De natuur lijdt en wij kunnen helpen. Doe mee aan de #waterchallenge

Een van mijn kernwaarden als ondernemer is elkaar echt een stap verder helpen.
Ik heb je ook weleens verteld, dat dat verder gaat dan alleen mijn dienstverlening. Privé zie ik deze kernwaarden terug.
Lees maar wat ik doe nu de natuur ons hard nodig heeft.

hitteplan waterchallengeHitteplan voor de natuur

Je hoeft niet eens buiten de poort van je eigen tuin te kijken om te zien wat de droogte van nu doet met de natuur. Bloemen bloeien kort, knoppen verdrogen of verbranden. Bladeren verschrompelen, zijn nog groen, maar voelen dor aan. Bomen verliezen massaal bladeren en takken. Veel bomen in mijn wijk zijn dood of aan het doodgaan. Mijn thuis heeft uitzicht over weilanden en bos. Ik zie ze dagelijks verder geel en bruin kleuren.

De gevolgen zijn groter dan jij misschien denkt. Want als de aarde zo droog is, kan geen insect er meer goed doorheen. En als hij dat niet kan, kunnen de vogels en andere dieren niet bij hun voedsel komen.
Als bloemen doodgaan, hebben bijen en hommels minder te eten. Dat betekent nóg minder bijen en hommels volgend jaar.
Twee weken geleden werd opgeroepen bakjes water neer te zetten. De vogels hebben dorst. Nu komt daar honger bij, want het aantal insecten slinkt en bessen verdrogen.
Zoogdieren als zwijnen hebben steeds meer moeite hun jongen te zogen. De moeders hebben te weinig melk, omdat ze zelf niet genoeg te eten krijgen. Waar zo druk over werd gedaan een paar maanden geleden bij de Oostvaardersplassen, sterven de grote dieren nu alsnog als er niet snel wat gebeurt. Zeldzame vissen worden gered uit sloten die droogvallen.
Boeren zien hun maisoogst mislukken en moeten hun vee bijvoeren met het voer dat ze voor de winter hadden verzameld. En deze voorraad raakt op.

De droogte heeft verdere gevolgen

De droogte heeft niet alleen gevolgen voor nu.
De eiken voor mijn huis laten hun eikels vallen. Dat is de wintervoorraad voor dieren als eekhoorns.
Volgend jaar gaat het stiller zijn. Minder insecten, minder vogels, minder… De natuur herstelt zich uiteindelijk wel, maar wij kunnen NU een handje helpen. Al is het maar voor je eigen portemonnee: prijzen stijgen verder, zeker die van groente en fruit.

waterchallenge hitteplan 2018De oplossing die ik met mijn gezin bedacht

Afgelopen maandag zette ik de douche aan. Ik laat hem altijd even lopen voordat hij warm is, of eigenlijk lauw met dit weer. We besparen al water waar we kunnen, maar… Ik keek naar de straal schoon water en naar het doucheputje en zei hardop: ‘Waar ben je mee bezig, Es? Dit water gaat zo het riool in! Dat kan de natuur gebruiken!’
Ik ben met mijn kinderen gaan zitten en samen maakten we een lijstje met welk water we kunnen opvangen:

  • douchewater zonder zeep en andere chemicalien
  • was- en spoelwater van fruit en groente, glazen en messen
  • water waarmee je even je handen afspoelt
  • restwater uit de waterbakken van huisdieren dat je ververst
  • als je verder wilt gaan: centrifugeer je was niet en hang het zo op. Ik heb het gedaan en ving liters water op. Er blijft alleen wel water in de wasmachine staan. Met een druk huishouden draai ik af en toe een was inclusief centrifugeren, zodat het water er niet in blijft staan.

Al het water dat geen chemicaliën bevat vangen wij op, 30 – 40 liter per dag! Wij geven het niet aan onze tuin, maar aan de natuur aan de overkant.

Doe mee aan de #waterchallenge!

Begin deze week begonnen wij thuis zo de #waterchallenge. Deze deel ik op social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram. Een groeiend aantal mensen doet mee. Inmiddels geven we samen honderden en honderden liters opgevangen water aan de natuur, maar ik vind dat nog veel te weinig.

Elke liter helpt en voorlopig gaat het niet regenen. Het is een kleine moeite om je relatief schone water op te vangen in een emmer of teil. Je verzamelt het opgevangen water en geeft het ‘s avonds, als het schemert, aan de planten. Aan bomen geven heeft helaas geen zin. Hun wortels zitten te diep en het water komt er niet bij door de droge aarde. Wij gieten ons water over de struiken rond de bomen en aan planten met bloemen.

Doe mee aan deze #waterchallenge en deel je actie op social media, zodat je anderen aansteekt hetzelfde te doen.
Deel deze blog met #waterchallenge #waterchallengeaccepted #hittelplan #droogte #droogtehulp #natuur enzovoort.

Mijn #waterchallenge volg je op Instagram. Daar ben ikzelf het meest actief. Heb je geen Instagram, dan volg je me op Facebook.

Namens de natuur: BEDANKT!

 

Tags: , ,


Esther van Vondel

Esther van Vondel

ONLINE VERKOPEN BEGINT BIJ HET JUISTE WOORDGEBRUIK Neem nu contact op en bel me op 06 54 94 39 62

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bezoekadres

Voltastraat 98
7006 RW  Doetinchem
Tel: 06 54 94 39 62

Postadres

Tulpenstraat 105
7004 DH  Doetinchem

esther@vanvondeltxt.nl

KvK nr. 56469128
btw-nummer NL193104271B01

Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt 

Volg Van Vondel txt op:


Deze website maakt gebruik van cookies, enkel om algemene, niet-persoonsgebonden statistieken bij te houden. Bekijk ook de privacyverklaring.

Gastblogger op:

Frankwatching
%d bloggers liken dit: