maar wat ik wilde zeggen is dat mijn financiën heel eenvoudig zijn.’
‘Dat moeten we bekijken. Het wordt in elk geval een spoedopdracht, meneer Van Dijk. U bent namelijk erg laat en wij kennen u en uw situatie nog niet.’
‘Een spoedopdracht? Wat houdt dat in?’
‘Dat wij een spoedtarief rekenen.’
‘Dat vind ik vreemd. Waarom?’
‘Omdat wij onze planning omgooien moeten. We zitten niet té vol, anders had ik u verteld dat het niet kon. Maar waar wij gewoonlijk de ruimte hebben om een nieuwe klant en zijn situatie te leren kennen, moeten we nu snel schakelen.’
‘Oh…’
Stilte.
‘Meneer Van Dijk, bent u er nog?’

Formule 3. Goedkoop + Snel = niet Goed (niet Effectief)

‘Ik heb een flyer nodig. Zelf zorg ik wel voor de tekst, jij mag de vormgeving doen.’
‘Wat is het formaat van de flyer?’
‘Een drieluik, A4. Voor- en achterkant bedrukt. Ik heb vrij expliciete wensen. Ik wil hem flitsend hebben, maar ook chic. Ik denk aan een zwarte achtergrond met goud en fluoriserende kleuren. En mijn tekst moet erin passen. Hij is voor de vakbeurs en ik heb veel concurrenten. Ik wil hem laten knallen! En ik wil een QR-code erin hebben.’
‘Oké, laten we een afspraak maken om de wensen door te spreken. Wanneer moet het ontwerp klaar zijn?’
‘Eind deze week. Ik heb een budget van € 150.’
‘Voor die prijs kan ik het alleen doen als we de vormgeving basis houden. Voor een ontwerp dat eind deze week af moet zijn moet ik schuiven in mijn agenda. Dat betekent, dat opdracht van andere klanten opschuiven. Dat kan net. Voor € 150 kan ik u helpen, maar alleen met een basisvormgeving zonder bijzonderheden.’
‘Maar… dan valt hij niet op en iets anders om uit te delen heb ik niet. Ik wil hem eruit laten knallen! Die stand is al duur zat en we staan er 4 dagen.’
‘Welk budget reserveert u voor het drukken van de flyer?’
‘€ 200.’
‘Fullcolour is duurder, zeker met uw kleurwensen. Wat u tot nu toe aangeeft is mogelijk, maar niet voor die prijs. En maar net aan in die tijd. Dat ligt met name aan uw tijd.’
‘Mijn tijd?’
‘Ja, we moeten snel afspreken en u moet snel reageren op mijn ontwerpen.’
‘Dus het gaat mij meer tijd kosten?’
‘Nee, u investeert dezelfde tijd, maar in een korter tijdsbestek.’
‘Dus mijn budget is te laag voor een flyer die eruit knalt.’
‘En voor een spoedopdracht. Ik vertelde u namelijk net ook, dat andere klanten nu langer moeten wachten.’
‘Juist. Nou. Ik ga opnieuw rekenen. Ik laat het zo snel mogelijk weten…’ klinkt het een ietwat bedremmeld.
‘Dan moet ik het vandaag van u weten. Maar wilt u ook weten wat het kost…’
Voordat ze de zin afmaken kan, heeft hij al opgehangen. Hij heeft dus nog steeds geen idee wat het wel kost. En dat zij samenwerkt met een drukker, die kwaliteit levert. En snel als het moet.

Begrijp je, meneer en mevrouw Klant?

Ga jij voor Effectief, dan ga je voor Kwaliteit. Wil jij daadwerkelijk de beste klanten aantrekken en ben je er klaar voor?

jazeker!

The post Goede, goedkope en snelle dienstverlening, welke bied jij? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/goede-goedkope-en-snelle-dienstverlening/feed/ 0
De 5 meestgebruikte bezwaren tackelen in je verkoop https://vanvondeltxt.nl/de-5-meestgebruikte-bezwaren-tackelen/ https://vanvondeltxt.nl/de-5-meestgebruikte-bezwaren-tackelen/#respond Mon, 01 Oct 2018 09:34:15 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11209 In je verkoop loop je aan tegen bezwaren. Niemand wil immers een kat in de zak kopen. Soms zijn deze bezwaren gegrond, soms zijn het enkel excuses. Het is aan jou om te achterhalen wat er achter het bezwaar zit. En hoe je die omturnt in koopsignalen. In deze blog lees je over de 5 […]

The post De 5 meestgebruikte bezwaren tackelen in je verkoop appeared first on Van Vondel txt.

]]>
In je verkoop loop je aan tegen bezwaren. Niemand wil immers een kat in de zak kopen. Soms zijn deze bezwaren gegrond, soms zijn het enkel excuses. Het is aan jou om te achterhalen wat er achter het bezwaar zit. En hoe je die omturnt in koopsignalen. In deze blog lees je over de 5 meestvoorkomende koopbezwaren en hoe je ze het hoofd biedt.

Algemene tip om bezwaren te tackelen

6 Jaren in de directe verkoop leerden mij dat ik koopbezwaren zo vroeg mogelijk moest tackelen. Door het over de bezwaren te hebben al voordat mijn klanten ermee kwamen, verdwenen de bezwaren sneller naar de achtergrond. Ik gaf daarmee namelijk aan, dat ik hen begreep. Bovendien creëerde ik ruimte in hun brein om andere informatie te ontvangen. Immers, luister jij nog goed naar de ander als je wiebelend op je stoel zit om iets te zeggen dat belangrijk voor jou is? Nee.

Behandel de koopbezwaren dus direct in je verkoopgesprek, je offerte en in je commerciële tekst. Bespreek ze bovendien in je blog, vlog of welke content je ook creëert. Of maak een FAQ-pagina, een webpagina met veelgestelde vragen, waarin je deze bezwaren opneemt.

Onthoud dit bij alles wat je doet binnen je verkoopproces:

‘Mensen kopen om hun reden(en), niet om de jouwe.’

Bezwaar 1: Ik heb dit niet nodig

Een gevoel van noodzaak opwekken is een van de moeilijkste dingen binnen het verkoopproces. Dan helpt de gedachte, dat veel van jouw potentiële klanten nauwelijks beseffen, dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Dat het hun leven of werk vergemakkelijkt. Op die latente behoefte speel je namelijk in door storytelling.

Verhalen helpen om dat besef wakker te schudden. Verhalen van klanten die je al geholpen hebt en van jouw eigen praktijkervaringen. Maak een case study, die je vertaalt in een white paper. Of een vlogserie. Of een animatievideo.
Vul een e-book met korte verhalen.
En voeg voorbeelden en korte quotes die de herkenbaarheid vergroten toe aan je commerciële tekst.

Communiceer de resultaten en de gevolgen van je aanbod bovendien in je promotie en je offerte.

Bezwaar 2: Ik heb geen geld

‘Geen budget’ is samen met ‘geen tijd’ de meestgehoorde van alle bezwaren.

Je bent uren druk geweest met een prachtige offerte… en dan krijg je terug dat je te duur bent. Vaak kun je deze vertalen in: je potentiële klant heeft het geld er niet voor over. In dat geval weet hij iets nog niet, waardoor hij of zij de waarde van je hulp over het hoofd ziet.
Tips: vermeld de voordelen, de resultaten en de gevolgen ervan voordat je je prijs noemt. En eindig je offerte met je belofte dat je de week erop contact opneemt om je voorstel door te spreken. Zo wordt het een bespreekstuk in plaats van een vaststaand voorstel.

Heeft hij (of zij) echt het geld echt niet en wil hij toch je hulp? Geef dan geen korting en geef ook niet meer voor je tarief, maar spreek iets af rond de betaling.
Waarom geen korting? Omdat het vreemd is dat je de een wat matst, omdat hij zijn financiën op dat moment minder voor elkaar heeft, terwijl een andere klant (voor wie je precies hetzelfde doet) gewoon je prijs betaalt.
Waarom niet meer geven? Omdat het daar niet in zit. Daarmee bouw je geen brug naar financiële ruimte.

Maak het betalen van grote bedragen laagdrempelig, zonder dat jij hoeft te zakken met je prijs. Geef mensen bij voorbeeld de mogelijkheid in meer termijnen te betalen.
Komt er niemand op je aanbod af? Kijk dan of je aanbod aansluit bij je behoefte van je doelgroep. En of de informatie die je verstrekt, de juiste is. En aantrekkelijk genoeg neergezet wordt.

Bezwaar 3: Ik heb geen tijd

Tijd is het schaarste goed ter wereld. Bijna niemand heeft tijd in onze maatschappij en je haalt verloren tijd nooit meer in.

Het meest kostbare dat jij dus kunt geven, is jouw tijd. En hoe minder tijd de ander heeft, des te kostbaarder die van jou wordt.
Maak het de ander daarom zo gemakkelijk mogelijk. Een aanbod of offerte, waarin duidelijk wordt dat hij het nóg drukker krijgt, werkt averechts. Ook al is je aanbod nog zo goed en heeft hij het nog zo hard nodig.
Neem zaken uit handen, bereid je overleggen en je proces/aanpak goed voor, zodat de ander inderdaad het gevoel krijgt dat hij ruimte heeft voor zijn eigen taken.
En laat vooral zien wat het resultaat is van jouw hulp. Bespaart het tijd of geld? Of brengt het geld op? Vul dan vast voor hem in dat hij daar (nog) meer tijd mee winnen kan.

Bezwaar 4: Ik heb geen vertrouwen in jou

Vertrouwen is de basis voor elke verkoop.

Ik koop online alleen van webshops die ik ken. En vertrouw.
Een paar jaren geleden kocht ik een jaartraject van iemand die ik vertrouwde, maar die mij nauwelijks kende. Zelfs niet na een paar gesprekken.
Ik bezweek door de overtuiging, dat zij een grote naam had en dus wist wat ze deed. Die naam bleek echter onvoldoende. Het aanbod moet ook bij me passen en ik merkte tijdens de gesprekken al, dat ze me naar de mond praatte en vooral zelf aan het woord was. Voor duizenden euro’s schafte ik haar jaartraject aan… en kocht een kat in de zak, omdat het traject vooral bestemd was voor zzp’ers, die nog weinig wisten van marketing.
Zij had niet genoeg doorgevraagd. En ik ook niet.

Vertrouwen opbouwen doe je met:

  • je contentmarketing. Door regelmatig kennis te delen. En mensen kennis te laten maken met jou en je aanpak, missie en visie en je kernwaarden achter je bedrijf en aanbod. Doe je nog niet aan contentmarketing, zoek dan de manier die bij jou past. En bij je doelgroep. En help ook hier een handje.
    Voorbeeld: wanneer jij content creëert voor een groep mensen, die veel onderweg is, maak dan podcasts
  • je referenties en reviews. Laat je klanten aan het woord over hun probleem, jouw oplossing en het resultaat en gevolg daarvan.
    Verwerk quotes van deze referenties in je commerciële tekst.
    Geef je goede reviewcijfer een prominente plek op je website, dus bovenaan elke webpagina. Communiceer dit cijfer zoveel mogelijk in al je promotieactiviteiten
  • de juiste insteek van je verkoopgesprekken. Ga jij een gesprek aan om te verkopen, dan voelt de ander dat. Ik steek mijn gesprekken in met de vraag of en hoe ik helpen kan.
    Krijg je een e-mail voor een offerte- of prijsaanvraag, antwoord dan dat je een belafspraak maken wilt om eerst te bepalen of en hoe je helpen kunt. In de belafspraak luister je en stel je vragen om te bepalen of je degene inderdaad helpen kunt. En wat zijn behoefte precies is. Komt wat jij kunt overeen met wat hij wil, leg dan je aanbod in grote lijnen voor. Vertel daarbij waarom dit volgens jou de beste keuze voor hem is.
    Probeer weg te blijven van prijzen aan de telefoon. Geef hooguit een ruime indicatie. Vraag degene wel naar zijn budget.
    Is er een klik en komen behoefte en aanbod overeen? Stel dan een offerte op.
    Houd het heft in handen en bel zelf maximaal 1 week nadat je de offerte uitbracht
  • kom je afspraken na
  • antwoord op reacties op je blog, vlog, socialmediaberichten en dergelijke. En doe dat netjes.

Bezwaar 5: Het heeft geen haast

‘Ja, ik weet dat ik er een keer aan moet beginnen.’
‘De tijd is nog niet rijp. Mooi aanbod, maar… voor later.’

‘Geen haast’ staat voor ‘geen prioriteit.’

Met het bezwaar ‘het heeft geen haast’ kun je 2 paden bewandelen:

  1. Steek in op de noodzaak: ‘Wat als je het nu niet aanpakt?’ Zoals ik hierboven al schreef, beseffen mensen namelijk lang niet altijd dat ze iets nodig hebben namelijk. Beschrijf daarom de pijnpunten en vervolgens de gevolgen van wat er gebeurt als ze hun probleem nu niet aanpakken
  2. Vraag je af, of je klanten wilt die je hebt overgehaald in plaats van dat ze uit eigen wil voor je kozen.

De beste manier is om de 2 paden te combineren: laat hen de pijn en de gevolgen voelen en laat dan los. Ja, je meldt de voordelen, de resultaten en de gevolgen ervan. Zonder verder te pushen. Je creëert geen onnodige schaarste en laat korting achterwege.

Ten slotte een verkooptip

In veel bezwaren schuilt een ondertoon: hoe belangrijk ben ik voor jou als klant? Gaat het alleen om mijn centen, of…?

Geef mensen daarom het gevoel dat jouw hulp bestemd is voor een selecte groep. En dat jij zorgvuldig bent in het passend maken van je aanbod op je klant.
Voorbeeld: ik ga niet zomaar een jaartraject met iemand aan. Het is leuk om elke maand te weten wat ik verdien, maar dat is niet mijn insteek. Jou vooruit helpen is dat wel. Ik wil resultaat zien, op korte en lange termijn. Daarom plan ik altijd een intake om te bepalen hoeveel tijd jij hebt en erin steken wilt. Hoe jij staat tegenover marketing, tekstschrijven, content creëren en ondernemen in het algemeen. Ik wil weten welke impact jij wilt maken en hoe gecommitteerd jij bent. Daarop baseer ik de invulling van het jaartraject. Deze komen we bovendien samen overeen.

 

The post De 5 meestgebruikte bezwaren tackelen in je verkoop appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/de-5-meestgebruikte-bezwaren-tackelen/feed/ 0
‘Als professioneel tekstschrijver schud jij de teksten zo uit je mouw’ https://vanvondeltxt.nl/tekstschrijver-schud-jij-de-teksten-zo-uit-je-mouw/ https://vanvondeltxt.nl/tekstschrijver-schud-jij-de-teksten-zo-uit-je-mouw/#respond Mon, 17 Sep 2018 19:43:12 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11168 Vorige week werd ik getriggerd door 2 berichten: Een post op LinkedIn van een collega-copywriter, die de meest irritante reacties van klanten op een rij had gezet. Ik herkende niet alles waar zij tegenaan liep en haar reacties erop vond ik ook wat straf hier en daar. Maar ze had een punt Een bericht op Instagram […]

The post ‘Als professioneel tekstschrijver schud jij de teksten zo uit je mouw’ appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Vorige week werd ik getriggerd door 2 berichten:

  1. Een post op LinkedIn van een collega-copywriter, die de meest irritante reacties van klanten op een rij had gezet. Ik herkende niet alles waar zij tegenaan liep en haar reacties erop vond ik ook wat straf hier en daar. Maar ze had een punt
  2. Een bericht op Instagram van een kennis, die de hele zondag had gezeten aan haar blog. Ze vroeg zich af of het echt zo lang moest duren.

Aangezien ikzelf regelmatig de opmerking krijg, dat ik de teksten zo uit mijn mouw schud en toch binnen 1 uur een salestekst of blog voor elkaar heb, voelde ik mij aangesproken. Ik besloot, dat het tijd wordt dat ik je een kijkje geef in mijn keuken.
En ik kan je nu al vertellen: ben jij zo een dag bezig met jouw salestekst of blog, dan zal dit je opluchten!

‘Jij schud de teksten zo uit je mouw!’

Zoveel werk als ik verricht voor een knetter van een salestekst past niet in mijn mouw.
Ja, ik heb mijn manieren om in de flow van het schrijven te komen. En te blijven. Ik diep uit mijn kennis aan schrijf- en marketingtechnieken en weet precies waar ik naartoe schrijven wil.
En toch is de weg naar een voltooide, prikkelende en aanlokkelijke tekst niet zo kort als jij wellicht denkt.

Mijn beste teksten schrijf ik onder het genot van meerdere koppen koffie, afgewisseld door glazen water, aan mijn eigen tuintafel onder mijn kretablauwe parasol en met Deep House zachtjes spelend op de achtergrond.

Mijn flow als ik een salestekst opstel

Wanneer ik een salestekst schrijf, bij voorbeeld voor mijn VIP-programma Copy 10 x Beter, heb ik de kennis paraat. Schrijf ik de tekst voor een klant, dan neem ik eerst een interview af en verzamel ik eventuele andere informatie: doel van de tekst, doelgroep, inhoud, onderscheidend vermogen, quotes, resultaat en call to action.

Vervolgens moet ik eerst goed filteren wat ik wel in mijn boodschap giet en wat niet. Hoofdzaken en bijzaken scheiden en dan een goede indeling maken. Sommige mensen willen alleen de globale lijn, andere details.
Ik noteer alles in mijn notitieboek.
Dit duurt maximaal 1 uur, de tijd van het interview niet meegerekend.

Dan doe ik SEO-onderzoek. Met een beetje geluk vind ik een goede hoofdterm, een paar synoniemen en wat aanvullende subzoektermen binnen een halfuur, maar het is niet zelden dat het bijna 1 uur in beslag neemt. Deze leg ik voor aan de klant, inclusief mijn advies. Samen bepalen we welke zoektermen het worden.

De conceptversie

Dan stel ik de concepttekst op. Ik typ alles over uit mijn notitieblok, maak er volzinnen van en knoop de verschillende alinea’s en paragrafen aan elkaar. Ik probeer vast wat zoektermen te integreren, maar kijk er nog niet tot in details naar.
De conceptversie staat in zo’n 2 uren.

Dan leg ik mijn tekst even weg. Is het mijn eigen salestekst, dan kom ik in de uren erna vaak op mooiere zinnen, goede ideeën en bedenk ik wat ik vergeten ben in de concepttekst.
Is de tekst bij voorbeeld voor jouw website, dan stuur ik je de conceptversie toe en verwerk ik de wijzigingen, eventueel in overleg, door in de definitieve versie.

De definitieve versie

In de definitieve versie schrap en verplaats ik, deel ik mijn tekst in zodat hij van begin tot eind een goed lopend en compleet verhaal wordt en schrijf ik mijn kopteksten. Ik integreer stimulerende woorden en zoektermen op de juiste plekken en plaats quotes tussendoor. Ik eindig met mijn verhaal, want waarom zou je dít aanbod afnemen? En ik slijp de resultaten van dit aanbod en de call to action fijn.

Ondertussen heb ik allang nagedacht over het juiste beeldmateriaal, de hoofdtitel en de eerste alinea, maar daar stoei ik nog weleens mee tot het allerlaatste moment.
Ik stel mijn SEO-titel en meta omschrijving op en kijk de hele tekst na op fouten en gekke dingen. En nogmaals om te zien of er geen losse eindjes zijn en het verhaal compleet is en lekker leesbaar/scanbaar is.
Ik ben zo 2 tot 3 uren verder. Is de tekst voor jou, reken ook dan op zo’n 2 uren werk.

Een salestekst kost mij een ruim een halve dag werk in totaal. De allereerste tekst voor een nieuwe klant is altijd de moeilijkste. De homepage en Over Ons zijn de taaiste. En de leukste.

Sommige teksten kosten meer tijd, omdat ik koppelingen moet maken met andere systemen en vast het een en ander klaarzetten moet, zoals in het VIP-programma Copy 10 x Beter.

Mijn flow wanneer ik een blog schrijf

Mijn beste blog schrijf ik wanneer ik noodzaak voel. Hoe hoger de nood, des te beter ik in de flow zit. Ik heb dan slechts een valkuil: mijn gevoel om het broodnodige te melden moet niet resulteren in een chaotisch relaas. Ik heb nogal eens wat overhoop te gooien wanneer mijn conceptblog af is…

Wanneer het gaat om mijn eigen blog, is veel kennis paraat. Soms doe ik wat aanvullend onderzoek. De trends en bevindingen houd ik bij door veel te lezen, maar die tijd reken ik niet mee.

Draait het om jouw blog, dan neem ik eerst een interview af van 15 – 45 minuten. Soms duik ik verder in de materie, zoals de wetgeving. Ook bepalen we de invalshoek samen.

Vervolgens doe ik eerst SEO-onderzoek. Is het jouw blog, dan leg ik de zoektermen aan je voor om te bepalen welke het worden.
SEO-onderzoek duurt ongeveer een halfuur, af en toe langer.

De conceptversie

Ik stel jouw blog op in concept en probeer de zoektermen al te integreren om de kans te verkleinen, dat de tekst door deze zoektermen te veel wijzigt en de boodschap verloren gaat.
Invalshoek, boodschap en dus de juiste opbouw en indeling zijn cruciaal. De inhoud moet staan in een huis en dat betekent dat ik kijk naar relevantie, of het een compleet en afgerond verhaal is én goed te volgen.
Mijn eigen blog schrijf ik in concept slordiger. Daar hoef ik nog niet zo te denken aan leesbaarheid.
De conceptversie kost 2 tot 3 uren. Een monsterblog in concept ruim een halve dag, omdat ik meer eindjes goed aan elkaar moet knopen.

Is de blog voor mijzelf, dan laat ik hem 1 of 2 dagen pruttelen, in mijn achterhoofd op zoek naar een nog betere invalshoek, een knetterende eerste alinea, een prikkelend slot en aanvullingen waar jij wat aan hebt.
Is de blog voor jou, dan stuur ik hem toe, eventueel met wat vragen of suggesties om over na te denken.

De definitieve versie

De definitieve versie gaat grotendeels zoals bij het definitief maken van een salestekst. Essentieel is dat de inhoud relevant is, concreet en compleet. En van begin tot eind goed te volgen, maar je toch goed kunt scannen op specifieke informatie.

Ook integreer ik de afbeeldingen (of geef ik jou advies over het type afbeelding) en zoektermen, stel ik de SEO-titel en meta omschrijving vast op en schrijf ik de laatste alinea uit.

Ik lees de blog nog een paar keren door, elke keer met een ander doel: fouten en niet-lopende zinnen, een lopend verhaal zonder losse eindjes, concreet en met kop en staart.

Mijn eigen blog plan ik in, inclusief afbeelding(en) en SEO op het juiste tijdstip.

Voor jou of voor mijzelf, ik ben in totaal 2 tot 4 uren bezig. Met een monsterblog langer.

In totaal ben ik een halve tot hele dag bezig met 1 blog, met als extra aantekening dat ze zelden minder dan 1000 woorden bevatten.

‘Heb jij weleens last van writer’s block?’

Ja, en waarschijnlijk even vaak als jij, alleen ken ik de wegen terug naar de flow waarschijnlijk beter.

Als ik moe ben, veel moet schakelen door zaken die tussendoor komen of ik simpelweg vastloop in mijn idee, gaat het schrijven niet bepaald vanzelf.
Ik kan niet altijd een collega-ondernemer bellen om even te sparren, dus ik babbel nog weleens hardop tegen mijzelf.
Of ik ga lopen of fietsen. Of ik doe even helemaal niets.
Komen de woorden niet vanzelf, dan ga ik lezen. Ik pak echter zelden een boek of blog over het onderwerp waarover ik schrijf. Ik ben alleen op zoek naar mijn woorden.

Wil het écht niet? Dan ga ik toch schrijven. Uiteindelijk komt er altijd een tekst. En uiteindelijk is het altijd de tekst met de boodschap die ik en/of mijn klant voor ogen had(-den). Soms kostte het me echter 2 keer zoveel tijd.
Het zij zo.

Ik ben benieuwd naar hoe jij nu aankijkt tegen de tijd die jij investeert in je salestekst en/of blog.

 

The post ‘Als professioneel tekstschrijver schud jij de teksten zo uit je mouw’ appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/tekstschrijver-schud-jij-de-teksten-zo-uit-je-mouw/feed/ 0
Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 4 https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2019-deel-4/ https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2019-deel-4/#respond Tue, 11 Sep 2018 08:39:35 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11136 Wanneer je de ingrediënten in de eerste 3 delen van deze blogserie hebt uitgewerkt, heb je een stevige basis staan voor al je teksten, online én offline. Het laatste ingrediënt giet een sausje over jouw boodschap. Deze boodschap bevat alle ingrediënten. Het laatste is… Ingrediënt 10.  Je verhalen Je verhalen worden beter onthouden dan welke […]

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 4 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Wanneer je de ingrediënten in de eerste 3 delen van deze blogserie hebt uitgewerkt, heb je een stevige basis staan voor al je teksten, online én offline. Het laatste ingrediënt giet een sausje over jouw boodschap. Deze boodschap bevat alle ingrediënten.

Het laatste is…

Ingrediënt 10.  Je verhalen

Je verhalen worden beter onthouden dan welke andere informatie dan ook. Hoe inspirerender, des te langer ze blijven hangen.

Ik merk het elke keer als ik met een klant zit. Ik kan een interview afnemen voor de teksten van de website, een contentmarketingplan maken en invullen of een jaartraject aangaan voor de hele marketing. In het begin plande ik daar een paar uren voor. Tegenwoordig zit ik zo een halve tot een hele dag met mijn opdrachtgever om tafel door de verhalen die loskomen. Die investering in tijd vind ik nooit erg, want zo leer ik de mensen kennen achter het bedrijf en achter hun aanbod. De informatie die ik nodig heb om te helpen beklijft bovendien zoveel beter!

Maar wat ik het mooiste vind aan hun verhalen, is dat hun bevlogenheid naar boven borrelt. Er komt een energie in hen vrij, die aanstekelijk werkt. Alle ingrediënten komen samen in hun verhalen.

Zo ook in de jouwe. Onderschat de impact van jouw verhalen niet. Ze wegen zwaar mee in de beslissing om contact met je op te nemen. Soms geven ze de doorslag.

De sleutel in jouw verhalen: inspireer

Jouw verhaal

Wie ben jij?
Waar komt je kennis vandaan?
Waarom begon jij voor jezelf?
Waarom doe jij wat je doet?
Waarom dit aanbod?
Waarom op deze manier?
Wat hebben klanten daaraan?

Een voorbeeld

Een afvalconsulente die in samenwerking met andere specialisten onderzoek deed naar de beste, meest gezonde manier om af te vallen tijdens de overgang. Waarom? Omdat afvallen tijdens de menopauze een crime is. Op gewicht blijven is al knap. Je stofwisseling verandert immers en daardoor moet je je eetpatroon aanpassen.
De afvalconsulente moest echter afvallen tijdens de overgang. Niet zozeer omdat ze te veel aankwam, maar om een vervette lever. Ze had zelf moeite om goede hulp te vinden bij een collega, dus ze besloot hier zelf in te duiken.
Ze sprak deskundigen op verschillende vakgebieden en startte samen met een paar mensen een onderzoek. Samen ontdekten ze hoe de stofwisseling in die periode precies werkt, wat je wel moet doen en vooral moet laten. De consulente maakte hier haar specialisatie van.

Nu heeft ze een programma, dat ze op maat afstemt op de cliënt. Haar resultaten: > 90% van haar cliënten vallen af naar een gezond gewicht, voelen zich fit en vitaal binnen 5 maanden. 80% van deze vrouwen blijft goed op gewicht bovendien.
De consulente heeft inmiddels de menopauze achter de rug, werkt fulltime in haar praktijk en besteedt haar vrije tijd op de tennisbaan, met haar man, haar kinderen en vriendinnen. En ze is regelmatig met haar 3 kleinkinderen te vinden in de speeltuin, vaak op de kabelbaan.
En haar lever? Die geeft gelukkig normale waarden aan, al blijft het een punt van aandacht.

Jouw verhalen met klanten

Wanneer je in gesprek bent met mensen, welke verhalen vertel je dan? Je hebt vast een paar verhalen, die steeds terugkomen. Verhalen, waarbij mensen aan je lippen hangen. Deze voorbeelden zijn belangrijk om je boodschap duidelijk te maken of mensen aan het denken te zetten.

Dít zijn de verhalen die je de wereld in moet slingeren. Waarom? Omdat ze mensen op bepaalde gedachten brengen. Omdat mensen zichzelf erin herkennen en ze voelen dat zij niet de enige zijn. En om de opluchting dat er een oplossing is! En zij die (eindelijk) gevonden hebben.

Vlecht deze verhalen ook in je marketinguitingen. Op de homepage, je aanbodpagina(‘s), in je blog en andere content, je advertentie of socialmediapost. En offline in je flyer, je training, presentatie, e-book of… Overal.

Tip: stel je kwetsbaar op. Laat dus ook rustig je eigen blinde vlek zien, vertel hoe je weer opstond en het de volgende keer anders deed. Met beter resultaat bovendien.

Een voorbeeld

Zo heb ik een paar jaren geleden een brochure mogen opstellen voor een mantelzorgmakelaar. De hele brochure was ingestoken op storytelling. Ze liet zien wat ze deed en waarom haar hulp broodnodig was door klanten hun verhaal te laten vertellen. Om te laten zien dat situaties verschillen, had ze de verhalen zorgvuldig bij elkaar verzameld.

Ik nam de interviews af, terwijl een videospecialist en fotograaf voor het beeldmateriaal zorgde.
Het waren soms emotionele interviews, doorspekt met moeheid en frustratie, hoop en mooie lichtpuntjes. Deze verwoordde ik zo goed mogelijk. Emotie zit namelijk slechts deels in wat er gezegd wordt, maar grotendeels in hoe het gezegd wordt. Geschreven tekst laat die toon maar moeilijk toe. Maar het lukte, zonder aan professionaliteit in te boeten.

Verhalen van klanten

Natuurlijk vlecht jij quotes uit je referenties in je verkopende teksten. Haal echter ook rustig voorbeelden aan, bij voorbeeld van een type bedrijf dat jij helpt, terwijl jij weleens hoort dat dat onmogelijk is. Of een praktijkvoorbeeld over jouw aanpak of visie en hoe die uitpakte in dit ene geval.

Vertel je over klanten, vraag dan of je hun naam mag gebruiken. Houd het anders op de vlakte, maar blijf helder.
Houd het bondig en concreet, anders verlies je de aandacht.

Voorbeelden van de grote jongens

Elke ondernemer haalt zijn of haar inspiratie uit grote voorbeelden. Jij ook. In je branche en daarbuiten.
Zo kijk ik naar grotere jongens (en meiden) die hun nek uit durven steken en het anders doen. Soms haal ik grote bedrijven aan in mijn voorbeelden als Coca Cola. Ik drink geen cola en probeer van de suiker af te blijven, maar het bedrijf en hoe deze zijn marketing insteekt, inspireren mij.

Welke grote voorbeelden volg jij? Heb jij weleens iets geleend (níet gekopieerd) om jouw boodschap kracht bij te zetten?
Maak eens een lijstje met klanten die jij graag in je portefeuille wilt hebben. Waarom staan deze op jouw lijstje? Welke verhalen over hen kun jij vlechten in jouw marketing?

Jouw quotes

tekst staat stil en zwijgtIk ken een administratiekantoor, dat in de geschiedenis van de cijfers patronen onderscheidt. Hij ziet kansen en bedreigingen voor de toekomst, gaat daarover in gesprek en geeft advies. In zijn gesprekken met mij kwam de eigenaar daar steeds op terug.
‘Laat jij dat zien op je website en je andere uitingen?’ vroeg ik. Het antwoord was ‘nee.’

Let eens op zinnetjes die jij regelmatig herhaalt. Zinnetjes die gaan over jouw vak en jouw hulp.
Dit zijn jouw quotes.
Ik heb het niet over inspirerende quotes van bekende anderen. Ik heb het over de jouwe.

Toon deze quotes overal waar ze je boodschap versterken en aanvullen.
Dat kan cursief gedrukt en gecentreerd in je tekst. Of zoals ik hier laat zien via een afbeelding.

Een quote is maximaal 2 korte zinnen lang.

De 10 ingrediënten in de mix voor een boodschap die verbindt en verkoopt

quote visitekaartje online en offlineDit zijn de 10 ingrediënten van je voorbereiding voor een promotietekst die aansluit bij wat jij vertellen moet én wat je doelgroep wil weten over je aanbod.

Hoe nu verder? vraag jij je wellicht af.

Ik kan nog tientallen artikelen schrijven over het vervolg. Ze worden uitgebreid behandeld en begeleid of door mij opgesteld in het VIP-traject Copy 10 x Beter. Het is onverstandig alles in mijn blogs uit de doeken te doen, simpelweg omdat het te veel is, zeker zonder mijn ondersteuning en feedback.
Je verdrinkt eenvoudigweg.

Wat ik wel kan doen is je een tips geven over waar je het beste start… via een quote.

Zit jij ondertussen tegen een groeiplafond aan? Wil je wel groeien, maar ben je eigenlijk nu al te druk? En wil jij de vrijheid voelen waarvoor je ging toen je startte met ondernemen? Meer ruimte hebben om te doen wat je moet of wilt doen? Het VIP-programma Copy 10 x Beter helpt je door het plafond heen te breken en geeft je meer vrijheid om te ondernemen zoals jij wilt. Ongeacht hoe die vrijheid er voor jou uitziet.

De verhalen van Erinn en Cinda, die inmiddels het programma volgen, lees je op Instagram en Facebook.

Esther maakt het verschil tussen 25.000 en 250.000 euro jaaromzet. Enkel jouw juiste klanten willen investeren in jouw hoog geprijsde aanbod. Esther kent die route op haar duimpje. Dankzij haar trek ik sneller de juiste klanten aan. Waardoor ik met plezier heel goed verdien. En ik kan doen wat ík wil.’
Cinda Raaphorst – Eigenaresse Rebelheart in Business Academy

Wil jij meer weten over dit traject? Neem dan contact met mij op. Dit traject is niet geschikt voor iedereen namelijk en ik wil dat jij je investering er herhaaldelijk uithaalt.

Es, neem contact met mij op

 

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 4 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2019-deel-4/feed/ 0
Een converterende blog op je website, hoe doe je dat? https://vanvondeltxt.nl/converterende-blog-website/ https://vanvondeltxt.nl/converterende-blog-website/#respond Mon, 10 Sep 2018 03:18:42 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=1736 Een blog die je conversie verhoogt, kan dat eigenlijk wel? Voor mij is bloggen gesneden koek. De blog is zelfs het belangrijkste onderdeel van mijn website. Het hoort bij mijn marketing zoals boodschappen doen hoort bij eten. Ik realiseer me echter meer en meer dat dit niet voor iedereen geldt. En af en toe komt er dan […]

The post Een converterende blog op je website, hoe doe je dat? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Een blog die je conversie verhoogt, kan dat eigenlijk wel?

Voor mij is bloggen gesneden koek. De blog is zelfs het belangrijkste onderdeel van mijn website. Het hoort bij mijn marketing zoals boodschappen doen hoort bij eten. Ik realiseer me echter meer en meer dat dit niet voor iedereen geldt. En af en toe komt er dan een vraag of opmerking die ik niet verwacht.

Ik zet de belangrijkste vragen over de blog op een rij. 

Wat is een blog precies?

De blog is een marketingmiddel, waarmee je je doelgroep informeert, inspireert, motiveert en/of aan het denken zet door inhoudelijk te vertellen over de kennis en kunde die je hebt op jouw vakgebied. Het eerste doel van de blog is kennis delen. Het tweede is verkoop stimuleren door het vergroten van je vindbaarheid, je naamsbekendheid en je expertstatus je lezers aan te sporen te doen wat jij wilt: klant worden. Een goed op- en inzette blog converteert dus, maar zonder direct te verkopen.

Een converterende blog staat online en bij voorkeur op je website in het hoofdmenu.

Terminologie blog
Er wordt nog wel eens gevraagd wat het verschil is tussen een blog, een blogpost en een blogitem.
De blog is het marketingmiddel. Kijk je bij voorbeeld naar mijn website naar mijn blog, met daaronder mijn blogposts/-items of, in gewoon Nederlands, artikelen.
Een blogpost of -item is dus het stuk tekst over een bepaald onderwerp dat je plaatst (post).
De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook door mij. In de volksmond is ‘blog’ en ‘blogpost’ of blogitem’ hetzelfde: je stuk tekst over een bepaald onderwerp.

Wat is het verschil tussen de nieuwsbrief en de blog?

Een tijdje geleden vroeg iemand mij per e-mail of ik zijn wekelijkse nieuwsbrief wilde verzorgen. Ik belde hem om na te gaan wat hij precies nodig had. Tijdens het gesprek ontdekte ik dat hij in plaats van de nieuwsbrief zijn blog bedoelde. Hij vroeg wat het verschil was.

Een nieuwsbrief stuur je per e-mail naar een lijst mensen die zich hebben aangemeld hiervoor. De nieuwsbrief kan echter je (laatste) blogpost(s) bevatten.
De blog staat online en is vaak een onderdeel van je website. De blog is deelbaar en kan door iedereen worden gelezen.

Hoe maak je een converterende blog onderdeel van je website?

Je blog hoort naar mijn mening onderdeel te zijn van je website. Hier heb je je aanbod, contactgegevens en je expertise bij elkaar staan. Je doelgroep kan op een en dezelfde plek zoeken naar relevante informatie. Bovendien wordt Google zo vriendjes met je website: content is nog steeds king.

Wat je nodig hebt om de blog als conversiemiddel onderdeel van je website te laten zijn, is:

  • een blogfunctie op je website. Dé plek ervoor is wat mij betreft het hoofdmenu, met je blog als hoofdpage en je blogposts als subpages daaronder
  • een onderwerp dat naadloos aansluit op je product of dienst
  • share buttons voor het gemakkelijk delen van je blogposts
  • een reactieformulier
  • links naar andere blogposts in je tekst

en/of

  • een lijstje met relevante blogitems onderaan of naast je blogpost
  • een link naar je aanbod en/of aanbieding in je blogpost, bij voorbeeld via een call to action
  • een link naar je contactgegevens/-formulier
  • eventueel een afsluitende vraag om reactie.

Een converterende blog heeft echter ook een blogplan nodig. Daarin bepaal je je doel en doelgroep, onderwerpen en invalshoek, de frequentie en planning en integreer je het socialmediaplan en eventueel nieuwsbriefplan.

Wil jij meer weten over hoe jij met je blog je doelgroep bereikt en de allerbeste klanten trekt? Hoe jij het voor elkaar bokst om een schare ambassadeurs te verzamelen, die jou en je vakkennis serieus neemt? Met andere woorden: hoe je een converterende blog opzet? Meld je dan aan voor de masterclass.

Kom jij echter tijd tekort om het consequent aan te pakken, besteed je blog dan uit via een voordelig contentabonnement. De investering verdien je herhaaldelijk terug.

Dit zijn de meest gestelde vragen over de converterende blog. Heb jij een andere vraag, laat dan een reactie achter.

 


Andere interessante blogonderwerpen, waarmee je een stap verder doet:

Wat is contentmarketing? En wat het is verschil met marketing?
Het waarom en hoe van onderscheidingsvermogen
Wil jij meer klanten? Ga liever hiervoor als je echte resultaten wilt…
Bepaal je doelgroep in 2 effectieve stappen 
Zo krijg je een groeiend, waardevol netwerk op LinkedIn

 

The post Een converterende blog op je website, hoe doe je dat? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/converterende-blog-website/feed/ 0
Een succesvol marketingplan maken: doelen stellen die wel werken https://vanvondeltxt.nl/een-succesvol-marketingplan-stap-2/ https://vanvondeltxt.nl/een-succesvol-marketingplan-stap-2/#respond Thu, 06 Sep 2018 05:09:04 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=1757 Veel ondernemers houden niet van doelen stellen. Minder dan 50% stelt gerichte doelen en dat begrijp ik wel. We hebben het immers in onze jeugd of daarna nooit geleerd. Ikzelf speelde ooit volleybal bij een grote club, maar omdat wij lager speelden dan 2 hoogste divisies, stelden wij aan het begin van het seizoen geen […]

The post Een succesvol marketingplan maken: doelen stellen die wel werken appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Veel ondernemers houden niet van doelen stellen. Minder dan 50% stelt gerichte doelen en dat begrijp ik wel. We hebben het immers in onze jeugd of daarna nooit geleerd. Ikzelf speelde ooit volleybal bij een grote club, maar omdat wij lager speelden dan 2 hoogste divisies, stelden wij aan het begin van het seizoen geen vast doel. We zagen wel hoe ver we kwamen. Het was immers een vrijetijdsbesteding. Dat daar een wedstrijdelement aan hing, was ondergeschikt aan de lol die je moest hebben. En op school heb ik nooit geleerd om met doelen te werken. Jij wel?

Doelen stellen is …

We hebben dus een dubbele boodschap meegekregen in onze jeugd: meedoen is belangrijker dan winnen. Je moet gewoon hard werken, dan kom je er wel. Doelen stellen staat daarmee gelijk aan focussen op winnen. Dat maakt doelen stellen vies en een ver-van-ons-bedshow. En dat is jammer. Bij doelen stellen is een wedstrijdelement namelijk ondergeschikt aan de koers die je brengt waar je wezen wilt. Het wedstrijdelement zit ‘m enkel in het beste uit jezelf en je bedrijf halen. Én je klanten het beste helpen. Wanneer jij weet waar je concreet heen wilt, kun jij je kompas daarop instellen. Heel gericht. En gaandeweg stel je de koers bij waar nodig.

Jouw bedrijf verdient bovendien dezelfde voorbereiding dan wanneer je op vakantie gaat. Je koopt je tickets online, checkt in online, hebt je paspoort in orde, pakt je koffers. Je weet waar je heen gaat en zorgt dat je overal op tijd opstapt en uitstapt. Wat doe jij wanneer er onderweg een kink in de kabel komt of je op de verkeerde plek aankomt? Dan onderneem je actie. Jij bent namelijk op vakantie en hebt daarin geïnvesteerd! Tijd. En geld.

Waarom dan niet met je bedrijf, de bron waar al je investeringen als je vakantie beginnen?

‘Hoe kom ik dan tot de juiste koers?’

Bepaal jij wel wat je doelen zijn, maar bereik je ze niet? Dat frustreert.
Dat komt waarschijnlijk, doordat je wat overslaat aan het begin.

Laat me je vertellen hoe dat zit. En hoe je doelen stelt die wél werken. Niets werkt namelijk zo demotiverend als dat jij je plannen steeds in duigen ziet vallen. En daar gaan we eens verandering in brengen!
Ik merkte ook dat ik mijn doelen soms wel haalde, maar vaak ook niet. Mijn bedrijf groeide echter, dus ik had ze niet nodig, vond ik. Ik stopte met doelen stellen en dat voelde ik in mijn omzet: die daalde! Maar hoe moest het dan wel? Ik ben erin gedoken en ontdekte de crux…

De eerste stap naar een marketingplan, het berekenen van je cijfers, is de meest stoffige en confronterende stap. Maar ook een inspirerende. Sla je stap 1 over, dan kun je de volgende stappen alsnog doen, maar je mist een gefundeerde basis voor een ijzersterke marketingstrategie. Het is aan jou hoe serieus jij jezelf en je business neemt.

Op naar de volgende stap: waar wil je naartoe? En nu op de juiste manier…

Je doelen stellen op een manier die voor je werkt

Je hebt nog een stap te doen om een effectief marketingplan te maken, eentje waarvan alles in je je wakker wordt: wat wil je bereiken de komende periode? 

Wat is je doel voor het komende jaar en is het er een of zijn het er meer?

Achter elk doel schuilt je droom.

Maar…
Een droom zonder doel is enkel een droom.
Een doel zonder plan blijft een droom.
Een plan zonder actie blijft nog altijd een droom.

Maar waarom halen veel ondernemers hun gestelde doelen dan alsnog niet? Omdat een doel gebaseerd is op een achterliggende behoefte. En die is vaak niet helder of wordt vergeten.

Een doel waarmee je vooruit komt, bestaat uit 3 onderdelen en 2 daarvan worden door veel mensen overgeslagen, omdat ze er onbekend mee zijn.

De 3 onderdelen om je doel te bepalen zijn te vatten in 3 vragen. Degenen die de 3 kennen, stellen ze echter in omgekeerde volgorde. Ik draai ze om, omdat je je doelen dan pas echt helder hebt.

Wat wil je de aankomende periode doen?
En wat heb je nodig?

De meeste ondernemers beginnen met hun doelen stellen.
‘Ik wil groeien,’ hoor ik vaak.  Waarom wil je groeien? Welk verlangen schuilt er achter die wens? En hoe ziet die groei eruit? Wil je meer inkomen, meer personeel, meer aanbod of…?
Maak je doel concreet.
En ‘ik wil dit jaar € 70.000 omzet draaien’ kan nog concreter. Het is namelijk slechts een getal.
En geld. Geld is echter geen doel, maar een middel. Het doel zit achter dat middel, met andere woorden: wat wil je doen met die € 70.000 jaarlijkse omzet? En daar lopen mensen vaak spaak.

Daarom begin ik met een andere vraag: wat wil je doen de aankomende periode? En wat heb je nodig?
‘Ik wil mijn ovens vernieuwen, zodat ik eindelijk voor de duurzaamheidsprijs kan gaan,’ stelt de warme bakker, ‘Ik heb deze publiciteit nodig voor medewerking van mijn bank om nog een vestiging te openen.’
‘Ik wil mijn social media en mijn blog, mijn offertes, mijn facturen en het nabellen van prospects uitbesteden. En mijn boekhouding. En mijn website is verouderd. Ik wil extra handjes inhuren,’ zegt het hoveniersbedrijf dat in de lente en herfst te druk is en zich wil richten op het geven van cursussen in de rustiger periodes.
‘Ik wil 3 weken toeren in Frankrijk met mijn gezin. En de weekenden vrij. En ik wil mijn oudedagsvoorziening opbouwen,’ zegt de virtual assistente als het haar na een moeilijke start en 80-urige werkweken eindelijk voor de wind gaat.
‘Ik wil minder werken en meer verdienen. Ik wil niet de man zijn die ‘s zondags het vlees komt snijden…’ zegt de directeur van het ICT-bedrijf.

Buiten doelen die met geld te maken hebben, kun je wensen hebben die niet direct te maken hebben met omzet en financiële investeringen. Neem deze mee.

Maak vervolgens een lijstje met wat jouw wensen en behoeften je opleveren: wat betekent het voor jou en je bedrijf en je privéleven als je bereikt wat je wilt? Wat voor gevoel geeft dat?

Schrijf ze op. In het hoofd blijft het ‘ergens zweven.’ Je maakt ze concreet als je ze op papier zet.

Wat kost het?

Wat geven je cijfers van het afgelopen jaar aan? Voer je op koers, wat ging er goed of zelfs boven verwachting en waar lagen verbeterpunten?

Hang een prijskaartje aan je wensen. De nieuwe ovens van de warme bakker, de extra handjes van de hovenier, de 3 weken vakantie van de v.a.: wat kost dat?
En wat heb je nodig wanneer je hetzelfde wilt verdienen met minder tijd? Moet je slimmer werken of verhoog je je prijzen of…?
Bereken dat. Bereken vervolgens met je uurtarief uit stap 1 hoeveel tijd je dit kost.

Heb je wensen op langere termijn, neem deze dan mee, ook in je berekeningen.

Dus wat is je doel?

Nu zet je je behoeften en wensen om in doelen. Je weet nu welke omzet je nodig hebt = je omzetdoel voor de aankomende periode.
Zo zet je alles op je lijstje om in doelen, inclusief de termijn waarop je ze wilt bereiken.

Zo eenvoudig werkt goede doelen stellen!

Nog één laatste stap

Je weet nu waar je heen wilt de aankomende periode. Je hebt nog 1 stap nodig: deze omzetten in een plan en actie. Daarvoor moet je eerst weten hoeveel van welke klanten jij nodig hebt om je doelen te bereiken.

Dat begint bij het bepalen wat je beste klanten zijn en waarom. Maak vervolgens een profiel.

Waarom werkt deze manier van doelen stellen wel?

Omdat je jezelf concrete redenen gegeven hebt. Je doelen zijn nu gestoeld op achterliggende wensen en behoeften. Deze geven je de motivatie achter de richting die jij op wilt. Die motivatie doet jou ‘s morgens enthousiast  opstaan en houden je overeind als het moeilijk is.

Doelen stellen is koud. Doelen stellen op deze manier maakt warm, want je weet precies waarvoor je werkt.

Om je doelen daadwerkelijk te halen heb je nog een ding nodig: actie.

Hoe jij je doel omzet in een succesvol marketingplan, vertel ik je in de volgende stap.

 


Interessante blogonderwerpen:
7 Formules van de copywriter voor een tweet met content die triggert
Zo creëer je een blogbuzz
10 Gouden regels voor een verkopende tekst
Zet in op de multifunctionaliteit van je blog voor (nog) meer succes

 

The post Een succesvol marketingplan maken: doelen stellen die wel werken appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/een-succesvol-marketingplan-stap-2/feed/ 0
Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 3 https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-deel-3/ https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-deel-3/#respond Fri, 31 Aug 2018 08:11:49 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11067 ‘Ik en de mijne zijn anders dan jij en de jouwe…’ Wanneer jij de ingrediënten uit het eerste en het tweede deel van deze blogserie doorneemt en de achterliggende vragen invult, heb jij al een redelijk stevige basis staan voor jouw promotietekst anno nu. Kijk maar: Je weet precies waar je heen wilt en waarom […]

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 3 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Ik en de mijne zijn anders dan jij en de jouwe…’

Wanneer jij de ingrediënten uit het eerste en het tweede deel van deze blogserie doorneemt en de achterliggende vragen invult, heb jij al een redelijk stevige basis staan voor jouw promotietekst anno nu. Kijk maar:

  • Je weet precies waar je heen wilt en waarom
  • Je weet bovendien of je omzetdoel haalbaar is en hoeveel je moet verkopen
  • Wie jij als beste klant bestempelt is glashelder
  • Waar je de mensen die tot deze groep behoren bereikt heb je duidelijk. Online én offline. Je weet dus welke middelen je inzet!
  • Je weet bovendien wat hun grootste behoefte of probleem is en hoe jij die tot in detail oplost
  • Jouw tarieven sluiten aan bij je doelen en doelgroep en creëren een win-winsituatie.

De volgende ingrediënten helpen je te bepalen hoe jij je boodschap brengen gaat. Ze hebben een overlapping met elkaar en goed ingezet geven ze jouw boodschap het cachet, dat nodig is om uitstekend te verkopen.

Ingrediënt 7.  Je onderscheidend tonen

‘Wij hebben geen onderscheidend vermogen.’
‘Geen idee waarin wij anders zijn dan een concurrent.’
‘Dat is zo moeilijk in deze branche!’

En toch ontdek ik altijd iets waarin het bedrijf of de persoon anders is of doet dan ieder ander. Dat kan ook niet anders: iedereen is anders. Van geen enkel bedrijf zal een tweede zijn.

Het is belangrijker dan ooit dat je laat zien waarin je anders bent dan elke andere collega. Mensen hebben keuze uit een overvloed aan aanbod. Iedereen roept en lonkt. Hoe kom je niet boven dat geroep uit, maar val jij toch op?
De selectiecriteria veranderen naarmate bedrijven hetzelfde lijken te doen. Wanneer iedereen zijn aanbod op dezelfde manier de wereld in slingert, worden de selectiecriteria nauwer. Dáárom vindt er een verschuiving plaats binnen marketing.

onderscheidend vermogen voorbeeld - tony's chocolonelyDeze verschuiving houdt onder andere in, dat mensen nu eerst een band willen voelen met jou als persoon of met het bedrijf als merk. Daarna besluiten ze om bij je te kopen of niet. Denk aan Tony’s Chocolonely en Coolblue. Kijk naar hoe zij hun onderscheidend vermogen gieten in een boodschap. En hoe zij die boodschap vervolgens de wereld in slingeren.

Je onderscheidend vermogen tonen is cruciaal! En het kan zitten in een enkel detail.

Een paar voorbeelden

Zo produceert het ene administratiekantoor enkel de juiste cijfers en verzorgt het de aangiften aan de belastingdienst, spreekt het volgende kantoor de jaarlijkse ib-aangifte met je door en kijkt het laatste achter de cijfers en de geschiedenis in je aangiften om je te adviseren over toekomstige kansen en bedreigingen.

De ene businesscoach heeft zijn ervaring opgedaan in sales. Een collega kijkt met de blik van een bedrijfskundige naar je hele bedrijf, inclusief je inzet van personeel en bedrijfsprocessen.
Twee businesscoaches steken in op creatieve marketing, maar waar de eerste een strippenkaart biedt, gaat de ander een jaartraject met je aan. Of de een heeft enkel een online programma, waar de ander online en live mixt.

Onderscheid jij je echt nergens in? Dan misschien in de manier waarop je je doelgroep bereikt. Je invalshoek van je marketing kan al het verschil maken.
Denken al je concurrenten in producten? Jij in oplossingen.
Bloggen je collega’s over goede verkoopgesprekken en een relatie opbouwen met de klant? Accountmanagers zijn veel onderweg. Maak podcasts, die zij onderweg kunnen luisteren.
Heb jij een toponderhoudstip die de lak van de auto mooi houdt en deelt niemand die? Jij wel.
Liggen jouw kernwaarden op het gebied van zinvolheid en samenwerken, steek daar dan op in al je uitingen.
Deze voorbeelden onderscheiden in je aanpak en hebben een overlapping met je Persoonlijkheid oftewel branding.

Zoek. Lees de teksten van je belangrijkste concurrenten en vind het gat waar jij in stapt. Geen onderscheidend vermogen gevonden? Neem eens contact met mij op. Ik vind hem vast.

Of kijk naar je Persoonlijkheid… Die overlapt met je onderscheidend vermogen.

Ingrediënt 8.  Je Persoonlijkheid

Ben je zzp’er, dan richt je je Persoonlijkheid als snel op jezelf als gezicht achter je bedrijf (personal branding). Zoek echter ook naar de Persoonlijkheid in je bedrijf. Als mkb’er lijkt het vanzelfsprekend dat je insteekt op de Persoonlijkheid van je onderneming (corporate branding), maar vergeet de gezichten achter je bedrijf niet. Mensen doen immers zaken met mensen.

personal branding - PersoonlijkheidWaarschuwing

Nu schuilt er een gevaar in wanneer je alleen focust op personal branding. Mensen komen in dat geval af op de persoon achter het bedrijf. Zaken uitbesteden of je bedrijf verkopen is moeilijker. Steek je als mkb-bedrijf in op personal branding en vertrekt de medewerker, dan valt dat stuk branding weg. Dat geldt ook voor jou als oprichter en/of directeur van het bedrijf.

 

Mijn advies: focus op corporate branding en laat de gezichten achter het merk zien.

Persoonlijkheid zit in voorkeuren, stijl, de inrichting van je marketing tot en met de manier waarop jij en je medewerkers gekleed gaan, klanten helpen, praten en schrijven. Persoonlijkheid zit in huisstijl, de plek en inrichting van je kantoor, je uitgedragen meningen, je beeldmateriaal, je missie en visie, je aanpak en aanbod tot en met hoe je deze verpakt. Je ziet: Persoonlijkheid oftewel personal of corporate branding heeft een overlapping met onderscheidend vermogen.

Een paar voorbeelden

Mijn oude zwart-witfoto’s zijn onderdeel van mijn corporate branding. Mensen herkennen Van Vondel txt er direct aan. Ze zijn een aanknopingspunt en binnenkomer om het ijs te breken, evenals mijn achternaam (‘Is dat je echte achternaam?’ of ‘Ben jij familie van Joost van den Vondel?’). De manier en frequentie waarop ik blog, evenals mijn onderwerpen en inhoud maken zowel mijn eigen naam als mijn bedrijfsnaam tot een merk. Dit heb ik niet gecultiveerd. Zo denk ik dat het moet. Ik doe bovendien wat bij mij past en blog zoals ik praat. Ik doe zoals ik ben.

Neem een voorbeeld aan hoe veel grotere namen hun merk neerzetten. Merken als Ikea, Hello Fresh en Starbucks. Zij hebben een glasheldere missie en visie. En een speciale aanpak daardoor. Onderzoek hoe zij die uitdragen.

Nu jij

Kijk nu naar je eigen bedrijf en naar hoe jij jouw boodschap en alles dat daarachter zit, uitdraagt. Ook hier zit branding al in een detail als je kapsel of kleding. In het feit dat je handgeschreven kaarten stuurt naar klanten en relaties of ze op gezette tijden op een andere manier in het zonnetje zet.
Zo bundelt Marieke, een startend ondernemer in mijn netwerk, haar vele (fantastische) verhalen die zij opdeed in de kinderopvang in een gratis e-book. Daarmee geeft zij de broodnodige afwisseling op alle gebruikelijke informatie, waarmee we worden overladen.

Zo bouw je aan je merk en dat reikt dus verder dan jouw naam of die van je bedrijf.

Je kunnen identificeren met een naam als merk is cruciaal. Kijk naar Coca Cola. Ik las laatst over een onderzoek (sorry, ik weet niet meer waar), waarin mensen qua smaak kozen voor Pepsi, maar toch kozen voor Coca Cola. Waarom? Omdat ze zich identificeren met wat Coca Cola uitstraalt. Dáármee willen ze gezien worden!

In de volgende blog van deze serie vertel ik je over het bepalen van je boodschap, het laatste ingrediënt, voordat je aan de slag gaat met het schrijven van je promotieteksten.

Erinn en haar VIP-programma Copy 10 x Beter

Erinn begon ruim 1 maand geleden met het VIP-programma Copy 10 x Beter. We gingen een hele dag zitten om deze ingrediënten samen in te vullen. En kwamen tot een glasheldere boodschap, die zij op dit moment vertaalt in teksten voor haar website. Over een paar weken is haar website klaar om opnieuw gelanceerd te worden. Haar aanbod is nauwelijks veranderd, maar focus in haar boodschap wel. Op dit moment trekt ze al klanten naar zich toe en dat terwijl ze pas halverwege is. Zo werkt het.

Na de website stuur ik haar de templates die haar helpen om de teksten voor alle andere in te zetten middelen te schrijven. Een flyer, LinkedIn, socialmediaposts en dergelijke. En deze gepland wereld in te slingeren.

Erinn schrijft haar teksten zelf. Ze wordt bovendien stap voor stap begeleid door mij persoonlijk. Live of via telefoon/skype of mail. Over een paar maanden heeft ze een goed geoliede marketingmachine.

In het VIP-traject Copy 10 x Beter hoef je echter niet per se je eigen teksten te schrijven. Ik kan ze ook voor je opstellen. De voorbereiding blijft hetzelfde: we gaan 1 dag zitten en als het kan loop ik 1 of 2 dagdelen mee in je bedrijf. Daarna ga ik voor je aan de slag.

Binnenkort lanceer ik dit programma officieel. De inhoud staat echter al. Je kunt dus direct starten als je wilt.

vertel mij meer

 

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 3 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-deel-3/feed/ 0
Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 2 https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-verbindt-en-verkoopt-dan-pas-deel-2/ https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-verbindt-en-verkoopt-dan-pas-deel-2/#respond Mon, 27 Aug 2018 08:50:37 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11035 ‘Waarmee kan ik u van dienst zijn?’ Hij klinkt bijna ouderwets, maar de vraag draagt nog altijd alles in zich wat een goede verkoper nodig heeft om iemand te helpen. En aan hem of haar te verkopen. Alles zit erin: ‘Wat hebt u nodig?’ ‘Hoe kan ik u helpen de juiste keuze te maken?’ ‘Kán […]

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 2 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
‘Waarmee kan ik u van dienst zijn?’

Hij klinkt bijna ouderwets, maar de vraag draagt nog altijd alles in zich wat een goede verkoper nodig heeft om iemand te helpen. En aan hem of haar te verkopen. Alles zit erin: ‘Wat hebt u nodig?’ ‘Hoe kan ik u helpen de juiste keuze te maken?’ ‘Kán ik u helpen met wat u nodig hebt?’ En ook: hoe kan ik mijn aanbod aan de man brengen? En dat is de volgende stap, nadat jij je doelen en doelgroep helder hebt als je promotieteksten schrijft anno 2018 (en verder): waarmee ga je je klanten hepen? Oftewel, je zorgt dat je product of dienst naadloos aansluit bij het probleem van die groep mensen.

En dat doe je… zo.

Ingrediënt 4.  Zoek naar het grootste probleem

Veel bedrijven denken vanuit hun product of dienst en stellen hun verkopende teksten en marketing daarop af. Jouw beste klanten zijn echter op zoek naar een oplossing voor hun probleem en denken minder snel in de vorm van de oplossing.

Steek je marketinguitingen dus in vanuit hun probleem en op het resultaat van jouw oplossing in plaats van je product of dienst.
Wat is het grootste probleem van de mensen die jij het beste helpt?

Zoek naar de overkoepelende behoefte. Vraag aan je bestaande klanten waar zij op afkwamen en welk probleem jij oploste. Dat kan weleens iets anders zijn dan jij denkt…

Een voorbeeld van de overkoepelende behoefte

Stel, je hebt een allround administratiekantoor en ontwikkelde een eigen, online administratieprogramma. Een portal, die verder gaat dan de financiële administratie. Het programma is gemakkelijk uit te breiden met salarisadministratie en personeelsadministratie. Medewerkers kunnen zelfs online verlof aanvragen, de verslagen en voortgang van hun loopbaantraject inzien en dergelijke. En je klant heeft met een druk op de knop de overzichten die hij of zij wenst.

Je kunt de portal zelf promoten:
‘Wij hebben een speciaal ontwikkeld administratieprogramma…’
Of
‘Wilt u uw financiële, fiscale en personeelsadministratie zo inrichten, dat u meer ruimte hebt om u te richten tot uw kerntaken?’
Werkgevers willen een systeem dat hen ontlast, omdat het taken overneemt, fouten zoveel mogelijk uitsluit en betrouwbaar is. Een die zaken koppelt en daarmee gelieerde vakgebieden als personeelszaken en de financiële administratie verder vergemakkelijken. Die de werkgever zoveel mogelijk ruimte geven om zaken te doen, beleid uit te stippelen en… de zaken te kunnen doen die nodig zijn om het bedrijf gezond te houden en groei te stimuleren, indien gewenst.

Dat laatste is de overkoepelende behoefte.

Vervolgens bepaal je hoe je programma hem daarmee helpt.

Ingrediënt 5.  Zorg dat je aanbod hier naadloos op aansluit

Bepaal welke eigenschappen en deeloplossingen je product of dienst biedt om je beste klant echt te helpen. Sluit je product of dienst aan op de overkoepelende behoefte, de eigenschappen en deeloplossingen? Tot in elk detail? Alleen dan komen meer mensen uit je doelgroep op je aanbod af.

Even terug naar het voorbeeld

Even terug naar het administratiekantoor: welke zaken regelt de portal en hoe zorgen ze bij elkaar opgeteld dat je klant daadwerkelijk ontlast wordt als het gaat om de financiële en personele administratie? Met deze zaken richt je de portal in. Bepaal in hoeverre je hem aanpast op de wensen van de klant bovendien.

Mensen die op zoek zijn naar ‘ongeveer zo’n oplossing’ blijven komen, maar je focus ligt op de beste klanten.

Ingrediënt 6.  Je prijsstrategie

Je prijs of tarief is meer dan een bedrag dat je aan je product of dienstverlening hangt. Bij het bepalen van je prijsstrategie vallen 2 zaken samen:

  1. Je omzetdoel: bereken de haalbaarheid van je omzetdoel met het aantal dat je moet verkopen.
    Met je prijsstrategie bepaal je mede of en hoe hij haalbaar is
  2. Je prijsstrategie kunnen jou én je klanten verder helpen.
    Welke tijd voer jij wel en niet door in je uurtje-factuurtje?
    Kies je voor een pakketprijs of een prijs per stuk? Geef je korting en hoeveel?
    Bied je een stukprijs of een abonnement? Voor hoe lang en wat valt er wel onder en wat niet?
    Heb je vaste tarieven of maak je een prijs op maat?
    Creëer een win-winsituatie. Een jaarabonnement biedt garantie en continuïteit voor beide partijen, terwijl een kwantumkorting de kosten drukt bij de klant en meer omzet genereert aan jouw kant op korte termijn.
    Leg de voorwaarden en voordelen goed vast en tackle eventuele bezwaren.

Deze ingrediënten, samen met die van het eerste deel over copy anno 2018 geven je een stevige basis om mensen aan je te binden voordat je verkoopt.

Er zijn nog 2 ingrediënten voor promotietekst anno nu: onderscheidend vermogen en persoonlijkheid. Deze 2 zorgen dat mensen zich identificeren met jou en/of je bedrijf en vormen de sleutel om te komen tot promotietekst die eerst verbindt en dan pas verkoopt. Dat is waar marketing veranderde het afgelopen jaar, omdat mensen daar behoefte aan hebben: ze identificeren zich met jou als persoon of als bedrijf. Ze zoeken een gemene deler, iets dat resoneert, waarmee ze zich verbinden willen en kunnen.

Deze laatste 2 ingrediënten bespreek ik in de volgende blog van deze reeks.

VIP-programma Copy 10 x Beter

Alle ingrediënten voor een ijzersterke boodschap goot ik in het VIP-programma Copy 10 x Beter. En meer natuurlijk, want we zorgen vervolgens dat je boodschap daadwerkelijk wordt vertaald in teksten voor de middelen die nodig zijn om je doelgroep te bereiken. Zoals je in de eerste blog van deze serie lezen kon, heb ik Copy 10 x Beter nog niet officieel gelanceerd.

Erinn volgde het VIP-programma Copy 10 x Beter en gaf het volgende advies aan iemand in haar netwerk op LinkedIn: ‘Ik doe bij Esther van Vondel het VIP-traject en wist altijd al dat marketing belangrijk is, maar ik besef nu dat contentmarketing/copywriting/SEO echt een vak apart is. Esther beheerst dit tot in de puntjes. Ik ben blij dat ze in het dreamteam zit dat ik in de loop der jaren om mij heen heb geformeerd.’

daarover wil ik meer weten

 

 

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 2 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018-verbindt-en-verkoopt-dan-pas-deel-2/feed/ 0
5 Toptips voor een hoge ranking van je blog https://vanvondeltxt.nl/top-tips-hoge-ranking-blog/ https://vanvondeltxt.nl/top-tips-hoge-ranking-blog/#respond Mon, 20 Aug 2018 13:15:55 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=5031 Google kijkt naar meer dan SEO om te bepalen hoe hij je blog rankt. Het goed integreren van de juiste zoekterm alleen is dus onvoldoende. Ik geef je mijn 5 toptips voor een hoge ranking in Google.  1. Authenticiteit en uniciteit Google kijkt naar de inhoud van je blog. Jij wilt namelijk niet aansluiten in de rij […]

The post 5 Toptips voor een hoge ranking van je blog appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Google kijkt naar meer dan SEO om te bepalen hoe hij je blog rankt. Het goed integreren van de juiste zoekterm alleen is dus onvoldoende. Ik geef je mijn 5 toptips voor een hoge ranking in Google. 

1. Authenticiteit en uniciteit

Google kijkt naar de inhoud van je blog. Jij wilt namelijk niet aansluiten in de rij content, die steeds hetzelfde vertelt. Google wil zijn databank vooral vullen met verschillende informatie, als een bibliotheek die ook geen rij boeken heeft staan met hetzelfde verhaal, maar met een ander kaft.

Jouw bedrijf is ook als geen ander. Jullie visie is net even anders, het aanbod verschilt of jullie aanpak is anders. Dat wil je laten zien! Je blog is daar een uitstekende plek voor.

Doe het anders en zorg voor een superrelevant onderwerp en wees serieus over de inhoud. Daar worden je lezers én Google blij van. Breng verdiepingslagen aan en maak je content zo uniek. Daarvoor hoef je niet eens slimmer te zijn, maar slimmer te doen. Unieke content = betere content.

2. Autoriteit

Je laat graag zien hoe waardevol je blog is. Een zichtbaar goed gelezen blog trekt meer mensen als een terras waar al veel mensen zitten naast een leeg terras.

Zorg dat de meeste zichtbare interactie plaatsvindt bij je blog zelf.

Des te meer beweging er is van en naar je blog, des te meer Google je daarvoor beloont. Hij schuift zijn populairste content naar voren.

Reacties verzamelen

Zichtbare interactie creëer je onder andere door reacties uit te lokken. Dat begint bij je blog zelf door je reactieformulier onderaan elke blogpost, maar ook op je socialmediakanalen.

Een reactie lok je gemakkelijk uit door er simpelweg naar te vragen:
‘Wat is jouw mening?’
‘Heb jij een aanvullende tip?’
‘Hoe doe jij dit?’

Een reactie lok je ook uit door jouw visie over het onderwerp te geven of stelling te nemen.

Tip: reageer alsjeblief op elke reactie die je krijgt. Ga de interactie aan met je lezers en je netwerk, al is het enkel met een ‘dank je wel.’ Blijf netjes en professioneel, ook als iemand anders dat niet is.

Delen

Hoe meer je blog wordt gedeeld, des te hoger Google hem zet op de lijst ‘relevante content.’ En dat beloont hij door een hogere plek in zijn ranking.

Ook delen uitlokken is in principe eenvoudig. Voorwaarde blijft dat je content waardevol is.
Vraag je klanten, nieuwsbriefabonnees, netwerk en andere relaties om de blog te delen. Twitter is er helemaal gemakkelijk in: vraag gewoon om een retweet: ‘Je RT = dank je wel!’

Ook hier geldt: zichtbaar populaire content begint bij de blogpost zelf. Plaats een teller bij je social media buttons.

3. Maak je zoekterm actief

Mensen zoeken informatie. Zij stellen Google soms eerder een vraag dan dat ze een term van een of twee woorden invullen.
Kijk maar naar je eigen zoekgedrag. Wanneer jij bij voorbeeld zoekt naar informatie over hoe je een plug-in op je website installeert, zoek je misschien eerst naar ‘plug-in.’ Je maakt je zoekopdracht echter al snel specifieker, want dat ene woord geeft allerlei info die jij niet zoekt. Dus tik jij ‘hoe installeer ik een plug-in op WordPress’ in voor relevante hits.

Zorg dus voor een zoekterm die specifiek is, zoals ‘plug-in WordPress installeren.’

En maak je koptekst, je hoofdtitel, actief: ‘Hoe installeer ik een plug-in op WordPress?’ of ‘Zo plaats je…’ of ‘4 Stappen…’
Integreer je zoekterm in je koptekst, je SEO-titel en je meta omschrijving. Deze zorgen niet zozeer voor een hogere ranking, maar wel voor een betere vindbaarheid.

4. Google en afbeeldingen

Vergeet je afbeeldingen niet mee te nemen in je SEO. Vul de alt-tekst achter je afbeelding in op de website. Zo scoort hij mee in de zoekmachineoptimalisatie.

Zorg dat ze snel laden. Een page die langzaam laadt geeft slechte resultaten bij zowel Google als je bezoekers. Mensen zijn ongeduldig en klikken weg als ze langer dan 3 seconden moeten wachten: 40% klikt weg als het langer duurt. Uit onderzoek blijkt, dat 1 seconde vertraging in de laadtijd je 7% conversies en 11 % minder paginaweergaven oplevert.

Afbeeldingen die 1 Mb of groter zijn, vertragen je website. Er zijn speciale programma’s om ze ‘kleiner’ (lees ‘minder opslagruimte’) te maken, zoals Picasa.

5. De lengte van je blog

Waarom is onduidelijk, maar Google kijkt beter naar je tekst wanneer hij 300 woorden of langer is. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Unieke, korte content wordt goed opgepikt door Google. Je kunt er echter nauwelijks voldoende relevante informatie in kwijt. Ik adviseer deelnemers aan mijn blogtrainingen de blog minstens 400 woorden lang te maken om in elk geval relevante content te creëren.

Een blog van minstens 2.000 woorden is trend en ik kom blogposts tegen van meer dan 15.000 woorden. Ik begrijp het als dat jou nog een brug te ver is, maar een superwaardevolle, extra lange blog die veel beweging genereert, geeft Google al snel voorrang.

Je vraagt je wellicht af hoe zo’n lange blog gelezen wordt. Ik kan je vertellen hoe: mensen lezen de eerste alinea’s, want deze geven weer wat er komen gaat en delen vast wat speldenprikken uit, die hen aanzetten vooral verder te lezen.
Vervolgens scannen zij de tussenkoppen en lezen ze de eerste en laatste alinea van elk hoofdstuk. Wekt de tekst de nieuwsgierig, dan lezen ze hem helemaal.

Dit zijn mijn 5 toptips voor een hoge ranking van je blog.

Ik help ondernemers graag verder, maar vind jij dat ik toch iets overgeslagen ben in dit artikel en heb jij een aanvullende tip? Zet die dan hieronder door. Dank je wel!

 


Andere relevante blogonderwerpen, die jouw business vooruit helpen:

Zo zet je je blog multifunctioneel in voor (nóg) betere prestaties
De techniek achter je website en hoe die je vindbaarheid beïnvloedt
‘Ik is klein en zij zijn groot… en dat is heerlijk, hoor!’
Je geeft te weinig kennis weg! Waarom investeren in content werkt
Laat jij je netwerk op LinkedIn ongemoeid? Wat zonde!

Voelt een blog meer als een blok-aan-het-been? Hebben je mensen genoeg tijd, dan leren zij bij ons de fijne kneepjes van een doel treffende blog.

Word je liever ontlast, dan is uitbesteden een uitstekende optie.

 

The post 5 Toptips voor een hoge ranking van je blog appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/top-tips-hoge-ranking-blog/feed/ 0
Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 1 https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018/ https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018/#respond Mon, 20 Aug 2018 08:35:49 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=11020 De 10 ingrediënten van een goede reclametekst anno nu Trends in mijn vak volgen elkaar in een duizelingwekkend tempo op, lijkt het af en toe. Toen ik in 2012 begon met Van Vondel txt, deed bloggen zijn intrede in Nederland en stonden Instagram en videomarketing in de kinderschoenen. Je mocht koud bellen met opgekochte telefoonlijsten […]

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 1 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
De 10 ingrediënten van een goede reclametekst anno nu

Trends in mijn vak volgen elkaar in een duizelingwekkend tempo op, lijkt het af en toe. Toen ik in 2012 begon met Van Vondel txt, deed bloggen zijn intrede in Nederland en stonden Instagram en videomarketing in de kinderschoenen. Je mocht koud bellen met opgekochte telefoonlijsten en Facebook gaf je nog een normaal bereik. Promotietekst bestond uit informatie van je product of dienst. Je gebruikte grote woorden om op te vallen.

De wereld van reclamemaken is behoorlijk veranderd.

Copywriting oftewel het schrijven van promotietekst is in deze 6 jaren tijd op zijn kop gezet. Goede copy verandert mee met de trends binnen marketing. Wil je klanten trekken, online of offline, dan is de promotie van je product of dienst samen met een referentie niet meer genoeg. De potentiële klant zoekt steeds meer de verbinding met het bedrijf achter het aanbod. Reclamemaken draait om de connectie die jij maakt met je doelgroep. Een doelgroep die zichzelf wil herkennen, erkenning wil en zich identificeert met jouw bedrijf.

Ik noem het Copy 10 x Beter.

Promotie, ongeacht of het per geschreven of gesproken woord is, bestaat anno 2018 (en verder) uit de ingrediënten, die ik je stap voor stap uitleg in deze blogserie.
Heb je met een van de stappen niet zoveel en wil je hem daarom overslaan? Dat kan, maar dat heeft effect op de uitkomst. Ik leg je uit, waarom.

Copy 10 x Beter: Een goede voorbereiding van je promotie is het halve werk

Een effectieve promotietekst heeft de juiste boodschap. Je komt alleen tot de juiste boodschap als jij precies weet hoe deze luidt. En dat vergt voorbereiding.

Ingrediënt 1.  Je doelen

Als ondernemer heb je wensen, behoefte en dromen. Je wilt groeien en minder hard werken, een investering doen, 2 x per jaar op vakantie, meer investeren in je oude dag, voorkomen dat je (weer) ziek wordt, je focus gaandeweg de jaren verleggen of ruimte hebben om die ene hobby op te pakken. Met andere woorden: je wilt lekker ondernemen en lekker leven.

Ja, je leest het goed: je doelen gaan wat mij betreft altijd over je bedrijf én je privéleven. Je kunt bij voorbeeld willen groeien met je bedrijf, maar als er thuis gemopperd wordt omdat je er zelden écht bent, voldoet je doel niet. Hij is incompleet.

Kijk dus goed wat jouw wensen, behoeften en dromen zijn. Bereken wat ze kosten, op welke termijn je ze bereiken wilt en reken zo je omzetdoel uit.

Ga bovendien na wat je andere doelen zijn. Je wilt mensen bij voorbeeld ergens van bewust maken, een beweging creëren of je kinderen een bepaald voorbeeld geven. Zo wil ik de mijne bewust maken van hun keuzes en het feit dat ze onderdeel zijn van een groter geheel dan enkel hun eigen kring. Ze deden fanatiek mee met onze #waterchallenge.

Waarom doelen stellen werkt?

  1. Omdat je straks precies kunt berekenen of je met je aanbod tot je omzetdoel kunt komen
  2. Omdat je zo heel gericht dat verschil kunt maken
  3. Omdat je je zo beter focust op het aantrekken van de klanten die jij wilt
  4. En/of omdat je zo gericht kunt bouwen aan een fijne onderneming en een prettig leven.

Doelen stellen doe je dus niet in het wilde weg. Door het op deze manier te doen, weet je waarvoor je onderneemt. En die wetenschap geeft je focus en helpt je door moeilijke tijden heen.

Je doelen komen in een volgend ingrediënt bovendien terug: je aanbod.

Ingrediënt 2.  Je doelgroep

Je wilt je promotietekst richten tot een groep mensen.
Ik ontmoet geregeld ondernemers, die aan een groeiplafond zitten, omdat ze niet nóg harder kunnen werken, maar wel willen groeien. Als ik met hen aan het werk ga, ontdekken we, dat ze hun doelgroep glashelder denken te hebben. Deze hebben ze echter jaren geleden vastgesteld. Hereiken we de doelgroep opnieuw, dan zie ik de opluchting als de kwartjes vallen en ze weer richting krijgen in wat ze doen.

Je doelgroep bepaal je door te kijken wie jij het beste en/of het liefste helpt op dit moment tot maximaal 2 jaren terug:

  1. Je beste klanten zijn blij en verhogen je omzet. Daarmee bereik jij je doelen gemakkelijker, terwijl zij niet onnodig tijd van je opslokken
  2. jij kunt je groeiwens verwezenlijken, terwijl je niet harder, maar het liefst zelfs minder hard werkt. Ik weet dat druk zijn een statussymbool is in Nederland. Ben je druk, dan ben je ook succesvol. Niets is minder waar… en dat schrijft een onderneemster die graag werkt!
  3. het geeft je de ruimte die je nodig hebt om af en toe afstand te nemen van je bedrijf. Het helpt je op tijd te ontspannen en andere dingen te doen. En het geeft je ruimte om naar je bedrijf te kijken en te zien waar bedreigingen en mogelijkheden liggen. En dat geeft je superfocus.

Leg je focus dus op de klanten die jij echt verder helpen kan. En die jouw bedrijf echt verder helpen. Zoek die win-winsituatie.
Maak van elke doelgroep een persona (klantprofiel), zodat je bij elke tekst die je schrijft die persoon voor je houdt.

Komen er geen andere klanten meer op je aanbod af? Jawel, maar je focus ligt op de klanten die je het allerbeste bedienen kunt.

Kun je meer dan 1 doelgroep hebben? Jazeker, maar niet meer dan 3. Heb je er meer, dan verwart dat en is je boodschap niet meer glashelder over te brengen.

Ingrediënt 3. Waar zitten deze mensen?

Vervolgens onderzoek je waar deze beste potentiële klanten zitten. Online én offline.
Weet je waar je doelgroep zich bevindt, dan weet je welke middelen je inzetten moet.

De volgende ingrediënten van je promotietekst anno 2018

In de volgende blogs van deze reeks bespreek ik hoe jij je aanbod naadloos aansluit op je doel en doelgroep. En hoe je je voorbereiding afrondt met je onderscheidend vermogen en Persoonlijkheid (personal of corporate branding) En je verhalen.

Copy 10 x Beter: Erinn

‘Promotietekst schrijven is een vak,’ wist ze.
Erinn schrijft karakterprofielen voor bedrijven die een vacature hebben of in een reorganisatie zitten en personeel wil, dat een aanvulling is, past bij de functie en het bedrijf, dat met plezier werkt en blijft. Geen mismatches meer.

Een maand geleden klopte ze bij mij aan op LinkedIn. Ze geloofde niet zo in alle marketingadviezen, had al duizenden euro’s uitgegeven aan hulp, maar was niets verder gekomen. Ze bood mij een gratis kennismakingsprofiel aan. Ik wilde een gratis webscan teruggeven. Dat wilde ze niet, want ze deed er toch niets mee.
Erinn stuurde me er echter een e-mail achteraan. Ze zat vast, maar durfde niet zo goed meer.

Herken je dat? Ikzelf wel. Marketing is een vakgebied waarin veel middelen en technieken bij elkaar komen. Het lijkt daardoor moeilijk om eruit te halen wat bij jouw bedrijf past. En bij jouw doelgroep. Daarom ga ik uit van wat bij jouw bedrijf past in plaats van dat ik je bedrijf in een keurslijf stop. Voor iedereen werkt marketing namelijk weer net iets anders.

En daar was Erinn tegen aangelopen. Ik was inmiddels blij met mijn kennismakingsprofiel. Hij klopte als een bus! Ik zag mijn sterke kanten en mijn valkuilen. Er vielen best wat kwartjes.
‘Weet je wat?’ zei ze, ‘Doe mij die gratis webscan maar. Ik moet verder en hier val ik me geen financiële bult aan.’

De webscan bleek haar de helderheid te geven die ze nodig had om verder te gaan. Alleen…
‘Dat is best veel werk. En met mijn website alleen ben ik er natuurlijk niet.’

VIP-programma Copy 10 x Beter

Op dat moment was ik net begonnen met het bouwen van een nieuw traject, het VIP-programma Copy 10 x Beter. Ik vertelde dat ik daarmee bezig was en legde haar de werkwijze voorzichtig voor, denkend dat ze daar nooit voor zou gaan.

Maar ze deed het en ondanks de vakantie en de hitte (het werd af en toe 33 graden in mijn werkruimte) hebben we de voorbereidingen en de eerste webteksten in 1 maand tijd gedaan.
We zijn 1 dag gaan zitten op een inspirerende plek (op dat moment zochten we vooral de koelte op) om de hele voorbereiding te doen. Ze gebruikt de templates en stappenplannen die ik heb ontwikkeld en voor haar op maat maak en komt zo snel steeds een stap verder.

Ik heb het VIP-programma Copy 10 x Beter nog steeds niet officieel gelanceerd, maar inmiddels zijn 2 klanten begonnen.

Dit schreef Erinn na de dag samen: Het was een super nuttige sessie. Nu al kan ik het VIP programma Copy 10 x Beter iedere ondernemer die vanuit een gedegen basis wil werken en zijn content marketing op orde wil hebben aanraden. Het geeft enorm veel inspiratie om de schouders er goed onder te zetten.’

Zij heeft focus en dat maakt ondernemen zoveel leuker en gemakkelijker!

De komende tijd lanceer ik de 3 vormen van Copy 10 x Beter officieel. Inmiddels is er echter een 2e bedrijf begonnen. Hun doel is naamsbekendheid opbouwen in een vakgebied waarin ze veel concurrentie hebben. Hun teksten besteden ze uit.

Ben je geïnteresseerd, omdat ook jij tegen een groeiplafond aanzit en je promotie een update gebruiken kan? Neem dan contact met me op. Het traject heb ik dan nog niet gelanceerd, het programma zelf staat al praktisch voor je klaar.

daarover wil ik meer weten

The post Promotietekst anno 2018 verbindt en verkoopt dan pas, deel 1 appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/promotietekst-anno-2018/feed/ 0
Meestgebruikte marketingtermen: wat betekenen ze en hoe gebruik je ze? https://vanvondeltxt.nl/meestgebruikte-marketingtermen-betekenis/ https://vanvondeltxt.nl/meestgebruikte-marketingtermen-betekenis/#respond Mon, 13 Aug 2018 06:43:57 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=6583 De wereld van marketing lijkt knap ingewikkeld en kan overweldigen. Voortdurend veranderen dingen en bijna alle jargon is in het Engels. Zie jij met al die marketingtermen nog wat verstandig is voor jouw bedrijf? Nee? Laat mij dan proberen je kluwen wat te ontwarren. Ik geef je een korte uitleg bij de marketingbegrippen, die je […]

The post Meestgebruikte marketingtermen: wat betekenen ze en hoe gebruik je ze? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
De wereld van marketing lijkt knap ingewikkeld en kan overweldigen. Voortdurend veranderen dingen en bijna alle jargon is in het Engels. Zie jij met al die marketingtermen nog wat verstandig is voor jouw bedrijf?

Nee? Laat mij dan proberen je kluwen wat te ontwarren.

Ik geef je een korte uitleg bij de marketingbegrippen, die je waarschijnlijk het vaakst tegenkomt. En tips, waarmee jij verder komt.

Marketingtermen, hun uitleg en inzetbaarheid

  1. Marketing

Laat ik direct in huis vallen met een van de meestgebruikte (en -misbruikte) marketingtermen. Marketing is alles wat draait om promotie en verkoop: marketing koppelt mensen uit je doelgroep aan je product of dienst.

Marketing zit in alles: het voorstelrondje bij een vergadering van ondernemers, de kleuren en het lettertype van je huisstijl, je pay-off, het telefoontje naar een aankomende klant, de manier waarop je je kleedt en in elke marketinguiting naar de buitenwereld. Het zit zelfs in de attentie die je stuurt als je klaar bent met je opdracht, het telefoontje om je klant persoonlijk te feliciteren met zijn eerste kleindochter. Zelfs in hoe de toiletten eruit zien in je kantoor.

Marketing is een vies woord en vele ondernemers blijven er graag verre van.

Marketing is echter dé manier om degenen te vinden, die jou echt nodig hebben! Je bent ooit begonnen om zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te helpen.

Marketing is het bindmiddel tussen de hulp die jij biedt en de mensen die er, latent of actief, naar zoeken. Of zelfs naar snakken.

  1. Copy en copywriting

Het woord ‘copy’ komt van ‘copywriting.’ Er zijn mensen die beweren dat ‘copywriting’ staat voor ‘teksten kopiëren,’ maar als jij het vak zo invult, wordt Google geen vriendjes met je. Letterlijk gekopieerde tekst bestraft hij door je uit zijn ranking te halen. Er zit bovendien auteursrecht op de originele tekst.

‘Copy’ is tekst.

‘Copywriting’ is het schrijven van commerciële tekst. Tekst die de verkoop van je product of dienst stimuleert dus.

Copywriting en tekstschrijven worden als marketingtermen vaak door elkaar gebruikt, maar dat klopt niet helemaal.
Copywriting is een specialisme binnen het vak van tekstschrijven. Tekstschrijvers schrijven vaak jaarverslagen, handleidingen, algemene voorwaarden en andere informatieve teksten. Zij zijn erin gespecialiseerd om zaken helder uit te leggen. Vaak heeft een tekstschrijver een specialisme.

Een copywriter zorgt, dat je tekst van lezers klanten maakt.

De ene copywriter schrijft bovendien long copy: de teksten voor de website, brochure en acquirerende mailing, enzovoort. Lange tekst dus. De ander is deskundig in het opstellen van short copy: advertenties, tv- en radiocommercials, advertorials en dergelijke.

Kijk dus goed welke tekstschrijver jij nodig hebt voor je tekst.

  1. Online of digitale marketing

Ik heb lang de marketingtermen online marketing en digitale marketing als twee verschillende begrippen beschouwd. Ik kon het onderscheid echter onvoldoende zien, dus ging ik het na.

Online marketing is alles wat je als bedrijf, maar ook als persoon, laat zien op het Internet. Je website, je zakelijke socialmediaberichten, je mailing en advertenties, maar ook je persoonlijke berichten, de ondertekening van je e-mails vallen daaronder.

Wat jij en je medewerkers online doen werkt door in het imago van je bedrijf.
Hoezo?
Ik laat hem je even voelen: stel, een van je accountmanagers in de buitendienst zet een serie foto’s van zijn uit-de-hand-gelopen stapweekend zien: blote bovenlijven, grote bierpullen, dansend op tafels, gekke gezichten trekkend, de broek iets te ver afgezakt.
Voel je hem?
Of dit: een medewerker laat op haar socialmediakanaal weten dat ze eindelijk weekend heeft en heeft een klaagzang over haar werk en over jou als werkgever. Ze eindigt met ‘wat een k..bedrijf!’ Dit, terwijl jij, als haar werkgever, net een vacature geplaatst hebt op hetzelfde kanaal, jubelend over de fijne sfeer en zo…
Tja…

Je ziet dat alles wat online gebeurt, je imago mede bepaalt. Online marketing gaat dus verder dan de bedrijfssite en die ene mailing.

  1. Offline marketing

Offline marketing een van de meest onderschatte marketingtermen. Het bevat alles wat op papier staat of wat live is, waarbij je aanwezig bent in dezelfde ruimte als de ontvanger van je boodschap.

Je afspraak bij de klant, je flyer en brochure, je logo aan het pand, je visitekaartje en je presentatie voor een groep mensen vallen dus allemaal onder offline marketing.

Je presentatie of klassikale training kun je natuurlijk opnemen en online zetten.

Marketingtip

Offline en online marketing gaan hand in hand: alleen vanachter je scherm ondernemen werkt niet, omdat mensen zakendoen met mensen. Zij willen je ook zien, met je praten, je live ontmoeten. En alleen offline ondernemen is in deze tijd ook steeds ingewikkelder. Vanaf 2018 is koude acquisitie verboden en je hebt geen tijd om hele dagen te netwerken. En je vaste klanten en je netwerk zullen nu nog mensen doorsturen, maar in hoeverre wil je daar 100% op blijven leunen?
Heb je graag zoveel mogelijk zelf in de hand hoe je aan je klantenbestand bouwt en opdrachten binnenhaalt? Maak dan een mix van online en offline marketing.

  1. Inbound marketing

Inbound Marketing is een marketingstrategie die maakt, dat mensen uit je doelgroep je bedrijf vinden op het moment dat zij dat nodig hebben of willen. De meest bekende vormen van inbound marketing zijn de blog en de gratis weggever (download). Mensen lezen (of kijken/luisteren) die, wanneer ze naar deze informatie op zoek zijn of besluiten er meer over te willen weten.

Inbound marketing zit echter ook in zoekmachineoptimalisatie oftewel SEO, waarmee je je bedrijf online goed vindbaar maakt voor die groep, die je aanbod zoeken. En in de koopknop onderaan je landingspage, waarmee je mensen de eigen keuze geeft in te gaan op je aanbod.

Je kunt inbound marketing onderdeel laten uitmaken van je sales funnel, dat ik later uitleg. Daarmee trek je gemakkelijker klanten aan en stijgt je omzetgroei met minder moeite.

  1. Outbound marketing

Outbound marketing is een marketingstrategie, die gebaseerd is op het naar buiten brengen van je aanbod, je kennis en andere boodschappen, ongeacht of mensen erop zitten te wachten of niet.

Socialmediaberichten, een acquirerende mailing naar een adressenlijst die je hebt gekocht en je pitch voor een willekeurige groep mensen vallen onder outbound marketing.

Marketingtip

De ervaring leert, dat een combinatie van online en offline marketing en inbound en outbound marketing het beste werkt.
Je wilt als ondernemer zoveel mogelijk sturen aan het roer van het werven van bij voorkeur de beste klanten, ook buiten je eigen netwerk en dat van je netwerk. Mensen maken bovendien graag persoonlijk kennis met het gezicht (of de gezichten) achter je bedrijf en je aanbod, maar hebben ook graag een gemakkelijke manier om meer te weten te komen over je kennis en kunde, je producten of diensten. Een mix van online en offline en inbound en outbound marketing tikt al deze boxen af.

  1. Influencer marketing

‘Influencer’ is Engels voor ‘beïnvloeder.’
Influencer marketing is een marketingstrategie, waarin een persoon of groep invloed uitoefent en daarmee het gedrag van zijn netwerk, meestal volgers, mede bepaalt. Denk aan Enzo Knol en wat hij in beweging zet wanneer hij het heeft over zijn nieuwste gadget. Of aan Your van ’t Hek en zijn invloed op Buckler bier.

Dit is echter een vorm van influencer marketing: je zet iemand of een groep met een groot bereik op met name social media, veel engagement met zijn (of haar) publiek, veel volgers, likes en reacties en berichten die vaak gedeeld worden in voor jouw merk, product of dienst.

De andere vorm is zelf influencer worden. Marketeers stellen, dat dit eigenlijk alleen weggelegd is voor B2C, maar daar ben ik het slechts deels mee eens. In mijn vakgebied is influencer marketing bij voorbeeld een veelvoorkomend verschijnsel. Zelf influencer worden begint met een groot bereik van minstens 10.000 volgers op een socialmediakanaal.

Influencer marketing is een van marketingtermen in opkomst.

  1. Branding

Branding heeft te maken met hoe jij wilt dat mensen je merk, je bedrijf en/of je product of dienst herkennen en hoe zij zich ermee identificeren op een positieve manier.

Branding zit in onderscheidingsvermogen en identiteit en deze breng je tot uiting in al je marketingactiviteiten. Denk aan Cool Blue en hun blauwe dozen. Aan de gekke situaties die de reclamespot voorspiegelen van Centraal Beheer en de pay-off die ze daarbij gebruiken: Even Apeldoorn Bellen. Of aan Klaverblad en hun motto om geen trucs uit te halen: Als Je Maar Lang Genoeg Gewoon Blijft, Word Je Vanzelf Bijzonder.

Branding zit overal in: de kleur van je logo en je huisstijl, je bedrijfscultuur, het communiceren van hoe jij met je klanten omgaat, wat bijzonder of gewoon anders is. En hoe jij je als merk neerzet in al je marketinguitingen.

  1. Contentmarketing en content

Contentmarketing is een onderdeel van marketing. Waar het bij marketing draait om rechtstreekse promotie echter, draait het bij contentmarketing om het delen van kennis. Ook bij contentmarketing is het uiteindelijke doel de verkoop stimuleren, maar op een andere manier.

Marketing is je aanbod- en landingspage, je homepage, je acquisitiebrief, koud bellen, je mailing en je advertentie.

‘Content’ betekent letterlijk ‘inhoud’ en in marketingtermen kun je dat lezen als ‘inhoudelijke informatie.’  Je blog, E-book, checklist, training, lezing, je open dag en de video daarvan bevatten content.

Alles waarin je je kennis en kunde deelt en waarmee mensen kennismaken met je bedrijf en de mensen achter het bedrijf is contentmarketing.

Kennismaken en kennis delen zijn essentieel in je marketing. Contentmarketing is zelfs niet meer uit te vlakken binnen marketing: in de wirwar van ‘komt dit zien, komt dit zien!’ zoeken mensen naar informatie die hen vertelt of jouw bedrijf en jouw product of dienst echt bij hen past. En dat kun je nauwelijks kwijt in je directe promotie. Maar wel in je blog, je tips op social media, je rondleiding in het bedrijf, je checklist die ze kunnen downloaden en…

Contentmarketing geeft je automatisch onderscheidingsvermogen en trekt niet alleen meer, maar de beste klanten als je het goed aanpakt.

  1. Blog en blogpost

Dit lijkt juist een van de gemakkelijkste marketingtermen. Je komt hem immers overal tegen dus wie weet nou niet wat een blog is? Ik vind het echter niet zo vreemd, dat mensen de blog verwarren met bij voorbeeld de nieuwsbrief. Ik krijg dan ook af en toe het verzoek om de blog te verzorgen, terwijl ze de nieuwsbrief bedoelen.

De blog staat voor een serie artikelen, is een aparte functie op je website en ziet er anders uit dan elke andere page. Misschien lijkt hij op je referenties.

Een blogpost is een artikel. In je blogposts deel jij vooral de kennis in je bedrijf, gebaseerd op die kennis, kunde en ervaring, maar ook op je visie en missie en je onderscheidingsvermogen.

Zo kan ik een blog schrijven over blogonderwerpen (wat ik trouwens ook heb gedaan), maar hij geeft gedeeltelijk andere informatie dan mijn collega’s, die daar ook al eens over geschreven hebben. Waarom? Omdat ik graag iets anders meld. Iets meer ook dan de meeste. Ik houd van eenvoud, maar ga ook graag de diepte in, zodat jij echt verder komt.

Jij hebt een mening over jouw vak, jouw tak van sport en je hebt je eigen kennis en kunde in huis. En specifieke kennis en ervaring, anders dan ieder ander. Welke zijn dat?

Laat mensen kennismaken door dit allemaal te delen via je blog. Zet elk artikel onder de blogfunctie, het liefst in het hoofdmenu op je website en deel deze online én offline.

Een paar blogtips

  • Blog met grote regelmaat. Daarmee bedoel ik niet ‘vaak,’ maar op een vaste tijd. Blog je eens per week, sla dan zelden of nooit een week over en plaats hem elke keer op dezelfde dag en op praktisch hetzelfde tijdstip. Mensen haken aan als je consequent bent en verliezen je snel uit het oog als je dat niet bent
  • Maak van tevoren een blogplan met een lijst onderwerpen, een planning, wie wat doet, de deadlines en een plan over het delen van je blogposts
  • Zorg dat je wat anders meldt dan je concurrenten. Het onderwerp kan hetzelfde zijn, je invalshoek is anders, je gaat meer in detail of komt met voorbeelden en tips waar anderen op de vlakte blijven
  • Zorg dat elk artikel share buttons en een contactformulier heeft, zodat mensen hem gemakkelijk kunnen delen en een reactie kunnen achterlaten.
  1. Nieuwsbrief/E-zine

Eindelijk een Nederlandstalige onder de marketingtermen: de nieuwsbrief (in het Engels E-zin of gewoon newsletter).

Laat me je beginnen met uitleggen wat het verschil is tussen de blog en de nieuwsbrief. Waar iedereen bij de blog kan, omdat hij openbaar is, wordt de nieuwsbrief per e-mail verstuurd naar een vaststaande groep mensen, die deze ontvangen willen. Deze mensen hebben bij voorbeeld iets gedownload of zich rechtstreeks ingeschreven op jouw mailinglijst, nadat ze daar toestemming voor gaven. Ze kunnen bovendien bestaan uit oude en bestaande klanten, partners en leveranciers.

De nieuwsbrief wordt periodiek verstuurd, bij voorkeur op een vast tijdstip.

Een paar nieuwsbrief-/E-zinetips

  • Zorg dat je eerste intentie kennis delen is in plaats van promotie. Op overwegend promotieacties haken mensen af
  • Koppel je blog aan je nieuwsbrief. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Het scheelt je tijd en energie. En hoofdbrekens over waar je het nu weer over hebben moet.
  1. SEO en zoekmachine(optimalisatie)

SEO staat voor Search Engine Optimalization oftewel zoekmachineoptimalisatie. Via zoektermen in je online boodschap maak je het mensen gemakkelijker je website, je bedrijf en je aanbod of andere informatie (zoals je blog) te vinden in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo.

Deze zoektermen integreer je in je tekst, achter je video, afbeeldingen en achter je website in de SEO-titel en de meta omschrijving. Deze 2 laatste worden getoond in de zoekmachines.

SEO Google voorbeeld

Hoe beter je zoektermen en hoe beter deze zijn geïntegreerd, des te beter je doelgroep je boodschap vindt en des te hoger je door de zoekmachines wordt gerankt (= de plek waar je staat… en je staat het liefst bovenaan).

Marketingtip

SEO-geschreven teksten zijn echter vaak onaantrekkelijk, niet ingestoken op je doelgroep, maar enkel op vindbaarheid. En Google, Yahoo en Bing zijn en worden niet je klanten. Zij zijn enkel hulpmiddelen om je klant te bereiken.
Schrijf daarom je tekst op basis van wat je doelgroep weten wil en moet en integreer daarna de zoektermen.

  1. SEA

SEO is de afkorting van Search Engine Advertising oftewel zoekmachineadverteren. Je koopt advertentieruimte boven of onder de ‘natuurlijke’ zoekresultaten. Daarvoor bied je in een veiling op de zoektermen (ook wel keywords genoemd) die je gebruiken wilt in je advertentietekst. SEA is dus gekoppeld aan een zoekopdracht in een zoekmachine.

Google, de meestgebruikte zoekmachine, gebruikt Google AdWords voor SEA.

Google SEA voorbeeld

  1. Conversie en converteren

Nog 2 marketingtermen die Nederlands zijn, al zijn ze vernederlands Engels.

‘Conversie’ staat voor ‘verkoop.’
En ‘converteren’ dus voor ‘verkopen.’
Dat kan ook een gratis iets zijn, zoals een deelactie, een duim omhoog onder een facebookbericht of een reactie.

Ik gebruikte deze marketingtermen vaak, tot ik merkte dat dat niet de taal is die mijn doelgroep spreekt.

  1. Sales funnel en up sell

Je sales funnel zet leads om in klanten door ze gaandeweg te leiden van een bezoek op je website naar (het liefst je high-end)aanbod. Dit begint bij een bezoek aan je website, waar ze bij voorbeeld iets downloaden. Met de gegevens die je verzameld hebt met je opt-informulier bied je hen vervolgens content, zoals een videoserie en/of een nieuwsbrief en andere triggers die leiden naar het uiteindelijke aanbod. Is dat aanbod bij voorbeeld een online training, dan heb je hen onderweg bij voorbeeld een preview gegeven door een gratis les. Heb jij je training eenmaal verkocht, dan kun je aan het eind een up sell doen (een extra aanbod, vaak aanvullend op de eerste aankoop), zoals een aantal persoonlijke coachingssessies.

  1. High-endproduct of -dienst

Je high-endproduct of -dienstverlening is je product of dienst, die jouw klant het allerbeste helpt. Het aanbod, waarmee hij of zij het verst komt, met de beste service of begeleidingsvorm en de meeste intensiteit. Hij is bovendien het duurst in aanschaf, maar dan heb je ook wat! En aan die prijs hangt een grote belofte, die jij helder communiceert in je commerciële tekst.

Ben je autodealer van Mercedes? Je high-endproduct kan simpelweg je duurste type in zijn klasse zijn, inclusief alle toeters en bellen en een onderhoudscontract en wegenwachtservice.

Als kuuroord kan je high-enddienst bestaan uit een arrangement zijn voor 3 dagen, inclusief hotelovernachtingen, ontbijt en diner a la carte en elke dag een bijzondere kuur met keuze uit 5 speciale behandelingen. Je krijt bovendien elke dag een schone badjas en slippers hoef je ook niet zelf mee te nemen.

Mensen gaan niet snel zomaar over tot de aanschaf van je high-endaanbod. Daarom is het handig ze eerst laagdrempelig kennis te laten maken met je bedrijf, met jou en met wat jullie voor hen kunnen betekenen. Bij een autodealer is dat in de vorm van een proefrit, in je spa door coupons voor een dagje weg te geven voor een lage prijs.
Zorg dus voor een goede sales funnel naar je high-endaanbod.

  1. SEO-titel

SEO, SEA, de SEO-titel en meta omschrijving zijn marketingtermen die rechtstreeks te maken hebben met de zoekmachines en vindbaarheid.

De SEO-titel is iets anders dan de koptekst (de hoofdtitel in je tekst). De koptekst staat als hoofdtitel boven je tekst. De SEO-titel vul je in achter je website. Wanneer je Yoast gebruikt als SEO-tool, vul je deze in in het vak achter ‘SEO-titel.’

De SEO-titel is zichtbaar in Google of een andere zoekmachine (zie de rode pijl in de afbeelding).

SEO-titel

Marketingtips

  • Zorg dat de SEO-titel niet langer is dan de ruimte die je hebt en begin bij voorkeur met je zoekterm, maar haal daarmee geen capriolen uit. Een aansprekende, prikkelende titel is belangrijker dan vindbaarheid.
  • Beschouw je SEO-titel en je meta omschrijving (hieronder uitgelegd) als je Google Adwords advertentie, uitnodigend, nieuwsgierig makend, een belofte uitsprekend en concreet.
  1. Meta omschrijving

De meta omschrijving staat onder de SEO-titel in de zoekmachine (zie de rode pijl in de afbeelding hieronder).

meta omschrijving

Je meta omschrijving vul je ook in achter je website in je SEO-tool (zoals Yoast). Je hebt 2 korte regels ruimte voor je samenvatting. Doe hier een belofte over wat mensen hier vinden of over een resultaat. Behandel je meta omschrijving samen met je SEO-titel dus als een advertentietekst, zeker waar het gaat om je product of dienst, maar ook wanneer het gaat om een blog, Over Ons of je contactpagina.

  1. H1- en H2-koptekst

Google en de andere zoekmachines crawlen (doorzoeken) je website naar relevante informatie. Zij zien het verschil tussen een koptekst (titel, ondertitel of subtitel) en de rest niet wanneer je deze enkel dik of cursief drukt en/of een andere kleur geeft. Jij wilt echter wel, dat Google (of welke zoekmachine dan ook) je teksten goed op waarde schat.

Geef je kopteksten daarom een code mee. Hoofdtitels verdienen een H1-code, onder- en subtitels een H2-code en markeer de kopjes daaronder als H3-koptekst. Deze codes geven aan, dat deze teksten extra belangrijk zijn.

Je hoofdtitel (H1-koptekst) is het eerste dat mensen vaak zien. Maak die ‘finger licking good!’

koppen en tussenkoppen

  1. Opt-informulier en pop-upscherm

Wanneer je wilt dat mensen iets downloaden of aanvragen of bij voorbeeld een E-book aanschaffen, heb je dat graag geautomatiseerd. Je wilt bovendien hun gegevens, zodat je contact kan houden voor een grotere aankoop.

Die gegevens vullen zij in op een opt-informulier. Deze staat op je website, je facebookpagina of een ander platform en is altijd online. Je kunt hem overal plaatsen op je webpages en hem aanbieden via een pop-upscherm. Dat pop-upscherm komt naar voren wanneer mensen je website bezoeken, vaak over de page die zij bezoeken heen. Zorg dat ze hem gemakkelijk kunnen wegklikken, ook op hun tablet of smartphone.

voorbeeld pop-upscherm met opt-informulier

Marketingtips

  • Laat mensen slechts een paar velden verplicht invullen. Hoe meer ze moeten invullen, des te eerder ze afhaken. Vaak is een naam en e-mailadres genoeg. Werk je B2B, vraag dan eventueel ook een bedrijfsnaam
  • Een pop-upscherm is zijn glans verloren de laatste tijd. Je gratis weggever staat tegenwoordig bij voorkeur in je header, echter niet op je aanbodpagina’s om mensen niet weg te leiden van je betaalde aanbod.
  1. Share buttons

Heb je een page op je website, die je graag zoveel mogelijk gedeeld wilt hebben, zet er dan share buttons bij. Deze staan boven- of onderaan je page, soms aan de zijkant en maken het super gemakkelijk om de page te delen met alle socialmediakanalen. Ik schrijf expres ‘alle,’ want ik zie nog weleens, dat de page alleen gedeeld kan worden met de socialmediakanalen, waarop de eigenaar van de website zit. Mensen kunnen echter op andere kanalen zitten en je informatie daar willen delen.

Weet je niet waar je de share buttons plaatsen moet? Doe het dan in elk geval bij je blog. Elk artikel hoort ze te hebben. Zet er eventueel een teller bij, zodat mensen zien hoe populair de blogpost is.

share buttons

  1. Social media buttons

Social media buttons verwijzen rechtstreeks naar jouw socialmedia-account.

Plaats ze op je website, bovenaan in de header, onderaan in de footer en/of op je contactpagina.

  1. Retargeting

Het is je misschien al eens opgevallen: je bent op een webshop geweest om een artikel te bestellen, maar je hebt het toch niet gedaan. Vervolgens kom je op Facebook steeds de advertentie tegen van precies dat artikel op die webshop.
‘Nou, dat is ook toevallig!’ denk je misschien. Maar zo toevallig is dat niet.
De eigenaar van de webshop heeft een code op zijn webshop staan, waarmee hij retarget: jij wordt uitgenodigd de webshop en met name dat artikel nog eens te bezoeken en nu die aankoop wel te doen.

Of je bent op zoek naar een hotel bij Lourdes en vervolgens word je bestookt met advertenties van hotels in Lourdes.

Dit heet ‘retargeting’ in marketingtermen. Via een code op je website kun jij hetzelfde doen met elk aanbod. Zorg echter dat het niet irritant wordt, dus gebruik het met mate.

  1. Incentive

Een incentive is niets anders dan een gratis weggever. Bied hem aan via een opt-informulier (eventueel je pop-upscherm), zodat je de gegevens verzamelt van de mensen die je gebruikmaken van je scan of gratis brainstormsessie, die je E-book of checklist downloaden of zich aanmelden voor je gratis videoserie of korte training.

  1. Persona

Jouw doelgroep bestaat uit mensen, die je allerbeste klanten (kunnen) zijn. Omdat ze een bepaald probleem hebben of op zoek zijn naar manieren om lekker te leven en/of te werken/ondernemen.

Die allerbeste klanten hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken en deze kenmerken voeg je samen tot een persoon, in marketingtermen ‘persona’ genoemd. Deze persoon bestaat misschien niet echt namelijk, maar door de kenmerken te beschrijven creëer je een persoon van die allerbeste klant.

Hij of zij heeft een bepaalde leeftijd, status, leefstijl, hobby’s, smaak, inkomen, woont in een bepaald gebied in een bepaald huis, werkt in of heeft een bedrijf met een bepaalde grootte, heeft een bepaalde functie daar en een zekere behoefte of wens. Je kunt hem of haar zelfs een naam geven.

Elke keer als jij iets schrijft of opneemt, spreek je deze persona aan.

Ik heb 25 marketingtermen voor je op een rij gezet. Mis je er nog een, laat het me dan hieronder weten.

Een laatste marketingtip

Is deze uitleg over de meestgebruikte marketingtermen verhelderend en er vallen waarschijnlijk allerlei kwartjes, maar marketing kan aan blijven voelen als een onneembare berg.

Klopt in dat geval bij aan. Ik help bedrijven met het op- en inzetten van hun marketing en zo in minder tijd goede klanten te trekken en de omzet te verhogen.

Wil je echter eerst proeven aan wat ik voor je betekenen kan? Doe dan de gratis marketingscan. Ik geef je in een persoonlijk gesprek de eerste stap naar betere resultaten.

 

The post Meestgebruikte marketingtermen: wat betekenen ze en hoe gebruik je ze? appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/meestgebruikte-marketingtermen-betekenis/feed/ 0
Meten = weten, maar… https://vanvondeltxt.nl/meten-is-weten-maar/ https://vanvondeltxt.nl/meten-is-weten-maar/#respond Wed, 08 Aug 2018 06:44:25 +0000 https://vanvondeltxt.nl/?p=10995 Meten = weten… maar hier zit ook een adder onder het gras. Laat ik duidelijk zijn: je marketingresultaten meten is belangrijk om je koers te bepalen en tijdig bij te sturen. Zo verspil je geen tijd en inspanning aan je marketing. En gooi je je geld niet over de balk, maar verhoog je de kans […]

The post Meten = weten, maar… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
Meten = weten… maar hier zit ook een adder onder het gras.

Laat ik duidelijk zijn: je marketingresultaten meten is belangrijk om je koers te bepalen en tijdig bij te sturen. Zo verspil je geen tijd en inspanning aan je marketing. En gooi je je geld niet over de balk, maar verhoog je de kans op betere klanten. En ondernemen vanuit vrijheid.

Dus meet de marketingresultaten van je webpagina’s, socialmediabereik (ja, per socialmediaplatform en bericht), de reacties op je blog, nieuwsbrief, flyer, mailing, acquisitiebrief. Bel potentiële klanten en vraag hen welke info ze nodig hebben en schrijf een enquête of vragenlijst uit.

Verzamel de uitkomsten en bepaal je koers opnieuw.
Check of je doelgroep nog de juiste is.
En of je aanbod naadloos aansluit op wat jij kunt en je potentiële klanten van je verlangen.

Traffic, duimpjes en reacties zijn fantastisch

Het is leuk om een groeiend aantal bezoekers te hebben op je website en naar je blog of veel likes en reacties te krijgen. Ik ken het gevoel van winnen als ik meer dan 50 likes krijg op mijn linkedinpost. Of een fantastische vermelding krijg in de post van een klant. Of fan. Ja, en ook ik geniet daarvan. Absoluut!

Vier deze succesjes met beide benen op de grond. Ze zeggen namelijk niets als het gaat om het daadwerkelijk genereren van klanten. Het vertelt je enkel dat je op de goede weg zit als het gaat om vindbaarheid en bereik. Zijn dit de juiste mensen (ook als het gaat om hun netwerk) en hebben zij behoefte aan jouw oplossing? En spreekt die oplossing hen aan? En willen zij ervoor betalen of zeilen zij enkel op jouw zee aan kennis, ervan uitgaand dat zij je kunstje zonder hulp kunnen nadoen?

Je kunt dat nooit helemaal inschatten, dus blijf zaaien wanneer je netwerk en bereik groeien. Wellicht zijn je fans niet direct je beste klant, maar iemand uit hun netwerk wel.

Meten = weten, de adder…

Het is als een goed gevulde offerteportefeuille. Daar staat ook geen euro van op je bankrekening immers, totdat je je voorstel omzet in een opdracht of verkoop.
Kijk dus goed achter deze cijfers en stel je (content)strategie, aanbod en boodschap bij waar nodig om deze aandacht voor jouw bedrijf om te zetten in klanten. En omzet. En winst.

Elke herhaalde actie die niet leidt tot klanten is verloren tijd en inspanning. Verander er iets in voordat je hem laat vallen. Soms zit het aantrekken van de juiste klanten in een enkel detail.

Meten = weten gaat dus iets verder. Ikzelf heb liever 100 bezoekers per maand en 10 nieuwe klanten dan 10.000 bezoekers en 1 klant.
Zit jij op koers als je je marketingresultaten meet? Wat is jouw eerstvolgende stap of actie?

 

 

The post Meten = weten, maar… appeared first on Van Vondel txt.

]]>
https://vanvondeltxt.nl/meten-is-weten-maar/feed/ 0